Иванчо Трите волта е всеизвестен актьор. Филмографията му е толкова дълга, че във Википедия е отделна статия. Аз самия съм голям, негов почитател и смятам, че едва ли има филм с него, който да не си заслужава гледането.
Предполагам не на всички е любим. Например си представям, как Спец. ще се включи в темата, за да каже, че е гаден сциентолог, а това е някаква, особено опасна секта на богатите в Америка.
Други ще оценят музикалния му талант. Все пак човека става известен от „Брилиантин“, макар да е снимал два други филма преди него. Там изгрява и Оливия Нютън Джон, с която е и последният му албум с коледни песни от преди десетилетие, но според Википедия, преди три години е вадил песен с недоразумението Хана Монтана.
Темата е за филми и затова ще се насоча в това, а и това е, с което го свързвам най-вече. Може би трябваше да напиша „Криминале“. Гледал съм го на кино веднъж, дваж и или не го разбрах (най-вероятно), или не загрявам, какво харесват хората на този напълно объркан филм. Тарантино е самобитен творец и някак си успява да ни влудява по нещата си, но като точно тук да се е по-престарал.
Както вече казах, който и филм да се гледа с Трите волта, едва ли ще е грешка. Аз обаче сега мисля да дам три екшъна.
Код: счупена стрелаПарола: риба мечПървичноДавам ги подредени исторически.
Първия филм днес почти не се помни, но това не беше така през деветдесет и седма, когато предизвика фурор. Човек днес може да го гледа, а може и не. Преди няколко години го гледах последно.
Едва ли ще остане в историята на киното, защото е просто поредния екшън. На всичкото отгоре възрастта си му личи и то не точно в добрия смисъл. Но този филм беше от първите прредставители на новата линия в този жанр. Там се положиха желоните за много филми в следващото десетилетие.
Слагам го заради втория. Втория гледах преди няколко седмици по Fox. Не обичам телевизия, но трябва да се обръща внимание на семейството, иначе много фучат.
Рибата меч е не само с подобно заглавие, но и в същата стилистика, стилистиката на „Истински лъжи“ (с бате Арни) и „Мисията невъзможна“, която май тази година е имала или ще има нова серия.
Тук обаче възрастта стои добре. Филма тъкмо е прескочил в новото хилядолетие, макар вероятно да е сниман в старото. Филм се снима година или две обикновено. Не става за шест месеца.
Има много и интересни (дървено-) философски въпроси в този филм и ако друг го харесва, с удоволствие бих ги обсъдил, макар това да си е подсказване за негледали. Но пък, колко хора не са го гледали?
Все пак ще спомена първия от тях. Филма започва с проповед, че в киното липсва реализъм. От там нататък няма дори секунда в него, където да не се случват някакви напълно нереани неща.
Дори човек да го е гледал, филма си заслужава.
Последния филм, известен у нас като „Първично“, е с оригинално заглавие „Basic“ и филма по никой начин не е свързан с комптютри, дори само поради това, че в него има малко ефекти.
Последния филм няма общо с предишните два. Отново е екшън, но се залага повече на загадката за разлика от първия, където тя се изяснява първите минути или втория дето става ясна далеч преди края поради наивността му.
Освен това за разлика от другите два, този филм е евтин. В него участват едва седем човека. Няма зрелищни моменти. Почти нищо не се взривява, лети, чупи.
Всичко се върти около разкриване на истината. Не съм сигурен, но мисля, че го имаше целия в тубата. На който му трябват субтитри, има от де да набави.
Лошото на този тип филми е, че те се гледат веднъж. Ако човек го е гледал вече, изпитва неистовото желание, възможно най-скоро да си го пусне пак. А това е грешка. Защото при второто гледане, още в първата секунда започват да лъсват пукнатините, а такива в историята има доста.
Но, който не е гледал този филм, му го препоръчвам с чисто сърце.
доп.
===
За такива като мен, които винаги са се чудили, какво е „счупена стрела“:
https://en.wiktionary.org/wiki/Broken_Arrow