Банките в някои отношения са държава в държавата.. Дам, в последните години изгубиха някои силни позиции, например порязаха ги за вечните длъжници законодателно, но лобито им си остава силно. Вероятно си кихат, дето трябва, това са игри на високо ниво. Или пък друг вид влияние- то у нас повечето банки са чуждестранни.
Това за копията на лични карти- като си откриваш сметка, ти сам се съгласяваш с това, подписваш една декларацийка. Ако не я подпишеш- няма да ти открият сметката. Отиваш в другата банка- и там същото.
От една страна, в копирането на личните карти има и полезен елемент. Навъдили са се отдавна много фалшификатори, с фалшиви лични карти опразват сметки. Така, с копие на личната карта в масива, съответният служител сравнява представената му от клиента такава, и сверява- яяяя, тоя на снимката е друг..
От друга страна, не знаеш пък дали тая сканирана лична карта, няма някой банков служител за кинти да я даде на някой фалшификатор, и последният да изтегли 2-3 бързи кредита с чуждата самоличност, само като си сложи своя снимка в личната карта.. мой клиент така го опържиха, че дело водих, а после един куп разправии с бързите кредитори, че тия кредити, аджеба, не са теглени от клиента ми, а от някой друг с фалшива лична карта..
Може би с един контрол върху тия информационни системи, в банките- например кой и кога е бърникал в копията на личните карти, ще се предотврати в голяма степен една възможна злоупотреба. Но не знам възможно ли е (предполагам, че чисто технически е възможно), и ако е, колко би струвало, щото от банките не обичат разходите, а само приходите.
Доп. Сещам се за един по-евтин вариант. Не знам по какви причини не е направено досега.
По принцип един куп институции, имат достъп до база данни "Население" - вкл. и банките, и могат да видят дали една лична карта е валидна- там дата на издаване, човека кой е, и т.н. Но в тази база данни не визуализира снимка, а само данните на документа. Нищо не пречи, да се показва и снимка на човечЕто- тогава няма да има нужда в банката да правят копия на лична карта.
Там е работата,че системен администратор в някоя банка,със
достатъчно сериозно ниво на достъп може да направи наистина
големи поразии,и вероятността да го хванат е много малка.
Този случай (с данните на чужда лична карта) , в който
пострадалия те е наел като адвокат, е "бял кахър",както се казва.
Много случаи за злоупотреби в банките не стигат до медиите.
Само най-скандалните (и то не всички).
Преди около 12 -на години имаше случай на наистина брутално
източване на сметки - някаква циганка (очевидно "сламен човек")
всеки ден теглеше големи суми с банковата си карта; разчу се
(говорим общо за стотици хиляди !),спряха и достъпа, тая обаче вдигнала
голям скандал в някакъв банков клон, все пак взимала процент от
изтеглените суми, викала - "дай си ми банкомата бе !" и т.н.
И всичко това някак го покриха !