Автор Тема: Казус със SMB услуга  (Прочетена 1043 пъти)

mish0petr0v

• Участници
  • Публикации: 3
    • Профил
Казус със SMB услуга
« -: Mar 10, 2015, 13:08 »
Здравейте,
Ще поставя въпрос за един интересен казус, който най-вероятно вече е обсъждан (а може и да не е) но и идея си нямам с какви ключови думи да търся, хем не съм хептен лаик.
Та въпроса е следния.
Най-общо казано връзка към споделена директория през интернет и в същата споделена директория достъп до монтирана директория и по-скоро нейните поддиректории. Работата е на 80% ясна и работи.
Отворил съм си netbios и smb портовете към целевата машина в рутъра, достъп до споделената директория имам, както и до всички нейни файлове и поддиректории.
Едно уточнение - споделената директория е на RPi, а тази която монтирам в нея е от х86 компютър под Windows в същата мрежа.
Командата за монтиране е стандартната:

Цитат
sudo mount -t cifs -o username=user,password=pass //xxx.xxx.xxx.xxx/e$ /home/pi/winshare/

И вече локално на машинката имам достъп до съдържанието на целия монтиран диск.
Обаче ако се опитам през интернет да отворя адреса на пи-то (от Windows през през run с \\yyy.yyy.yyy.yyy\user\winshare) и виждам само файловете които са директно в корена на диска, а директориите се виждат като шорткъти и нямам достъп до тях т.е. не мога да разглеждам тяхното съдържание.

Точно тук идва и моя въпрос: Има ли начин да се монтират (може би някак си рекурсивно) така, че по същия начин да имам достъп и до поддиректориите в шернатия диск?

Благодаря Ви.
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Re: Казус със SMB услуга
« Отговор #1 -: Mar 10, 2015, 13:54 »
Samba изисква 4 порта - 137 (udp), 138 (udp), 139 (tcp) и 445 (tcp и udp). Всички ли са пренасочени от рутера към споделящата машина?

П.П.: Ползването на Samba през Интернет е лоша идея с оглед на сигурността. Има по-подходящи протоколи за прехвърляне на файлове в такива случаи.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

mish0petr0v

• Участници
    • Профил
« Отговор #2 -: Mar 10, 2015, 14:30 »
ДА - и четирите порта са отворени. Проблем с достъп до шеъра нямам. Проблема е ако искам да достигна до поддиректориите на монтирана директория в шеъра.

Да - сигурно има и други начини, но този ми е най-удобен и що-годе универсален. Сподели ако имаш друг, по-сигурен и същевременно що-годе универсален вариант.
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Mar 10, 2015, 15:12 »
О! Windows-ът ли е сървърът? Струва ми се, че ще трябва да питаш хора, разбиращи от Windows, за целта. Със Samba под Linux е достатъчно това, което си направил, стига да нямаш някакви неизвестни правила в защитните стени от двете страни или нещо подобно, което няма как да знаем.

Най-възприетият протокол за споделяне на файлове през Интернет е FTP. Може да се ползва и в локалната мрежа, за да се запази единствеността на протокола за споделяне. За целта ти трябва FTP сървър на Windows машината (не мога да ти препоръчам такъв) и FTP клиенти на клиентските машини. Има възможност FTP папките да се монтират, така че визуално да не се различава много от SMB. По-сигурно (но и малко по-бавно) е прехвърлянето на файлове през SSH (scp, sftp, sshfs), но нямам идея дали Windows може да служи като такъв сървър.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

mish0petr0v

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Mar 10, 2015, 15:56 »
Не. RPi е сървъра. RPi = Raspberry Pi.

Опита за връзка който се опитвам да правя е:

Netbook WinXP -> ISP1 -> ISP2 -> RPi -> монтирана директория в RPi -> поддиректории в същата тази монтирана директория.
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Mar 10, 2015, 16:04 »
Ми добре. Да отворим тогава логовете на Samba :) Може да пише нещо и във /var/log/messages или /var/log/syslog.
Активен