Автор Тема: Проблем с Apodio 10. Като опитам да ъпдейтна ми иска някаква непозната парола?  (Прочетена 4748 пъти)

ignorant

• Напреднали
  • Публикации: 151
    • Профил
Здравейте имам следния проблем с Apodio 10. Като опитам да ъпдейтна ми иска някаква непозната парола.  При инсталацията му си въведох root парола, но не и такава на потребител, нито съм си правил потребител, а в системата виждам, че съм логнат като потребител Apodio, без да съм кръщавал такъв потребител по време на инсталацията. Обаче не му знам паролата, моля кажете ми каква му е паролата? Откъде мога да я науча, щото без нея не мога да ъпдейтвам :(  Пробвах с root паролата, не ми я приема? В краен случай ако Apodio 10 си е въвело негова си root парола, знаете ли как мога да reset-на root паролата и сложа нова?

Значи пиша в търсачката update и ми излизат три: Firmware Updater(Update the firmware on the ColorHug colorimeter);
Software Updater (Show and install available updates); и

Software & Updates (Configure  the sources for installable software and updates)

Избирам Software Updater или Software & Updates и като му дам да ъпдейтва ми изкарва прозорче на което пише: Authenticate, отдолу : To change software respository settings, you need to authenticate. Отдолу това: An application is attempting to perform an action that requires privileges. Authenticatuion is required to perform this action. И иска парола. И като въведа root паролата си ми изписва: "Your authentication attempt was  unsuccessfull. Please try again."
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
А пробвал ли си да въведеш твоята парола, а не тази на root? Ако не, пробвай.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6801
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
Или пък да станеш root (с неговата си парола дето си я знаеш), и оттам да ъпдейтваш като суперюзер.

su или su -

там както се сменят потребителите в тоя Apodio
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

ignorant

• Напреднали
    • Профил
А пробвал ли си да въведеш твоята парола, а не тази на root? Ако не, пробвай.
Е не прочете ли, че освен root  парола при инсталацията не ме е карало да въвеждам друга? И юзъра Аподио, че не съм го правил? Защо никой не чèте кво пиша?
Активен

ignorant

• Напреднали
    • Профил
Или пък да станеш root (с неговата си парола дето си я знаеш), и оттам да ъпдейтваш като суперюзер.

su или su -

там както се сменят потребителите в тоя Apodio
как да го направя това? :(
Активен

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
Активен

ignorant

• Напреднали
    • Профил
http://sourceforge.net/p/apodio/discussion/922187/thread/365d9043/#d73c/c696
Мерси Брада :)

Ако не ги сменя може ли някой да ми влезе в компютъра като използва и въведе тези общодостъпни пароли, при положение, че не ги сменя а оставя така? Или не може защото root паролата е първата през която трябва да мине и няма да може защото е тази която аз съм въвел по време на инсталацията? Питам за да знам има ли нужда поотношение на сигурност да ги сменям? :)
« Последна редакция: Dec 26, 2015, 18:00 от ignorant »
Активен

BRADATA

• Напреднали
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
Добра security политика е паролите по подразбиране да се сменят веднага, а след това на някакъв разумен интервал (3м, 6м, 1г) трябва да се сменят всички пароли. Също така root потребителя не трябва да може да влиза отдалечено. Ама това са неща, за които можеш да намериш информация навсякъде.
Активен

ignorant

• Напреднали
    • Профил
Добра security политика е паролите по подразбиране да се сменят веднага, а след това на някакъв разумен интервал (3м, 6м, 1г) трябва да се сменят всички пароли. Също така root потребителя не трябва да може да влиза отдалечено. Ама това са неща, за които можеш да намериш информация навсякъде.
Мерси за съвета а по default дали е направенода позволява отдалечен достъп, как мога да видя и да го забраня, кои команди?

пробвах с парола "apodio" и "passwd-apodio", не ги прие и все още не мога да ъпдейтна :(
Или тва passwd-apodio трябва да го пиша в терминала?
Едит: като пиша в терминала "passwd-apodio" ми казва, че няма такава коман да:)
« Последна редакция: Dec 26, 2015, 21:04 от ignorant »
Активен

ignorant

• Напреднали
    • Профил
passwd

sudo su

и двете не минаха. Не ми разпознава паролата която въведох при инсталация. Ама хич :(
Активен

cybercop

• Напреднали
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Здравейте имам следния проблем с Apodio 10. Като опитам да ъпдейтна ми иска някаква непозната парола.  При инсталацията му си въведох root парола, но не и такава на потребител, нито съм си правил потребител, а в системата виждам, че съм логнат като потребител Apodio, без да съм кръщавал такъв потребител по време на инсталацията. Обаче не му знам паролата, моля кажете ми каква му е паролата? Откъде мога да я науча, щото без нея не мога да ъпдейтвам :(  Пробвах с root паролата, не ми я приема? В краен случай ако Apodio 10 си е въвело негова си root парола, знаете ли как мога да reset-на root паролата и сложа нова?

1. При инсталацията не сте въвели root парола. Въвели сте sudo парола. Това, което ползвате е разкрасено Xubuntu, доколкото видях на клипа в официалната страница. По подразбиране, там нямате администраторска парола и администраторски акаунт.
2. Работите от потребителски акаунт и, ако не сте задали друго име, инсталаторът е задал името на потребителя служебно.
3. Не можете да сложите нова, без да знаете старата sudo парола. Това е Linux и никакво системно действие не може да извършите без нея. Включително, смяна на паролата със "sudo passwd". Преинсталирайте и запомнете, каква парола сте въвели.
П.П.: Не знам, защо ви препоръчват да изпълнявате sudo su, след, като не си знаете sudo паролата. Тази команда, само прехвърля sudo (Super User DO) правомощията върху цялата сесия (потребителска), вместо, само за една команда.
« Последна редакция: Dec 26, 2015, 22:41 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

ignorant

• Напреднали
    • Профил

1. При инсталацията не сте въвели root парола. Въвели сте sudo парола. Това, което ползвате е разкрасено Xubuntu, доколкото видях на клипа в официалната страница. По подразбиране, там нямате администраторска парола и администраторски акаунт.
2. Работите от потребителски акаунт и, ако не сте задали друго име, инсталаторът е задал името на потребителя служебно.
3. Не можете да сложите нова, без да знаете старата sudo парола. Това е Linux и никакво системно действие не може да извършите без нея. Включително, смяна на паролата със "sudo passwd". Преинсталирайте и запомнете, каква парола сте въвели.
П.П.: Не знам, защо ви препоръчват да изпълнявате sudo su, след, като не си знаете sudo паролата. Тази команда, само прехвърля sudo (Super User DO) правомощията върху цялата сесия (потребителска), вместо, само за една команда.
Паролата беше linux, смених я с passwd. A със sudo su друга парола ли мога да сменя? Дето е root паролата ли? Как мога да въведа нова root парола? Или това е root паролата?
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
Паролата беше linux, смених я с passwd. A със sudo su друга парола ли мога да сменя? Дето е root паролата ли? Как мога да въведа нова root парола? Или това е root паролата?

Root парола не ви трябва. Администраторска парола, означава, че трябва да имате администраторски акаунт.
Когато имате такъв акаунт, влизате в него със su (super user). Вече сте в друга сесия. Все едно, сменяте потребител през мениджъра на вход.
http://s19.postimg.org/8r8oeaokx/root.png
Според мен, в Ubuntu, правилно са решили да няма такъв по подразбиране. Работи се само от потребителска сесия. Когато искате да извършите системно действие, не влизате в администраторска сесия, а в рамките на потребителската се идентифицирате като супер потребител (администратор) с командата sudo (super user do) - администратора го прави/върши. Командата sudo, дава администраторски правомощия за изпълнение, само на командата, пред която е поставена. Ако искате, всяка следваща команда да се изпълнява с администраторски права, тогава, изпълнявате sudo su.
След нея, потребителската сесия, става еквивалентна на администраторска (но, такъв акаунт липсва). Всяка следваща команда се изпълнява с администраторски права.
« Последна редакция: Dec 27, 2015, 09:13 от cybercop »
Активен

ignorant

• Напреднали
    • Профил
Мерси, до момента доста е бъгово тва apodio. звука спря. минах през уин8.1 пусна се, рестартирах и се пусна звука и от аподиото. а преди тфа рестартирах 3-4 пъти аподио без д авлизам в уин-а. Иначе е готино,ама мн бъгаове.
И днес два пъти ми се случва курсора да ми блокира ида се придвижва супер мудно и тежко, бавно... тва на кво се дължи.. Нормално работи нормално, ама като почне така само рестарт оправя нещата и не рестартирара нито изключва. само монитора изгасва и трябва от бутоните на компютъра да го рестартирам като почне да прави тия номера. с 2гб рам съм и 4гб swap.
« Последна редакция: Dec 27, 2015, 11:15 от ignorant »
Активен

cybercop

• Напреднали
    • Профил
Мерси, до момента доста е бъгово тва apodio. звука спря. минах през уин8.1 пусна се, рестартирах и се пусна звука и от аподиото. а преди тфа рестартирах 3-4 пъти аподио без д авлизам в уин-а. Иначе е готино,ама мн бъгаове.
И днес два пъти ми се случва курсора да ми блокира ида се придвижва супер мудно и тежко, бавно... тва на кво се дължи.. Нормално работи нормално, ама като почне така само рестарт оправя нещата и не рестартирара нито изключва. само монитора изгасва и трябва от бутоните на компютъра да го рестартирам като почне да прави тия номера. с 2гб рам съм и 4гб swap.
Този клон на Ubuntu е такова любителско изпълнение, че, сигурно и автора му не го ползва върху основната си машина.

Инсталирай тази официална версия на Ubuntu : https://ubuntu-mate.org/assets/img/misc/torrent.png
Ако имаш нормално изображение на екрана - не пипай нищо по драйвърите.
След инсталацията на системата - инсталирай мениджъра на пакети synaptic :
sudo apt-get update
sudo apt-get install synaptic
С него ще можеш лесно да търсиш и инсталираш приложения.
Активен