Автор Тема: Не мога да инсталирам нищо :( Моля помогнете!  (Прочетена 7844 пъти)

ignorant

• Напреднали
  • Публикации: 151
    • Профил
Здравейте първо не съм сигурен за кой раздел/категория е проблема ми, но не можах да преценя добре и за това искрено ви моля да го преместите там където му е мястото, надявам се да проявите разбиране към мен. И проблема ми е следния. Имам една стара машина(ASRock P4i45PE(+); Celeron "Northwood-128" (130 nm)2.7Ghz, едноядрен, 32битов+120гб хард, видеокартата е Gygabyte GeForce FX 5200(Gygabyte GV-N52), пише, че има 3D Accelator, и че поддържа DirectX v9.0 128mb е картичката, би трябвало да е идеална з уин8.1.  ) с проблемен стар биос, който ми връзва тотално ръцете. Значи правя си инсталационна бутваща флашка/двд/СиДи/ с ubuntu, не ги разпознава изобщо... Реших, че ако ъпдейтна биоса ще се оправят нещата, но уви поради същото неразпознаване се чувствам като с вързани ръце. Биос ъпдейта който качвам на бутваща флашка/двд/си-ди не ми ги разпознава. Отварям си бут менюто с ф11 и както вече казах не може да ги отвори и да бутне от тях.  Пробвах с руфус и още един куп програми, пробвах с Plop Boot Manager 5.0 да направя лайв си-ди от другата си машина, но пак не разпознава диска.. А има един уинXP инсталиран в тая антична машина на който вървят и флашки и СиДи/двд дискове.. Има и флопи устройство но до момента 6 дискети които пробвах не ми ги отваря, може да са повредени. Майка която ми ги донесе от работата й, ми каза, че на някои техни компютри се отваряли, на други нещели.. Чувствам се тотално фрустриран в супер пат ситуация. Моля ви кажете ми какво мога да направя. Ако успея да ъпдейтна скапания биос(в момента е версия 2.10   9/10/2003) предполагам всичко ще се оправи.. Но уви не мога с тия вързани ръце. Има няква опция в биоса за инсталиране от мрежа, но нз как мога да се възползвам от тази опция? :( Или ако мога да инсталирам от тоя скапан ХР  който стои в машината :/ 

//Едит оправих да ми boot-ва, но не става с всички дискове и флашки. Ubuntu boot-ва, но ми блокира здраво от флашката като е заредила. Ако инсталирам няма да е по-добре, нали? Моля дайте ми предложения за други дистрибуции. Уин7 инсталирах от ХР, щото не бутва от флашки и дискове.
« Последна редакция: Dec 07, 2015, 02:25 от ignorant »
Активен

bvbfan

• Напреднали
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
Първо виж процесора има ли SSE2, щото нищо друго няма да работи. Ако не е толкова архаичен, примерно след 2005г., откачаш харда слагаш го на друго комп, инсталираш 32 битова ОС и го връщаш на мястото му.
Активен

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
Свали си инсталационно CD/DVD ISO, запиши го на CD/DVD медия (като ISO, а не като файл) и стартирай от него. Няма да имаш проблем. Варианта да стартираш от USB клони към нула.
Активен

LemurCatta

• Напреднали
  • Публикации: 17
    • Профил
След като влезнете в BIOS, отивате на Advanced менюто и променяте "USB Controller" да е "Enabled".
Ако опцията е вече разрешена, остава да смените приоритетите на зареждане:
Boot > Boot Device Priority
Правите подредбата така, та CD-ROM/USB да са преди HDD.
Запазвате направените промени и пробвате отново.
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
това е известен проблем с бутването от флашка при ASRock-ците.
По специално проблема е в дъната с AMI биоси. а при Award биосите го няма този проблем.

И аз имам един такъв ASRock... всичко му е много хубаво само дето не ще да бутва от флашки. Единственото ти спасение е да инсталираш от DVD.
Не се мъчи с флашване на биос. Няма да се оправи......това е AMI.

---------------
(между другото ми се върти нещо в главата ... не мога да си спомня точно), че все пак успях някои флашки да ги бутна....но някои работеха а по-голямата част не. Мисля че live usb на Knoppix тръгваше.....Има някава дреболия (подробност) в biosa, дето трябва да се заобиколи.....
« Последна редакция: Nov 29, 2015, 12:27 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

ignorant

• Напреднали
    • Профил
Първо виж процесора има ли SSE2, щото нищо друго няма да работи. Ако не е толкова архаичен, примерно след 2005г., откачаш харда слагаш го на друго комп, инсталираш 32 битова ОС и го връщаш на мястото му.
Има SSE2. Също има и https://en.wikipedia.org/wiki/Celeron#Northwood-128 Този е, объркал съм се не е  1.7 a 2,7Ghz :) Mай е от 2003 или 2002 :/ Как ше инсталирам със закачане на хард на друга машина, то и процесора и дъното и сичко ше е различно..
Свали си инсталационно CD/DVD ISO, запиши го на CD/DVD медия (като ISO, а не като файл) и стартирай от него. Няма да имаш проблем. Варианта да стартираш от USB клони към нула.
Приятелю точно така го правя, ама неще гадта мръсна!
След като влезнете в BIOS, отивате на Advanced менюто и променяте "USB Controller" да е "Enabled".
Ако опцията е вече разрешена, остава да смените приоритетите на зареждане:
Boot > Boot Device Priority
Правите подредбата така, та CD-ROM/USB да са преди HDD.
Запазвате направените промени и пробвате отново.
Да тия неща съм ги опитал вече, безрезултатно. единствено флопито признава, ама нямам читава дискета :(
това е известен проблем с бутването от флашка при ASRock-ците.
По специално проблема е в дъната с AMI биоси. а при Award биосите го няма този проблем.

И аз имам един такъв ASRock... всичко му е много хубаво само дето не ще да бутва от флашки. Единственото ти спасение е да инсталираш от DVD.
Не се мъчи с флашване на биос. Няма да се оправи......това е AMI.

---------------
(между другото ми се върти нещо в главата ... не мога да си спомня точно), че все пак успях някои флашки да ги бутна....но някои работеха а по-голямата част не. Мисля че live usb на Knoppix тръгваше.....Има някава дреболия (подробност) в biosa, дето трябва да се заобиколи.....
Мерси ама и от ДВД неще, защо мислиш, че през двд ще стане? Точнос AMI  е тоя гад! Мерси за кнопикса, ще го изпробвам! Ти моляте помисли премисли тия спомени  въртящите се.. Много те моля, ужасно скопен се чувствам :(

Опцията през мрежа на биоса как мога да я използвам за да инсталирам Операционни Системи?  Или няма ли операционни системи дето да могат от ХР-то  да се стартират инсталациите им? :(  :(

Активен

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
Значи ти трябва ново (работещо) CD/DVD устройство :) . Идеята да го инсталираш на друга машина също е ок. Не се притеснявай за това, че са с различни архитектури. Само гледай да инсталираш 32 битов линукс.
Активен

bvbfan

• Напреднали
  • Публикации: 1056
  • Distribution: KaOS
  • Window Manager: Plasma 5
    • Профил
Как ше инсталирам със закачане на хард на друга машина, то и процесора и дъното и сичко ше е различно..
Явно не знаеш какво е Линукс, няма никакво значение какво е видеото и дрън-дрън другият хардуер, освен архитектурата - 32 битова.
Активен

zxz

• Напреднали
  • Публикации: 615
  • Distribution: Linux Mint 18.2
  • Window Manager: XFCE
    • Профил
Plop boot има опция да се инсталира вместо буут мениджъра на уиндоус-а, пробвал ли си така?
« Последна редакция: Nov 30, 2015, 07:48 от zxz »
Активен

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
Цитат
Цитат на: BRADATA в Ное 29, 2015, 09:15

Приятелю точно така го правя, ама неще гадта мръсна!

какво не ще? Не ще да бутне от DVD или двд-то не ще да чете?
Няма такива филми като компютър да не може да бутне от ДВД. Направил ли си го да бутва от ДВД в биоса?

Ако не ще да чете сменяш ДВД-то, купуваш си ново или се пробваш да му изчистиш лещата. По някой път се оправят. Чистенето става с разглобяване на ДВД-то и леко изчистяване на лещата с памуче (на сухо!).
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

ignorant

• Напреднали
    • Профил
Значи ти трябва ново (работещо) CD/DVD устройство :) . Идеята да го инсталираш на друга машина също е ок. Не се притеснявай за това, че са с различни архитектури. Само гледай да инсталираш 32 битов линукс.
Има такова(работещо) но с ф11 като избера да boot-не от него и не става, пропуска го. а е работещо.
Как ше инсталирам със закачане на хард на друга машина, то и процесора и дъното и сичко ше е различно..
Явно не знаеш какво е Линукс, няма никакво значение какво е видеото и дрън-дрън другият хардуер, освен архитектурата - 32 битова.
Е не знаех, че може, мерси.
Приятелю точно така го правя, ама неще гадта мръсна![/quote]

какво не ще? Не ще да бутне от DVD или двд-то не ще да чете?
Няма такива филми като компютър да не може да бутне от ДВД. Направил ли си го да бутва от ДВД в биоса?

Ако не ще да чете сменяш ДВД-то, купуваш си ново или се пробваш да му изчистиш лещата. По някой път се оправят. Чистенето става с разглобяване на ДВД-то и леко изчистяване на лещата с памуче (на сухо!).
[/quote]Еми аз съм в тоя филм, направил съм го в биоса а и няма значение щото със ф11 си извиквам Boot менюто, ама неще да boot-не от устройството! Просто неще иначе досега да съм си решил проблемите милион пъти.  За тва разправям, че съм с вързани ръце.

Активен

ignorant

• Напреднали
    • Профил
Plop boot има опция да се инсталира вместо буут мениджъра на уиндоус-а, пробвал ли си така?
Да пробвах да го пусна от Live CD/DVD,  ама не бутва ,от ф11 избирам boot менюто ама не boot-ва.
Активен

runtime

• Напреднали
  • Публикации: 807
  • Distribution: Ubuntu 14.04
  • Window Manager: Unity
  • LZ1DOT
    • Профил
Направи клипче с телефон от записа на диска до опита за разопаковане на системата. Всичко друго ще са загуба на байтове в базата данни.
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
1. В някои биоси има 2 настройки, свързани с това. Втората е в раздел Security и разрешава/забранява зареждане от дадено устройство.
2. Колко файла има в основната директория на DVD-то?
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

ignorant

• Напреднали
    • Профил
Направи клипче с телефон от записа на диска до опита за разопаковане на системата. Всичко друго ще са загуба на байтове в базата данни.
Е това е напълно безмислено.
1. В някои биоси има 2 настройки, свързани с това. Втората е в раздел Security и разрешава/забранява зареждане от дадено устройство.
2. Колко файла има в основната директория на DVD-то?
Колко файла има в основната директория на DVD-то? НЕразбирам какво ме питаш. Колко са файловете в основната директория на dvd диска? различно,взависимост коя livе дистрибуция пробвах сигурно 20диска работещи на другите ми машини, a Биоса е кекав и ужасно стар но не мога да го ъпдейтна с така вързани ръце, даже и флопито не работи.
Активен