За да реши някой да се погрижи, да се чувства по-добре със себе си, дори това да доведе до загуба на част от обкръжението му, не е лесно. Съзнателно или не, се поставят на изпитание връзките с хората, които познава, което си е един вид саможертва. Ако по-голямата част от тези връзки се скъсат и все пак той избере, да продължи в същата посока, значи нещо с обкръжението, което си е извадка от обществото, не е наред. Иска се смелост за това.
Според мен може да се направи почти пълна аналогия между физичните закони и тези, управляващи живите системи, а също и силите които движат човешките общества. Композитните материали са по-устойчиви на натоварвания поради съчетаването на свойствата на всеки един от изграждащите ги елементи, също както и по-голямото разнообразие на видовете води до по-голяма устойчивост на една екосистема. Например. Както и за да се въведе определен ред в една система, физична или обществена, трябва да се изразходва енергия. Тази енергия може да е всякакъв вид. Емоционална, отделено време, материални или финансови ресурси.
С обществата е същото, както с отделния индивид. Да предприеме стъпки в различна посока от досегашната, е рискована работа за едно общество. Ще струва усилия, материални ресурси и пари, ще има утечки, ще се изразходва емоционална енергия. Също както и при отделния човек, ако промяната на посоката е предизвикана защото някой е казал, че така ще е по-добре, няма да доведе до нищо добро. Това не е неговата ( на обществото/индивида ) посока. Осъзнатия избор. Крайния резултат е, неизбежен. Съжаление за направеният избор. Но самосъзнаването на обществото е много по-бавен процес. А модела на протичане на този процес е един и същ. Нещо не ти е наред, не си доволен, различни травми от удари от разни посоки, които не те оставят намира. Искаш да се чувстваш по-добре. А времето минава и това не се случва. Появава се напрежение заради това, което само расте с времето. Това напрежение те кара да започнеш, да се оглеждаш за възможности за промяна, но каквото и да опиташ се проваля. Колкото и да се опитваш да се пребориш с това или да му се съпротивляваш, не се получава. Постепенно изчерпваш цялата си емоционална и умствена енергия и стигаш до едно състояние на пълна инертност, изпразнен си.
И тук е момента на пречупване. Възможните посоки са само две. Озлобяваш се на света и на себе си, което ти влива достатъчно енергия, за да се оттласнеш по път, които по същество си е военен поход. Започваш да мачкаш всичко и всеки по-пътя си, стига да си в състояние, да го направиш. Другата възможност е, да се помириш със ситуацията и да спреш, да се съпротивлаваш на всичко, което ти се случва. Това обаче не е апатия, а по скоро самонастройка към обръжението. Заживяваш в съзвучие със заобикалящия те свят. Това е възможно, защото вече сигналите от сетивата ти не са погълнати или екранирани от представата ти за света, която си имал преди това, просто защото тази представа вече я няма. Заменена е от нещо, което няма форма, а постоянно тече и се изменя. И всичко това е доловимо за теб. Може тези промени да не са осъзнати, да не можеш да им дадеш определение, но ги усещаш. Започваш да се вслушваш в себе си. В чувствата, ненадейните мисли, всичко, което трепне в теб. Чак тогава разбираш, какво е, наистина да си жив. Едва в този момент разбираш кой си, какво искаш и като цяло, защо аджеба си на тоя смахнат свят. Единственото, което ти остава е да се изсмееш на предишното си аз и на цялата комедия, наречена живот и иронията в него.
Като цяло, нищо не може да се сравни с радостта, която изпиташ, когато този момент те сполети. Следствията от всичко това какви са? Че можеш абсолютно да се довериш на себе си. Самозалъгването и самозаблудата вече ги няма. Знаеш, какво искаш, сензорната ти системка работи и сигналите са ясни и стигат до теб. Предварителната представа за света и представата ти за всичко заобикалящо те вече не е ясно определена. Всичко тече и се променя. И когато въсможността се появи, можеш да я забележиш. И следващата. И другите. И различни. Вече не изпитваш страх да действаш, защото риска вече не е риск, а само тръпка, която внася допълнителен нюанс в усещанията ти. Най-лошото вече ти се е случило. Пък и няма награда, без риск.
Право да си кажа, не зная, как би изглеждало всичко това в по-голям мащаб, отнесено към едно общество, нито какви форми може да придобие. Има една разлика между физичните закони и живите системи. Цялото е по-голямо в качествен аспект, от сбора на съставящите го елементи. Осъзнатия човек можеш да го смажеш, събориш на колене или унищожиш, но не можеш да го победиш. Той по-скоро би се разделил с живота, което тъй или иначе ще стане в накой момент, отколкото да се превърне в нещо друго, да не е себе си. Тези хора се разпознават. Има нещо в тях, което те кара да ги забележиш сред останалите отдалеч.
Как някой работодател ще се налага над такъв човек?! Него не го интересуват закони, норми или правила. Той ще постъпи, както сметне, че е правилно и ако има механизми, които ще му позволят, да те сложи на място, няма да се поколебае да го направи. Няма да го интересува, дали ще успее или не. Възможността за провал ще я посрещне със спокойствие и иронична усмивка. А съм сигурен, че почти няма фирма, която да не нарушава законите. Ако поискаш, можеш да ги навреш на кучето в гъза. Споделял съм тук, че заради мен, в цяла фирма се подписаха анекси към договорите и им се наложи поне докато съм там да играят по правилата в частта, която засягаше отношенията работник/работодател. Разделихме се, но аз и не исках да работя за такива хора. Един познат работеше известно време за една от големите вериги магазини и получаваше половин година пълно възнаграждение въпреки, че вече не работеше за тях. Просто бяха си превишили правата и той не подви колене. На един познат адвокат почти цялото му обзавеждане и техника у дома му е от разни магазини и особено от веригите такива, получена ей така, които са решили, че могат да се ебават с клиентите си - в случая с него. Не мога да си представя, какво би постигнало общество, в което една не малка част от хората са такива. Но това се случва, когато не те е страх, да си отстоиш своето и което смяташ за правилно.
Вселената не търпи празни пространства. Когато се натъкнеш на такова, най-малко, трябва да си зададеш въпроси. Какво ти казва това? Какво ми казва липсата и отказа, да се даде информация за възнаграждението. Веднага въображението ми изгражда част от диалог момежду ни: "Виж, зная, че заплащането е най-важното, което те интересува, но мен не ме интересува, че ме питаш. Няма да ти кажа." Това ми говори за определено отношение към работника или пък липса на такова. Незаинтересованост от нуждите му, а това не е маловажно. Говори ми за липса на желание за диалог. Говори ми за недалновидност и липса на способност за създаване възможности. Направи така, че да накараш човек да дойде на интеряюто, пък от там нататък или ще се харесате, или не. Но така намаляваш възможностите, да ти дойде точния човек за точното място. Дори някой талантлив. Обявата, както се спомена, няма структура, не е подредена, а просто е нахвърляна както дойде. Така изсипваш на прасето всичко накуп и да плюска там. Това ми казва достатъчно, за начина на мислене на човека, дето я е написал. До известна степен това може да говори за средата и екипа в който би се работило. И типичното за нашенските обяви за работа...

Търсим човек, който може да поеме работата на трима души. Ще му плащаме като за един, разбира се. Уан ман арми, ако може, плийз.
Как да не се смееш!