@Naka До колкото знам лиценза им е доста свободен - трябва да им дадеш "кредит" откъде си взел информацията и да позволиш на други които желаят да я използват и модифицират.
Все пак с лицензите никога не е просто, но тук са писали -
https://www.openstreetmap.org/copyrightСравнено с bgmaps не мога да кажа как е, понеже не ги използвам много, а до колкото знам не дават възможност за офалайн ползване до колкото знам, но може и да греша.
За мен не са особено използваеми.
Kакто писах преди всеки може да вкарва данни - отиди и се регистрирай да видиш как става - много е лесно особено ако вече имаш регистрация в гугъл, яху, фесйбук и др. може да използваш същата.
По принцип може да качваш тракове и после ръчно маркираш линии върху тях, и когато едитваш използва сателитната карта на яху мисля. Може да добавяш информация като обекти и сгради "на око" върху сателитните снимки.
Червените области най-вероятно са военни поделения/обекти или забранени зони - отстрани има легенда. Също така има доста неща които не се виждат на сайта им, понеже изгледа на картата зависи от това как ти я показваш, картата до колкото знам е просто база данни от която може да избираш кое и как да показваш. Идеята е да може да се използа за различни неща и да показваш това което те интересува - например само ски писти, или магистрали, или водни обекти. Точно ски пистите наприер не се виждат на сайта им макар да са доста добре картографирани.
@go_fire
Не мога да се съглася, че нещата са същите. Поне за мен Гармин не достъпен на андроид - ползвал съм преди години кола за навигация и от онези с антенката за "оф роуд". Навигацията за колата беше доста добра, но не мога да кажа същото за "оф роуда". Ама то и нямаше читави карти тогава за тях мисля.Ти кой точно апликейшън(как хубаво е на кирилица) ползваш, понеже като търся ми излизат само някакви добавки а основния не е наличен за нито едно у-во в къщата.
Във времето от предната тема до сега гошо пусна офлайн карти - можеш да сваляш определни райони. Аз лично не съм ги ползвал.
Другите много добри офлайн са HEREmaps(Nokia) и Sygic. Sygic всъщност е най-добрата автомобилна, поне за нашите ширини. HEREmaps не съм ги ползвал много.
Имам си и аз хартиени карти, не са правини на ръка, а са на искър тур повечето. А за родопите незнам някой да е изкарал читава, те са и доста диви в някои части. Има едни руски доста точни и доста стари, имам ги като файлове ако някой се интересува мога да ги пратя - аз лично Родопите не ги познавам добре и не съм ходил там много, та и тези карти руските не съм ползвал. Иначе човека който прави на искър тур картите замина преди 4-5 години да картографира Родопите и от тогава нищо не са пуснали, че даже и другите им карти изчезнаха от циркулация - съмнявам се, че се е изгубил някъде из Родопите

.
А вероятността да се загубиш във всички планини е доста добра в зависимост от това какво и кога правиш там - нощ, мъгли, дъжд , лошо време, зима.
Като бях малко по-малък доста ги обикалях с велосипед, пеша и сноуборд и имам доста интересни преживявания докарани от малкото мозък и безрасъдство, но последните 2-3 години си стоя на гъза общо взето.