Автор Тема: Подписване (+ щампа) на pdf с ел. подпис  (Прочетена 47894 пъти)

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4181
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Файър, може ли да прикачиш тия постове тука, от тая тема, към закарфичената за КЕП ?
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
Re: Подписване (+ щампа) на pdf с ел. подпис
« Отговор #46 -: Feb 28, 2023, 15:19 »
Готово.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #47 -: Aug 28, 2023, 19:23 »
И аз леко се сборих с КЕП на "Информационно обслужване" (StampIt). Както е посочил по-назад колегата bsurgery, сменили са сим-картите, новата е IdPrime940B (старата е без B) и новата не пали . Понеже при мен си имах инсталиран КЕП-а им на ИО, а при преиздаването на практика смениха само сим-картата, четеца и ония сертификати във файърфокс са си същите, минах по-леко (не всичко отначало). От оня архив, който е посочил за сваляне колегата (от esign.bg) си извадих само пакета  safenetauthenticationclient_10.8.28_amd64 , но в .rpm формат, версията за ЦентОС 7 (за Магея няма). Сработи на Магея 7, инсталира се, ъпдейтна стария. После във файърфокс: Edit->Settings->Privacy & security->Certificates->Security Devices трябваше да добавя новия модул, за Магея 7 е в  /usr/lib64/pkcs11/libeTPkcs11.so (това пали новата им сим-карта на ИО). И готово, всичко работи.
Не мога да не нахраня ИО - на сайта им има драйвър за уин, има и за мак, на тая новата сим-карта, но НЯМА за линукс. Добре, че тия от esign.bg (линка, който по-назад е дал колегата bsurgery), са качили.
Активен

zoran

• Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
« Отговор #48 -: Apr 03, 2024, 17:30 »
Здравейте,

От скоро ползвам Линукс и сега ми се наложи да си изкарам КЕП.

За съжаление съм доста "бос" в тази ОС.

Взех си на Stampit. Картата е Prime940B.
Инсталирах SafeNet и драйвър за Circle CIR115 ICC.
Но не съм сигурен как да инсталирам CSSI_Client_5.0_Linux  ::)
Когато се опитам да инсталирам AWP Identity Manager, ми изписва, че ми има проблем с някакво депендънси  ::) https://paste.pics/QOFOO

От съпорта на stampit ми казаха, че pdf-и можели да се подписват само с Adobe (ама защо са качили софтуер за Линукс на сайта си не е ясно  ::) ), което май не е съвсем така. Човърках и рових, трябва да има вариант и с Libre да се случи.

Вкарах картата в USB-то, но Libre Writer не ми разпознава КЕП-а.

Може ли някаква систематизирана информация как се настройва подпис на Stampit така, че да може да се подписват pdf-и?

Аз съм с Ubuntu 23.10.

Благодаря предварително.
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #49 -: Apr 21, 2024, 17:42 »
Edit: Махнах цитата, излишно е, при следващ пост.

Здравей! Чак сега видях поста ти.

В настоящата тема има инфо за StamIt на "Информационно обслужване"- малко по-назад:

https://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=48922.msg318961#msg318961

Два-три поста преди твоя има инфо и за новите им карти (на "Информационно обслужване"). Колегата е описал стъпките много хубаво- за новите им карти- 940B- https://www.linux-bg.org/forum/index.php?topic=48922.msg328403#msg328403
И следващите постове.

За зависимостите в Убунту да каже някой от колегите с Дебиан/Убунту.

Успех!

П.П. Под Линукс все още няма възможност да подписваш от готовите .пдф-и на разни държавни администрации у нас, които съдържат скриптове в себе си (примерно заявленията в Държавната агенция за електронно управление- в които с подписването ти генерира рег. номер)- тях са ги направили за уиндоус и адобе.
« Последна редакция: Apr 21, 2024, 18:40 от Nik123 »
Активен

JohnWix

• Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
« Отговор #50 -: Jun 11, 2024, 15:30 »
Съжалявам, но Линукс винаги е бил дискриминиран, въпреки че тези, които го използват в момента и преди това се противопоставяха дори в държавните институции, казват, че няма да го заменят с друга операционна система за никакви пари (може би преувеличавам ;D).
Активен

Regards John

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #51 -: Jul 03, 2025, 21:22 »
Да актуализирам малко темата. Подновявах си КЕП-а на Инфонотари. Естествено, и те са минали на новите карти 940B, иначе четецът си е стария и системата си го разпознава, както и другите неща (вече инсталираните).
Конкретно за Магея пиша, и Файърфокс.
Драйвърът на Инфонотари за картата, .рпм-а - SafenetAuthenticationClient-core-10.9.4723-1.el9.x86_64.rpm , не работи на Магеята. Но с малко ровене из нета, дръпнах друг оттук:
https://support.globalsign.com/code-signing/safenet-drivers#Linux%20RPM
И конкретно тоя универсалния архив с х64 .рпм-
https://www.globalsign.com/en/safenet-drivers/USB/10.7/Safenet_Linux_Installer_RPM_x64.zip
рпм-а е SafenetAuthenticationClient-10.7.77-1.x86_64.rpm
Инсталира се нормално, пътеката към библиотеката, която трябва да се вкара във Файърфокс, е
 /usr/lib64/libIDPrimePKCS11.so

После идва мъката с B-Trust BISS (на който му трябва- на мен- да)
Оттука издърпах .деб пакета (.рпм-а го пробвах, но изпищя с грешки при инсталацията):

https://www.b-trust.bg/services/software

Всъщност като кликнете на .деб пакета, сваля архив, .деб-а е вътре. Деб-а го разархивирах и дирекно му праснах директориите с файловете в съответните на системата (/opt). Изпълнимия файл е в /opt/btrustbiss/lib/ - аз го стартирам ръчно, като ми потрябва.
Сертификатите от /opt/btrustbiss/lib/app/BTrustCA/oper/ трябва също да се вкарат във файърфокса.
И готово, работи. Другите неща за инсталация, описани в началото на тази тема- Circle_Linux_Installer, AWP и т.н., няма нужда да се инсталират наново (освен ако не сте преинсталирали ОС, или пък по-нова версия на ОС)- те си работят, на практика е сменена само сим-картата на КЕП-а. А BISS-a се наложи наново да го слагам, защото нещо новата сим-карта на КЕП-а и старата версия на BISS не се разбраха, с новата е ОК.
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7987
    • Профил
« Отговор #52 -: Jul 04, 2025, 09:26 »
Не могат ли да се задължат тези да осигурят съвместимост и с линукс системи?
Това не е ли дискриминация или там осигуряване средата на монопол?

Сигурно има нещо в закона, което да забранява подобно поведение.
Все едно да откажеш да обслужваш пациенти родени но дати, които са проти числа.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #53 -: Jul 04, 2025, 09:58 »
Не. Държавните ни мъжлета са си избрали уина, въпрос на договаряне и (липса на) държавническа мисъл. Е, сигурно и некое рушветче.
В съда (варненския имам предвид) наскоро им инсталираха уин 11 и повечето компове завлачиха здраво, ся сигурно ще има обществена поръчка за нови компове.. и те така.
« Последна редакция: Jul 04, 2025, 09:59 от Nik123 »
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5721
    • Профил
« Отговор #54 -: Jul 04, 2025, 10:23 »
========================== offtopic =========================

В случая "рушветче" е меко казано...

По стечение на обстоятелствата,познавам лично част от хората,
които са "вътре в схемата", още по времето на "култовия"
министър на държавната администрация Димитър Калчев.
Уникално корумпе.
   Та,още тогава кинтите за новите компютри,сървъри и съотв.
лицензи минаваха през Калчев и един още по-тъмен субект:
Пламен Матеев (ЦАПК "Прогрес").
   Ако се чудите защо зависимостта на държавните структури от М$
е толкова голяма,по-горе е част от отговора.
И сега се цакат рушвети,просто влиятелните тъмни субекти са други,
сещайте се кои ...
Активен