OFFTOPIC
Прав си, че за този форум се е излюпил преди мен и десетократно по-малкото му мнения са предимство, а не недостатък. И изобщо не погледнах, кога се е регистрирал. Което си е грешка.
А е грешка, защото по инерция реших, че е някой програмист на Руби (например), който по нещастно стечение на обстоятелствата му се налага да използва ГНУ/Линукс, заради службата си и сега си го изкарва на целия свят. Точно, какъвто е моя случай с Усхадуя.
Това беше така, защото човека си е въобразил, че на света съществува само Убунту и, че всички трябва да ползват него. В някакъв друг век, щях да съм отправил покана за дуел, заради набеждаването в ползване на Убунту. А последния пък, когато се заяждаше с мен (вчера), ме попита, какво отношение има udisk към автоматичното монтиране на устройства за съхранение. Не знам, може пък според него, udisk да се занимава с нещо друго.
Всъщност, той не казва точно това, но виждам, че вече сте се разбрали по този повод. Пък и Ubuntu и Debian — няма голяма разлика

Поради тези причини сметнах, че не е администратор, а програмист. И логично заключих, че за него ГНУ/Линукс е служебна тегоба, а не домашно удоволствие. И включвайки романтичната ми представа, че не можеш да седиш дълго на ГНУ/Линукс, ако го мразиш, каквато и заплата да ти дават, стигнах до напълно погрешния извод, че е нов потребител.
Добре де, не беше ли по-лесно и по-бързо да напишеш „Опа, моя грешка. Съжалявам“

С което пък опряхме до Пьотеринг и Ред Хат. Причината да не ги харесвам е, че превръщат нашата ОС във Windows. Да е ОС, която използваш цял живот на работа, не можеш да я понасяш, дразни те, чувстваш се скопен с нея и с отрязана ръка, но можеш да я търпиш невероятно дълго време с помощта на химиотерапия.
Тъй, тъй.
Не мисля, че Linux започва да прилича на Windows, ако и да идват (малко) нови потребители. Ако беше написал MacOS, щях да съм по-склонен да се съглася, особено за GNOME. KDE не ползвам по обясними причини

Колкото до усложняването на операционните системи -- неизбежно е. Погледни как е започнал UNIX System I, откъде е минал и докъде е стигнал с кодовата си база. Може да погледнеш същото и Windows или ако си особено чувствителен към него, да погледнеш ядрото на Linux.
Всяка една нова версия на която и да от трите операционни системи е с повече написан код от предната. Така, че усложняването е неизбежно. То е следствие от еволюцията -- първо са били едноклетъчните организми, после са се появили многоклетъчните, които също с течение на времето са ставали все по-сложни и сложни. Мисля, че ще схванеш идеята.
Можеш ли да кажеш от първите 10-на най-използвани дистрибуции на Linux, колко са със systemd и колко без. Може да направиш същото и за pulseaudio. Ще ми е любопитно да видя резултатите (знаеш, на мен не ми се занимава с такива неща

).
Можеш ли да направиш едно сравнение между информацията, която може да ти даде journalctl примерно със съответните опции и дали може да я получиш по подобен начин от класическите логове?
Тъй, тъй, стига толкова като за начало