Не знам като какво я разглеждаш тая статия, но тя е доста повърхностна. Първото изречение си е чиста пропаганда (вярно, но намекващо твърдение {демек в лошия смисъл на думата}). Аз лично предпочитам по-сухи икономически статии.
След това, твърдението за по-малките държави е просто некомпетентно.
Ето ти моя прочит (моята *пропаганда) на данните (взимам ги за истински а другите от wiki):
Китай - 2.5 трилиона износ за 1.386 милиарда население
Сащ - 1.7 трилиона износ за 327.2 милиона население
Германия - 1.6 трилиона износ за 82.79 милиона население
Какво обаче е специфичното за германия и как една държава може да се каже че е ЕС? С какво тя е по-различна от останалите 2, че да е по-добра от тях ? Ами много просто - погледни всички изостанали държави в ЕС (БГ е хубав пример) къде изнасят най много

ЕС е отворен пазар ("уж" нямаш протекционизъм).
Какъв е проблема на американците? Те са за пряка договорка с отделните държави, а не за посредник. В момента ситуацията е някъде по-средата, понеже не се спазват дословно. ЕС си налага някакви мита, работи, глупости (протекционизъм за извън ЕС), но реално все още останалите държави не ги спазват. Това важи и за търговията с китай, русия и т.н.т. За мен лично същите тези регулации са една от причините и за брекзит.
Дали това е лошо или добре за нас - не мога да преценя, но трябва да знаеш, че растежа на икономиката се състои от две неща (оценката и в пари). Най-общо казано парите в нея и скоростта, с която се въртят. С това казано на мен не ми пука дали ще дойдат от германия или сащ. Всеки лев от вън попаднал в нашата икономика, колкото и бавна да е тя, ражда после нарастване на БВП.
Или по друг начин казано: На мен не ми пука дали "държавата" ЕС ще е 1ва икономика в света, ако БГ е последна. То е малко като лафа "София не е България", който за като човек НЕ от София е напълно валиден.
Относно ЕС да е една държава, а не федерация с огромна автономност на щатите в нея (както е сега), съм против. Ако ЕС се превърне в "единна" държава става същото като СССР. Единствената разлика е в плановата икономика. Но ако изградиш икономика въз основа на субсидии и вътрешен протекционизъм - доста се доближаваш.