След последното ми мнение, сигурно си личи, че най-после съм свършил с надграждането до Beowulf след близо седмица теглене на пакети

После, защо чак сега съм се кандардисал да надградя.
=*=
Български Пепи ще ме извиняваш, но си дал три доста дълги статии (особено първата), които нямам време да прочета в момента, но обещавам да се запозная с тях. Ще говоря по принцип, защото повдигаш няколко теми.
Главните от тях са две. Първата е май-общо „що чини RH“, а втората е „отношенията между законния наследник на Юникс, макар роден от наложница и хулиганчето, което с юмруци си проправя път“.
И двете теми са обсъждани многократно, макар мача 386BSD vs GNU/Linux все по-рядко да попада на радара ни.
Започвам от по-обсъжданата тема, защото пряко ни касае, за разлика от другата, за която не ни пука.
На това линуксара не може да му се угоди. В началото на века викахме, оти не връщат нищо към обществото, сега, че прекалено много допринасяли пустите му червеношапковци.
SD е само последния от много дълга поредица приноси на Ред Хат. Какво ми е мнението за него, сигурно си разбрал в буквално първото ми изречение от мнението. И за разлика от това, което си цитирал, за мен проблема е религиозен. Не смятам, че SD е правилен път за развитие.
Относно пича дето се е оплакал от него, това този същия ли е, който казваш, че клони към Бъркли? Ако е така да му кажа, че в най-развития клон на семейството, а именно FreeBSD, има инструмент в духа на SD и то от преди да има SD. Което пък не е учудващо от близките връзки с братовчед им Мац. SD също е клонинг на намацаното нещо. Добре е историята да се познава.
Червените (бе не трябва ли вече да им викаме сини

) не са единствените, които са правили неща в нашия свят. Такива в миналото бяха Мандрива (по-преди Мандрейк), Сузи (по отделно и заедно с Новел), Каноничните (Убунту), даже Слънцето. Като изключим Сузи, които още малко бутат основно с припознати проекти като Бътър еф ес (после що Федорианците го смазаха), то всички останали загубиха полесражението и напуснаха фронта.
Ред Хат са навсякъде и във всичко в света на ГНУ/Линукс и това не е от вчера и е резултат от разумна стратегия да разгромят всички останали.
=*=
И тук се натъкваме на трети неизречен, но важен въпрос. Какво аджеба е това опънат сос или по-правилно свободен софтуер. Също е нещо често обсъждано. Преди две мнения в друга тема говорех за това.
Тогава говорех за трите основни модела на развитието му и печалбата от него. Ред Хат изповядват първия модел, при който печелиш от услуги около софтуера. Условно да го наречем модела ОПЛ, макар да има и други договори за разпространение, най-известен от които е MPL на Мозилчиците и SDDL от наследството на залязлото Слънце. Поради тази причина не е изненада добрите връзки на RH и ФСС, а от там и решаващата им роля в основните им проекти от Гном, през gcc, glibc и почти навсякъде без може би голямото изключение Емакс и няколко програмни езика под шапката на проекта ГНУ.
Втория модел нарекох тогава публично-частно партньорство, защото по същество е такова. Този модел произлиза пряко от 386BSD с присъдружие с MIT. Това е модела изповядван от азбучния Гългъл и Spybook. Това е и което най-вече се нарича погрешно опънат сос. В тая група е и споменатия в темата Chromium. Аз ползвам ungoogled версията му, точно поради причините споменати от Кибер коп.
Има един трети, който тогава нарекох рекламен. Той е опънат сос, но не е свободен софтуер. Странно е обаче, че движението за опънат сос воюва срещу него и не го признава, въпреки, че е законен член и е от преди самото движение. Тук (може би съм се надишал със заговори) виждам дългата ръка на Гългъл, Амазон, М$, за които „рекламния“ модел е екзекуция.
От тази забежка в странична тема, а и от думите на Кибер е видно, че свободен софтуер е невъзможен без финансиране от търговските компании. Самия Столман създава фондация и това едно от първите неща, които прави.
Тук да уточня, че в Америка под фондация не се разбира благотворително дружество, както в Европа. Това е вид търговско предприятие, но с инжектиран социализъм в него. Сиреч това е една най-обикновена, публична компания, но с единствената разлика, че не формира печалба и съответно не разпределя дивиденти.
Припомням, че Мозила също е фондация. Апах е фондация. Зад ЛО е фондация. Еклипс е фондация. FreeBSD е фондация. Има и още много други. Всеки който създава софтуер, заради самия софтуер го оформя във фондация.
=*=
Няколко думи и по третата тема, която отначало изброих като втора. Отношенията са сложни и това не е по вина на ГНУ или Линукс. Нещо повече, ГНУ поддържа дериватите на 386BSD в проектите си. Преди да се появи Линукс отношенията бяха приятелски. Но някъде около 2,0 се видя, че няма да я бъде.
Линукс е правен от едно гениално хлапе, нямащо осанка, за да си го ползва на собствения компютър. Никога не е имал за цел да става Юникс и затова не е станал. Но пък го измести. Почти е изместил и комерсиалния. А това боли.
Докато Линукс растеше всяка година, то другия свят беше в застой. Глътка въздух им дойде от Мац, но като цяло кинти няма. После направиха още един удар със clang и там вече видяха някакво слънце и на тяхната улица. Ама това, че кресливо злобеят, нас по никакъв начин не ни грее. Ние си имаме нашето и не се интересуваме от тяхното. Ако нещо е чак толкова добро и нужно, ще си го направим по наш начин.
Типичен пример е споменатите в темата мрежови възможности на pf. Е да, ама той е отдавна задминат. Nftables е светлинни години пред него. Това поражда броения в нашия свят. Например Наката е питал на глас, защо трябва да е толкова сложно, като в началото (още преди ip tables) беше толкова лесно. Ами това е причината. Да могат да се правят извънземни неща. Ядрото Линукс е по-добро във всяко едно отношение от всяко друго ядро, независимо дали то е POSIX. Ако някой подшушне QNX, ще кажа, че имаме и RT, просто не го ползваме масово. Но го правим там, където е наистина необходимо реалновременна обработка на превключванията.
И понеже се спомена за ZFS, думичка и за него. Това години наред беше голямата гордост на онези, макар да им е подарък. Е, какво стана? Каноничните наляха едни пари и сега волю не волю свалиха гащи и преминаха пак на нашето. Даже с това не можаха да се справят. Ама като бътъра най-после стане стабилен и това спокойно ще можем да го изхвърлим. А тоя ден е близо.
Комшиите ни отдавна са рекли, че парата клати феса. Нищо ново.
п.п. Алексмилиян отдавна и в нашия свят е станало цък-цък-язък. Това е причината да качваме потребителската си основа всяка година. SD е също част от това усилие;
п.п.п. Малине, това, че участваш активно във форума и си помогнал на неизброимо количество хора, прави от теб нещо различно от „прост консуматор“.