« Отговор #29 -: Jun 03, 2018, 09:51 »
Това казва, но го казва от перспективата на човек, който обича лукса, а никой китаец не може да ти достави толкова луксозна стока, колкото американец. И никой американец, не може да ти достави толкова практична, колкото китаец. А Леново е и в двата свята. Той произвежда практични, но скъпи играчки.
Аз не знам, какво значи да загубиш два пръста, като 16:9 е киновото съотношение, а не 16:10. 16:10 беше гаден компромис, които ядосваше всички. Еднакво ядосваше почитателите на 5:4 (да именно него, а не невъобразимия 4:3) и киноманите. 16:9 в крайна сметка задоволи и двата типа, когато порасна на размер (и цена).
За себе си, размера 16:9 в лаптопите ме дразнеше. Всичко под 23 (17 инча в еквивалента на 4:3) инча с тоя размер е непрактично и за двата типа потребители. После открих, че това позволява в лаптопите да има цифров блок. Но той все още е рядкост. При повечето производители е в най-евтините им и скапани модели. При Леново е само в една моделна серия, която е тип заместител на работна станция и е доста скъпа (W9*).
Големите минуси на лаптопите са именно, че нямат цифрови блокове и в повечето случаи нямат посочващи лостчета (trackpoint или още клитор).
=*=
В момента съм потребител (не клиент) на Дел. Машините им са невероятно бързи. Но екраните им наистина имат унищожителен ъгъл на видимост, никакъв контраст и клавиатурите им са зле. Тези клавиатури са правени за някакви стерилни лаборатории. До преди тоя Дел (имал съм само Тинкпади и то Айбиемски) не знаех, че е възможно нещо да влезе под копчетата и да не можеш да ги натискаш. Обмислям да си купя прахосмукачка, но не знам дали има такива за коли, които не са за запалка, а с щепсел. Влудяващо е. И пластмасата им е някаква странна. Като велура на пластмасите. Всичко се лепи по нея. Пък уж е точно обратно на велура — гладка и лъскава.
Но това да е проблема. Деловете са здрави, яки, батериите им издържат с часове, а са и бързи като болиди. Тинкпад винаги е страдал от батерия. А и са слабички. Деловете имат тяхната здравина, но са по-бързи и с повече памет. Чисто физически имат повече място за поставяне. Тинкпад имат един до два жлеба.
Циркулацията на Дел е също добра като на Тинкпад. Беше ми невероятно и още не го вярвам, но всички тези китайски, корейски и тайвански боклуци родиха идеята за подложки. Това може да звучи като най-голямата идиотщина във вселената, но се оказва истинска необходимост, ако си (имал неблагоразумието да си) се сдобил с машина от горе изброените производители.
=*=
Върго ни предлага луксозни лаптопи, които нито сме виждали, нито ще видим. Поне за себе си, знам, че е така. За друг не мога да гарантирам. Но ми стана много тъпо и неприятно. Горчиво. В съседната тема, говорим, колко скъпи и недостъпни станаха компютрите (защото вече не са масова стока). А тук ни се предлагат лаптопи на цените на колите ни. Че даже по-скъпи. Аз тук не видях машина, която да е по-евтина от колата ми. Всичките са по-скъпи.
И ако мога да прежаля идеята да взема кредит, които да връщам с години, за да си купя кола, то как да обясня на семейството си, че трябва да направя същото за лаптоп??? А и като вече имам кредит за кола (или жилище, както са софианците), то как да го съвместя с още един???
Изобщо цялата работа е много непрактична. Хората си купуват коли, за да им дадат свобода на предвижване. Лаптопи и телевизори си купуват за удоволствие. Това не са практични стоки и е трудно да си представиш, че може да вземеш кредит за тях или да ги изплащаш повече от половин година, ако няма да ти служат в следващите поне 10.
Разбира се, един лаптоп или телефон може да се разглежда като инвестиция, от която да печелиш. Тогава е повече от резонно да вземеш кредит. Той ще се изплати. Но това е частния и много тесен случай, когато си предприемач. Повечето от нас са хора на наемния труд.