Искам да питам, ако имаш общ /LOAD дял, папките Music, Images, Video, Download и Documents къде ще са, освен това ако /home е на /root всеки път при преинсталиране няма ли да ми се губят настройките на програмите и отметките на браузърите?
Ами извън /home и някъде в roota. правиш се една директория в roota / -> /LOAD и там го монтираш. Другият варянт е да си направиш една директория в /mnt/LOAD, но аз предпочитам да е на видно място и бързо да се намира.
при мен е така: /etc/fstab
UUID=cff0703d-750c-470c-ab48-586d88a7929c /LOAD ext3 defaults 1 2
а може и да му сложиш на дяла и име на том "LOAD" с e2label и тогава ще стане още по просто.
LABEL=LOAD /LOAD ext3 defaults 1 2
Не няма да се губят данните при преинсталиране, защото това е отделен монтиран дял в директория. но ако напишеш rm -rf / сигурно ще го изтрие

Последният ми въпрос е какви са недостатъците на общия /home дял, защото това на мен ми се вижда най-примамливо, но съм чел пък че не е хубаво различни графични среди да споделят обща папка за настройки.
Ако имш една и съща програма на двата линукса - например gimp но с различни версии то и двете ще се бият и ще пишат в обща папка за настройките например -> /home/naka/.gimp
Ще стане мазало. едната ще затърква конфига на другата. А другата също ще затърква конфига на първата.
Нещата ще станат още по мазало ако е някоя голяма програма с много и сложни настройки /home/naka/.kde
Затова, както беше казано по горе, ако се ползва общ хоме, то трябва да се ползва от различни потребители, за да няма конфликти с настройките на програмите
/home/naka/.kde
/home/vektorman/.kde
Затова не е хубав варянт с общ хоме.
Това че трябва да е в началото на дисковото пространство защото там диска е най-бърз го научих сега от тази тема и ще го приложа.
Ако в началото на диска sustained transfer-а е 120 MB/sec то към края пада на 70-80 MB/sec.
Това е така, защото линейната скорост на главите спрямо повърхността е много по-голяма по периферията на диска, просто защото обиколката е по голяма. Но това правило не важи за SSD дисковете.
това много лесно се вижда/мери с dd if=/dev/sda of=/dev/null bs=32768 ......... и след това на някой партишън в края.