Автор Тема: Конвертиране на физическа машина към виртуална KVM?  (Прочетена 2896 пъти)

wfw

• Напреднали
  • Публикации: 249
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: none
    • Профил
Ще дадете ли съвет как най-лесно може да се направи? В идеалния случай дяловете ще могат да се намалят малко, защото в момента на физическия сървър ползвам 15% от диска, а вариантите с командата dd ще ми създадат виртуална машина с големината на диска.
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Изглежда, че питаш само за идеи как да си направиш изображение на текущата система, така че ще кажа само за това - FSArchiver. Наличен е и в SystemRescueCd.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

wfw

• Напреднали
    • Профил
Идеята ми е следната:

Имам една машина, на която имам едни сайтове, но самата машина е доста стара - Debian 5. Има и други глупости на нея, това ми е домашния сървър. Нямам място за 2 компютъра, а и няма смисъл да държа 2 компютъра вкъщи. Затова идеята ми е следната:
1) Инсталирам един нов дебиан 7 (когато ми дойде процесора Q8400S, че текущия не поддържа VT-X)
2) Настройвам нещо, не е ясно какво още - KVM + каквото-се-налага
3) Прехвърлям реалната текуща машина във виртуална.
4) Почвам да прехвърлям услугите една по една от виртуалната на новата реална.
5) Като прехвърля всичко, спирам виртуалната и щракам с пръсти...
Домашния ми нет има 2 реални ИП-та, така че ще мога да ползвам и двете машини едновременно и сайтчетата да работят...

Бих казал, че всякакви идеи относно целия процес са добре дошли.
Активен

jet

• Напреднали
  • Публикации: 3469
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
партишваш вирт. машина, копираш с cp всичко от физическата на виртуалната, инсталираш grub и си готов
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

wfw

• Напреднали
    • Профил
И аз обмислях този вариант, това го правя м/у реалните машини, но си помислих, че има някакъв гъзарски туул :)
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Ами хубаво си го планирал :) Единствено бих те посъветвал, ако не ти е много спешно, да изчакаш още 1-2 месеца, докато излезе Debian 8, че да си спестиш надграждането и евентуално наместване на конфигурации или (пу-пу) нещо счупено. Най-вероятно ще го правиш при сегашната миграция от Debian 5 (зависи точно какво имаш на него и как е било настроено) - поне да не е два пъти.

FSArchiver е един "гъзарски туул" :P
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

wfw

• Напреднали
    • Профил
Докато дойде процесора от Китай, сигурно ще стане време за Дебиан 8. Хитро, ще изчакам да излезе.
Активен

10101

• Напреднали
  • Публикации: 384
  • Distribution: GNU LINUX
    • Профил
Можеш да ползваш и vserver на дебиана,Трябва обаче отделно ip за всеки vserver.
Активен

А печат ?