@go_fire: +1
Отново си напълно прав, за църквата !
Въпроса е в друго, в това което стой най-дълбоко зад дадена институция, особено такава институция !
Има три неща които съпътстват човека от самото начало - вяра/религия (не църква), изкуство и наука.
За да имат влияние/присъствие тези три велики принципа в този (материален) свят някакъв вид институция/структура трябва да съществува (да има нещо материално) като
символ на идеята.
Самата църква няма вина (тя е само един вид съсъд/обвивка), важното е какви са хората в нея !
Ако там се появят нови хора, те ще възкресят и самата институция

Но е изключително важно да има някакъв вид "
материален символ" на вярата

Ранните християни не са имали църква (в сегашния й вид) а са свещенодействали в Римските подземия/катакомби.
Богомилите са служели навсякъде, но това вече е друго ниво на разбиране (което повечето хора още не са имали/имат).
BTW: повечето църкви са построени върху древни езически храмове, отново като вид
материален израз на вярата.
@spec1a: сега видях че си писал.
Добре имаме следната ситуация, ти си относително добър човек, около теб обаче има по-скоро
лоши хора, какво ще направиш ?
Имаш общо взето два варианта - първия да ги унищожиш (или да се отделиш/разграничиш от тях), втория - да се опиташ да ги промениш, като останеш във връзка с тях !
Поне според мен второто е много по-трудно, но това е правилния ход (според мен).
Има различни видове/и нива на "злото", едните могат да бъдат "обърнати", другите трябва да бъдат унищожени.
Изключително трудно е да прецениш кога как да постъпиш, но трябва да опиташ с всички сили

Тук говоря за принципи, не за конкретния случай (опитай да видиш принципите/идеите и голямата картина, не отделните случаи - иначе всеки ще си остане при частните случаи и спора ще бъде безкраен).
ПС: защо например са създадени толкова много "църкви" (напр. протестанството), защото основателите им не са вярвали и одобрявали съществуващите тогава и сега църкви, и това е довело до сегашния момент, когато имаме стотици и хиляди църкви и секти.
Всички обаче разчитат на
вярата, в нещо си

Съществуват (знам за поне една) истинска църква, християнска в самата си основа

А има и един вид "Църква/църкви на Люцифер", ако предпочиташ тях пред православната, католическата или протестантската !
В никакъв случай не защитавам най-масовите църкви, напротив не ги одобрявам, ама никак !!!