Автор Тема: Рестартиране без повод, къде и какво да гледам?  (Прочетена 2012 пъти)

uphero

• Напреднали
  • Публикации: 117
  • Distribution: Elementary OS
    • Профил
За втори път днес сам се рестартира компа ми без повод.
Навярно има някакъв лог на събитията и там евентуално бих намерил причниата?
С elementary OS съм.
Активен

Тук съм за да се уча,не се чудете на тъпите ми въпроси :)

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
По принцип, има цяла папка за тази цел - /var/log
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 8064
    • Профил
Може да са проблеми със захранването
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6926
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
А можеби е нещо хардуерно ?

Не е казано лаптоп или десктоп машина е това. Подути, изсъхнали и изтекли електролитни кондензатори, кофти RAM, с окислени конектори или непочистени слотове за нея, бъгнат чипсет, кофти захранване ако е десктоп, кофти охлаждане и оттам прегряващ процесор. Яли сме го тоя многократно.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

uphero

• Напреднали
    • Профил

Не е казано лаптоп или десктоп машина е това. Подути, изсъхнали и изтекли електролитни кондензатори, кофти RAM, с окислени конектори или непочистени слотове за нея, бъгнат чипсет, кофти захранване ако е десктоп, кофти охлаждане и оттам прегряващ процесор. Яли сме го тоя многократно.
От машината не е 100% затова и не я споменах. Десктоп е.
Само, че във var/log има сумати и файлове и папки, кой от всички да гледам?
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 8064
    • Профил
Как разбра, че не е от машината? На мен такива неща са ми се случвали единствено на Windows и когато съм имал проблеми с хардуера. Все пак не забравяй, че на Линукс вървят над 90% от сървърите в интернет.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил

Хардуерен проблем е. Първото нещо което трябва да се пробва със друго захранване и така да поработи без проблеми поне една седмица.

Ако продължава да го прави - това са хардуерни проблеми - дъно, чипсет, памет.
Най лесно проблема се установява като се направи многократно md5sum или sha1sum върху някой голям файл. Ако само един път даде различна сума това е 100% хардуер.
« Последна редакция: Oct 26, 2015, 11:08 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

uphero

• Напреднали
    • Профил
Как разбра, че не е от машината? На мен такива неща са ми се случвали единствено на Windows и когато съм имал проблеми с хардуера. Все пак не забравяй, че на Линукс вървят над 90% от сървърите в интернет.
6-то чувство.
Затова и попитах дали има лог нейде да погледна от какво е проблема.
Активен

uphero

• Напреднали
    • Профил

Хардуерен проблем е. Първото нещо което трябва да се пробва със друго захранване и да поработи без проблеми поне една седмица.

Ако продължава да го прави - това са хардуерни проблеми - дъно, чипсет, памет.
Най лесно проблема се установява като се направи многократно md4sum или sha1sum върху някой голям файл. Ако само един път даде различна сума тов е 100% хардуер.

Беше оставен браузър с един отворен таб и нищо друго отворено.Не е от натоварване.
Активен

Naka

• Напреднали
    • Профил
Затова и попитах дали има лог нейде да погледна от какво е проблема.

Запис в Лог файл не може да има, защото е хардуерен рестарт - прекъсване. Какво ще съобщи на софтуера, че ще се рестартира, като няма ток и няма работещи демони. Или софтуреа трябва да вижда в бъдещето, че ще му се дръпне тока или ще получи reset.

Беше оставен браузър с един отворен таб и нищо друго отворено.Не е от натоварване.

Компютър от натоварване не трябва да се рестатира. Ако се рестартира от натоварване това пак е 100% хардуерен проблем.
« Последна редакция: Oct 26, 2015, 11:05 от Naka »
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6926
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Поне нищо не пречи за една обстойна инспекция и ревизия на дъното, ако има външна видео карта и на нея, а после и на самото захранване. И там в него колко кондензатори се надуват хубавичката, и напреженията играят.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Naka

• Напреднали
    • Профил
Някой път компютрите се рестартират 'видимо' без причина, когато има мигновенен пад на напрежението. Тези токови удари са толкова кратки, че почти не се забелязват. За да се усети такова нещо (дали е от това), трябва да има светеща лампа. Ако лампата премигне за кратко и компютъра се рестартира - тогава спокойно. Не е хардуер а е енергото.
Активен

uphero

• Напреднали
    • Профил
Някой път компютрите се рестартират 'видимо' без причина, когато има мигновеннен пад на напражението. Тези токови удари са толкова кратки, че почти не се забелязват. За да се усети такова нещо (дали е от това), трябва да има работеща лампа. Ако лампата премигне за кратко и компютъра се рестартира - тогава спокойно. Не е хардуер а е енергото.
Това вече обяснява нещата на 100%.
Нещо нормално е да "премигва" тока у нас.
А за ревизия на хардуера нито разбирам нито имам време да го нося в сервиз и затова реших да потърся причината.
Та има ли такъв лог последно?
Активен