Няма много смисъл да гледаш клипове, за да вземеш решение, какво ще пробваш. Линукса е ядрото на системата. То е двигателя, дето движи колата. Текущата версия е 4.5, ако не се лъжа. Всичко останало е притурка към него. Включително графичната среда.
Дистрибуцийте, които са най-разпространени, а и по-екзотичните използват няколко десктоп среди. KDE, Gnome3, XFCE4, LXDE, Unity. Последното се използва само в Ubuntu, доколкото ми е известно. Тяхня разработка си е. Има още Cinnamon ( fork на Gnome3 мисля. Добре изглежда. Рожба на хората зад Mint ), MATE, Enlightenment, LXQt и някои по-неизвестни. Последното споменато, когато го пробвах, още нямаше стабилна версия. Сега не зная. Има още tiling windows managers ( i3, awesome са най-използваните ), които за мен поне са доста интересни и когато имам време ще хвърля усилия да науча да ползвам свободно поне един от тях. Леки са, много малко ресурс заемат, бързи са. И удобни, защото там се използва почти изцяло само клавиатурата, което позволява ръцете ти да не се отместват постоянно към мишката и обратно. Мишката там е по желание.
Какво исках да кажа... каквото и да инсталираш, можеш да го преправиш, както пожелаеш. Можеш да инсталираш Ubuntu, която ползва Unity и да инсталираш после KDE, LXDE и каквото още пожелаеш. При логването ще можеш да избереш коя графична среда да използваш. А нея пък можеш да я ръчкаш, както пожелаеш. Както казах, има много теми, можеш и сам да ги редактираш или да си направиш твоя. Можеш цветовете да ръчкаш. Като цяло, можеш да си направиш системата да ти изглежда уникално.
Та основните разлики между дистрата са, както вече се спомена два пъти, какъв пакетен мениджър се използва и каква графична среда ти идва с инсталацията. В момента двата основни пакетни мениджъри са apt-get и rpm. Някой да ме поправи, ако им бъркам имената. Разработват се още някои, които да преодолеят някои заложени в дизайна на споменатите "недостатъци", но ние не сме нетърпеливи. Тези дават вършат перфектна работа. Така погледнато, няма разлика, какво ще инсталираш с оглед външен вид, поведение и прочее видни за очите неща. Версията на ядрото е най-важното нещо, което ти определя, как ще ти работи машината. Останалото е по избор.
Ако искаш можеш дори да инсталираш основната система, ядро и набор основни инструменти за работа със системата, после да инсталираш Xorg, което е графичната система в момента за всички линукс дистра и да стартираш Firefox например така.
startx firefox. Няма да имаш десктоп на машината си, но браузъра ще се стартира в графичен режим разбира се, щото си е такъв, с много грозен външен вид, но напълно фукционален и ще може да се работи с него по-нормалния за всички ни начин. Таща може да се ползва и всяко GUI програмче. След затварянето на браузъра, се връщаш обратно в cli средата ( command line interface ) и продължаваш да си пишеш команди до припадък, ако ти харесва. Шегувам се.

Много е продуктивно. Пак зависи, какво правиш.
Та след всичко казано, линукс означава тотална свобода. Ако си склонен да вложиш усилия да научиш, как работи отвътре и в подробности. Малко хора го правят, аз не съм от тях. Можеш дори и ядрото да си прекомпилираш, както на теб ти харесва.