Това ми прилича на заключване на екрана при активиране на скрийнсейвъра. И се отключва като си вкараш паролата на активния в момента потребител. Ако не искаш да се заключва се разходи до настройка на предпазител на екрана. 
Аз не съм слагал парола на потребител.Зная,че е вирус,тъй като на имейла ми някакъв хакер ми казва коя ще бъде паролата.Обикновенно е 4444 или 111.При това ми казва в колко часът ще ми поиска компютъра парола.За съжаление хакера винаги познава.Ще пробвам идеята Ви утре,че сега съм на работа.Дано да е толкова просто!
е ти направо ме утрепа как няма да сложиш парола хахаха
и не слагай такива тъпи пароли като 4 нули разбъркано, поне нещо като Jeb7swats а още по-добре ако има и символи
и после що се случвали странни работи
Също ако iso-то с линукса не е свалено от сайта на дистрибуцията а е от някой "доброжелател", или ако някой "доброжелател" ти е помагал да го инсталираш може да очакваш всякакви изненади. Или имаш съквартирант на който му е скучно.

Още нещо, когато си без парола и има активна услуга през която може да се влезе, примерно ssh, няма какво да спре някое съседско лапе да ти бъзика компа колкото си иска.