Автор Тема: Препоръчайте охлаждане и рам..  (Прочетена 18809 пъти)

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 8063
    • Профил
Re: Препоръчайте охлаждане и рам..
« Отговор #45 -: Jan 12, 2018, 00:09 »
Набутването е сигурно. Ако търсиш мощ, няма да стане без пари. Аз бих заложил на повечко рам. Никога не стига. Освен това, за да ползваш всички процесорни ядра, софтуера трябва да е написан за тази работа. Не съм чел всички постове и не зная, за какво ще го ползваш това.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Naka

• Напреднали
  • Публикации: 3469
    • Профил
« Отговор #46 -: Jan 12, 2018, 12:54 »
Цитат
че подържа рам до 1333 Мхз

Значи това не е мегахерци...Незнам защо ги пишат така. Паметта работи на двойно по малко мегахерци - 1333/2 = 667Мhz

А това е 1333 е колко паралелни блока по 8байта за секунда може да прехвърли.

Става така: 667Mhz X 2 (защото прехвърля на преден и заден фронт- DDR,DDR2,DDR3,DDR4) = 1333 мега паралелни прехвърляния по 8 байта за секунда.

А ако трябва да разбереш колко мега байта за секунда може да прехвъли се умножава по широчината на паметтта (8байта)
1333 x 8 = 10667 мегабайта/сек - виждаш ли колко са бързи.

Сега как това 667Мhz е свързнано с FSB-то всеки път се чудя ??? Много коефиценти много нещо.

При оверклок много важно е  CAS Latency (CL). Това е първото число в циклите на паметта. памети с малко CAS са по-бързи и много по скъпи, памети с голямо CAS са по бавни. Обикновенно се вдига нагоре за повече стабилност или ако почне да прави парчета.

Даже е имало много случаи нормална памет да не ще да работи на няко дъно - (без оверклок). Обаче дакто и се дигне  CAS Latency (CL) проблемите изчезват и паметта заработва. Има и други случаи памет поставена в дуал чанел прави парчета, като се сложи в единичен канел почва да работи, или ако и се вдигне CAS-а пак работи.

Затова ти казаха, че ако оверклокваш гледай да не закачаш паметта. Че там е много сложно и ще се вкараш в такива филми че няма да разбереш откъде ти идва.

колкото каква памет да купиш и какво се подържа гледай спецификацията на пороцесора какви памети подържа, оттам гледаш спецификацията на чипсета за тези процесори, какви памети подържа и от там ще се ориентираш.

Твоя процесор Processor X5670 пише че поддържа
DDR3 800/1066/1333 (бах мама му Интел са изпуснали мегахерците :o)
какво повече искаш. А процесора е много хубав. Виж дали чипсетите за този процесор изобщо могът да подържат по висока памет.
« Последна редакция: Jan 12, 2018, 13:26 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

lunarvalley

• Гост
« Отговор #47 -: Jan 12, 2018, 13:21 »
бе няма ли специализирани форуми за овърклокване, модване и други такива чекии...? може би там ще са по-наясно и ентусиазирани да помагат? На мен ми е интересна темата, признавам, но предполагам няма да се хвана да овърклоквам...
Активен

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #48 -: Jan 12, 2018, 13:35 »
О те там са много напред с матреяла. Там се работи с водни охлаждания, ВиК инсталации, течен хелий... ::)
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #49 -: Jan 12, 2018, 13:47 »
О те там са много напред с матреяла. Там се работи с водни охлаждания, ВиК инсталации, течен хелий... ::)
Говори ми. Едни познати бяха разпробили о бяха закачили на долния капак на чисто нов лаптоп допълнителен вентилатор, за да охлажда, бяха го вдигнали и на крачета завинтени за капака, че да има място за това. И да, водни охлаждания и прочее. Помагат.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6925
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #50 -: Jan 12, 2018, 14:01 »
И се гони всеки градус, всеки мегахерц.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #51 -: Jan 12, 2018, 14:33 »
И се гони всеки градус, всеки мегахерц.
Вероятно. Нямам си никаква идея.  ;D Не съм си говорил с никого за това, а лично аз не съм пробвал. Ако ми трябва производителност, купувам съответните чарколяци. Чувал съм и съм чел, че има процесори, създадени за тази работа дори. Ако е нужно. Останалите сигурно си имат оптимален режим на работа, на който и работят нормално. Може и да забързаш процесора, но той едва ли е най-важното нещо. Тясното място в производителността не е процесора, защото той изчаква винаги. Чака рам, чака диск, чака си постоянно. За да не чака, трябва сериозно да го натовариш. Чак да се задъха.

Не съм чувал фирми да инсталират водни охлаждания, да клокват процесори, ако им трябва повече мощ. Просто купуват съответните машини. Това е по-скоро за ентусиасти. Може да има и изключения де. Винаги има.
Активен

makeme

• Напреднали
  • Публикации: 895
  • Distribution: Many
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #52 -: Jan 12, 2018, 14:45 »
Дам и се правят нещата като при тунинговането на колите. При колите се премахва целия интериор, както и всичко ненужно като системи (климатици, екстри дори и фарове). На получения резултат му викат "казан".
При клокването е същото. Изключваш всички ядра на процесора и оставяш само едно. Деактивираш  всички екстри от биоса. От там се  взима най-модерното към момента като технология охлаждане и се прави някаква установка не приличаща на "компютър" (казан :) ) . След това се започва асъл процеса на клокването :)
Активен

Distributions:  UbuntuMate; Kubuntu; CentOS; Kali; Raspberry Pi OS ...

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #53 -: Jan 12, 2018, 14:56 »
Изключваш всички ядра на процесора и оставяш само едно. Деактивираш  всички екстри от биоса.
Едно време... разправяха, че като се съмняваш в някой процесор дали не е повреден трябва да му се изключи L2 кеша и да видиш дали пак ще ги прави тези проблеми......

Ама тези оверклокъри не знаят ли, че много по добри резултати се получат като му изключиш и кешовете на процесора :o
« Последна редакция: Jan 12, 2018, 15:01 от Naka »
Активен

lunarvalley

• Гост
« Отговор #54 -: Jan 12, 2018, 15:18 »
Цитат
Едни познати бяха разпробили о бяха закачили на долния капак на чисто нов лаптоп допълнителен вентилатор, за да охлажда, бяха го вдигнали и на крачета завинтени за капака, че да има място за това.

Евала!  :D :D :D
и ако се окаже, че има фабричен дефект, гаранцията ще важи ли?
Активен

lunarvalley

• Гост
« Отговор #55 -: Jan 12, 2018, 15:26 »
не помните вие, таз култова тема:

http://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=41110.0

за жалост линковете на gat3way не работят

[_]3 [_]3 [_]3
Активен

Naka

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #56 -: Jan 12, 2018, 15:42 »
не помните вие, таз култова тема:

Е защо сега даваш идеи >:( Току виж сега почнал да си шкури Ксеона...и никога няма да го завърши.
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #57 -: Jan 12, 2018, 15:47 »
за жалост линковете на gat3way не работят

[_]3 [_]3 [_]3
Къде се затри тоз чиляк?
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6925
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #58 -: Jan 12, 2018, 15:55 »
Нейде по Линукските полета.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4414
    • Профил
« Отговор #59 -: Jan 13, 2018, 01:35 »
Е как къде - за шкурка ...и кисели краставички  :P че той нали таковата... после и със спирт се минава.../преди да се сложи там паста, и отгоре котлона/ първа ръка, втора ръка ... краставичка.. опаа разсеях се и забравих за какво е тоя форум, ами да ходи да чете по специализираните форуми там..

П.П. Ние цветя и бонбони не пием - нъл тъй
« Последна редакция: Jan 13, 2018, 01:51 от remotexx »
Активен