Автор Тема: Неработещ тънък клиент  (Прочетена 6307 пъти)

ivanpop

• Напреднали
  • Публикации: 24
    • Профил
Неработещ тънък клиент
« -: Dec 03, 2015, 18:49 »
Здравейте
Имам Ubuntu с инсталирано LTSP към което се свързват 5-6 компютъра и така вече работи близо година. Наскоро взех втора ръка тънък клиент HP T5550, но той не може да зареди линукса. При зареждане стигам до съобщение:
longhaul: Option "enable" not set. Aborting.
hda-intel 0000:00:01.1: no codecs found!
След което се появява черен екран и до там. Възможно ли е тънкия клиент да не е съвместим? Гледам че е с някакъв VIA процесор. Иначе той има браузер и RDP и мога да се свързвам към Windows и да си работя напълно нормално, но на мен ми трябва да зарежда от LTSP-то.
Активен

Odido

• Напреднали
  • Публикации: 627
  • Distribution: Arch Linux
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Неработещ тънък клиент
« Отговор #1 -: Dec 03, 2015, 20:43 »
Явно идва точно от VIA-та http://forum.tinycorelinux.net/index.php?topic=17324.0
Активен

"Congratulations, you broke the Internet
Look at what you did! Are you happy now?"

ivanpop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 08, 2015, 22:46 »
Добре а мога ли да буутна някакъв Линукс, някаква live версия на този клиент?
Трябва ми само да има браузър и libreoffice.
« Последна редакция: Dec 08, 2015, 22:54 от ivanpop »
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3180
    • Профил
« Отговор #3 -: Dec 09, 2015, 13:15 »
Със специално конфигурирано и компилирано ядро (или (по-малко вероятно) с подходящ параметър при зареждането на това ядро) ще трябва да стане.

Не съм чел нищо по въпроса, но гледам в конфига на едно ядро:
CONFIG_SND_HDA_CODEC_VIA=y
което е в раздела
# Console display driver support
където има и
CONFIG_SND_HDA_INTEL=m

Показвам ти тези, понеже прилича на грешката, която цитираш.
Ако имаш варианти за избор на ядро, избери най-голямото. Би трябвало то да е компилирано с поддръжка на повече устройства. Така евентуално ще избегнеш прекомпилирането. Може да погледнеш и в конфиг файла му.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

tdonev

• Гост
« Отговор #4 -: Dec 09, 2015, 14:05 »
Може! На кой клиент ти трябва live версия и каква ти е идеята ?
Активен

ivanpop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Dec 09, 2015, 20:09 »
Идеята ми е като не буутва LTSP да го направя да зарежда някое старо live distro от usb, в което да имам браузер, libreoffice или нещо близко до него и да си създам достъп до файловете в LTSP сървъра посредством споделени папки, това ще ми е достатъчно.
Прочетох по форумите, че по-новите версии на ядрата изисквали някаква cmov инструкция, която този процесор я нямал и заради това не работел. Сега свалям някакви стари liveCD-та, Ubuntu 10.04 и CentOS 6.2. Ако не стане с тях ще пробвам с още по-стари и ще пробвам и други дистрибуции. Ако се сетите някаква дистрибуция кажете. Трябва ми браузер, някакъв офис пакет и достъп до шернати папки.
laskov, на много сложен език говориш и не те разбирам.
« Последна редакция: Dec 09, 2015, 20:12 от ivanpop »
Активен

ivanpop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Dec 10, 2015, 10:36 »
Гледам че това Diskless буутване зарежда по PXE. На мен в момента LTSP сървъра ми се зарежда по PXE. Двете няма ли да си пречат?

В момента мрежата ми е такава:
Имам един компютър с proxmox и в него имам виртуалка с Ubuntu 14.04 LTS 64bit (LTSP Server). В мрежата имам 6 стари компютъра без хардове, Athlon 2400+ с 1гб рам, Sempron 3000+ с 1гб рам и подобни, и те работят като клиенти на LTSP. Целта ми е да ги разкарам и да ги заместя с истински тънки клиенти. Това HP го намерих за без пари, видях че има PXE буутване и съответно ще работи но уви, явно имало и други изисквания.
Сега в момента като единствено решение виждам някаква нова виртуалка в proxmox, с възможно най-леката дистрибуция на Линукс, която има офис пакет и браузер, и с това HP ще се свързвам по VNC и ще работя така.

С CentOS 6.2 и Ubuntu 10.04 не стана. Изписва ми Missing Operating System.
Довечера ще пробвам и TinyCore. Гледам че поддържа Raspberry Pi и armv7 процесори, така че може и да стане с него.

« Последна редакция: Dec 10, 2015, 18:27 от ivanpop »
Активен

Ipolit

• Напреднали
  • Публикации: 418
    • Профил
« Отговор #8 -: Dec 10, 2015, 12:00 »
Ако самото HP няма възможност за връзка с LTSP, не виждам какво можеш да направиш.
По принцип LTSP е връзка между терминала към сървъра с ssh -X, което означава, че тънкият ти клиент трябва да има операционна система с X и възможност за връзка с LTSP сървъра.
Начините това да се случи са да получи операционната система от LTSP сървъра по PXE или да има локално инсталирана такава.
Номера е да намериш PXE имидж за ХП-то, ама като попрегледах набързо нета, не видях да има такъв.
Активен

Face Your FreeBSD at http://ipolit.hit.bg

tdonev

• Гост
« Отговор #9 -: Dec 10, 2015, 17:38 »
Глупости на търкалета..

https://wiki.debian.org/Initrd
https://wiki.debian.org/initramfs
https://www.youtube.com/playlist?list=PLPine9ZVhfNq0w_JrSBAQYHBZz40SHHEo -- Препоръчвам да изгледате клиповете
Активен

ivanpop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Dec 10, 2015, 18:41 »
Не искам да сменям цялата система само заради един тънък клиент.
Разликата между Diskless и LTSP е че при Diskless се ползват ресурсите на клиента, а при LTSP се ползват ресурсите на сървъра. Един вид Diskless са fat клиенти.
В такъв случай предпочитам LTSP пред Diskless, защото LTSP сървърът ми е във виртуална машина в proxmox, а проксмокса е сложен на i5 4570, с 16гб рам и ssd. Смисъл, сървъра има достатъчно ресурси и искам да ги ползвам. Тънките машини, както казах, са стари компютри с доста слаби характеристики и изобщо не искам да им използвам каквито и да е ресурси. Не знам дали изобщо ще работят като diskless, те и за LTSP са бавни. Някои от тях едвам подкарват.
Активен

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
« Отговор #11 -: Dec 10, 2015, 19:20 »
Иване, тотално си се омотал -
LTSP -> Linux Terminal Server Project - няма да ти го превеждам. Има си сайт с доста подробна документация.
Тънък клиент (thin client) -> устройство, което ползва ресурсите на сървъра (в най-общия случай).
Дебел клиент (fat client) -> устройство, което ползва собствени ресурси за работа (памет, процесор и т.н.)
Какъв е клиента няма значение ако сървъра е конфигуриран правилно. Т.е. за всеки отделен клиент (физическа машина/устройство) може да има специално ядро, позволяващо безпроблемния достъп до терминалния сървър. Дали ще се зарежда чрез мрежата, от флашка, от локален диск/дискета е все тая.

Вземи си изясни малко теорията и после потърси информация как да си подкараш дивайса.

п.п. Сега се разтърсих в нета за това устройство. Незнам от коя банка са ти го подарили, но точно този модел е проектиран да работи само с виндовс. Но няма значение това... В нета има достатъчно материали с помощта на които можеш да подкараш и линукс на него. Намерих форум в който хората казват, че са подкарали терминален сървър върху този клиент :), на друго място го ползват за рутер, както и попаднах на имидж за stand alone appliance. Все с линукс. Обаче (както подчертах по-горе) без да си изясниш основите - нищо няма да постигнеш.

Успех.

п.п2. laskov си говори много разбираемо :) Но явно ти не го разбираш...
Активен

tdonev

• Гост
« Отговор #12 -: Dec 10, 2015, 19:35 »
@BRADATA -- Бира и Лайк от мен :)  [_]3
Активен

ivanpop

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Dec 14, 2015, 19:32 »
Кое по-точно съм омотал? Точно това съм и написал.

п.п2. laskov си говори много разбираемо :) Но явно ти не го разбираш...
И това го казах.

От отговора ти разбрах, че е възможно но да се спасявам сам. ОК, мерси за голямата помощ.

« Последна редакция: Dec 14, 2015, 19:41 от ivanpop »
Активен

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
« Отговор #14 -: Dec 15, 2015, 05:18 »
Щом не можеш да видиш какво точно самият ти си написал (особено след като съм ти разбил картинката на части) няма какво повече да добавя.

На тема "Оправяй се сам" - пич, проблема е още на ниво зареждане на операционната система. За да помогне някой - той трябва да има достъп до физическия хардуер. Особено след като ти нямаш необходимите познания да съдействаш качествено (а ние вече видяхме отношението ти към поста на laskov с конкретно решение на проблема, който имаш). Та прати ми един бокс да си поиграя и ще ти го върна работещ. С инструкция как да го направиш и ти (само да те предупредя, че транспортните разходи ще са ти около $500 щото съм на "майната си"). Ако искаш сам - отивай да четеш, изясни си теорията, поиграй си с линукс ядрото, настройките на терминалния сървър и няма начин да не успееш. И ако по време на това ти действие ти се появят конкретни въпроси - ще се радвам да помогна. Но сега няма как да стане. Не мога да ти обяснявам какво е карбуратор ако не знаеш какво е ДВГ и принципа му на работа (дано разбереш примера).
« Последна редакция: Dec 15, 2015, 05:22 от BRADATA »
Активен