Може би по-лесният вариант щеше да е да вземеш някакво евтино рутерче да боднеш двата лаптопа в него и те ще са си постоянно свързани.
Доколкото имам спомен *бунту версиите имаше някакъв начин през нетуорк менаджера да се споделят връзки, т.е. да ти вдига DHCP сървър.
Другия вариант е просто задаваш на единия лаптоп 192.168.0.1 а на другия 192.168.0.2 и би трябвало да стане.
И на мен ми трябва точно такова нещо, да става през мениджър но не мога да намеря как да вдигна DHCP който да ми сподели връзката.
И това със rsync --stats --progress -var /path_from_where/ user@192.168.11.12:/path_to_where/
моля ви се от къде го изкопа - сигурно много знаеш и затова си показваш знанията, но вече сме 2017г другите ОС имат графични интерфейси, дай нещо като за чичоси например.
А бе, ако беше чичо, щеше да си ползваш терминала, а не да питаш за графика. За графика реват орангутанските бебета, защото човешките си знаят да пишат и четат.
Наистина това е задача, която е по-удобна от команден ред, отколкото с цъкане до умопомрачение.
Но все пак — има. Даден ти е вече отговор.
п.п. ddantgwyn в КДЕ не ни е необходима тая програма, просто защото „най-великото изобретение след Емакс“ — Конкверор си го поддържа по подразбиране и него, и ftp и десетки други. Затова не ни трябват също Filezilla и останалите.

п.п.п. Оrangutan_baby да не вземеш да се засегнеш нещо. Правих си каламбур.