Автор Тема: Подписване (+ щампа) на pdf с ел. подпис  (Прочетена 78769 пъти)

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 8980
    • Профил
Re: Подписване (+ щампа) на pdf с ел. подпис
« Отговор #60 -: Nov 14, 2025, 22:42 »
Не ползвам Debian или Ubuntu, но това ли ти трябва?

https://www.baeldung.com/linux/package-deb-change-repack#unpacking-the-deb-package

Сега видях и че с
Код:
ar x file.deb 
също ставало.
След разархивирането в data.tar се съдържало, каквото ти трябва.
« Последна редакция: Nov 14, 2025, 22:50 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5096
    • Профил
« Отговор #61 -: Nov 15, 2025, 01:34 »
Малко акъл и от ИИ

Tools for DEB → RPM Conversion

1.    Alien
sudo dnf install alien   # on Fedora/Red Hat
sudo alien --to-rpm package.deb

2.   FPM (Effing Package Management) -     Flexible tool for packaging across formats.
gem install fpm
fpm -s deb -t rpm package.deb

--
Caveats

-    Converted packages may not always work correctly because Debian and Red Hat systems differ in filesystem layout, dependency names, and init systems.
-    Scripts inside the package (like post-install hooks) may fail if they rely on Debian-specific tools.
-    For production use, it’s usually better to rebuild the software natively for the target distribution.

Would you like me to outline a safe workflow for testing a converted RPM so you don’t risk breaking your system?

---
П.П. Ако не ти се занимава и знаеш кое къде да сложиш ръчно... мен лично mc (Midnight Commander) никога не ме е подвеждал - отваря си ги всякакви архиви и ...вътре си като в обикновена файлова система (с F5 копира - в отсрещния панел/локация)

- Забравих да спомена само че в архива влизаш с Ентър-а  (че с F3 влиза в режим на редакция и ти показва бинарно/то съдържание)  [_]3
« Последна редакция: Nov 15, 2025, 01:41 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4577
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #62 -: Nov 16, 2025, 14:21 »
Благодаря и на двама ви!

4096, да, точно това търсех:

ar x my_deb_file.deb
tar -xJf data.tar.xz
tar -xJf control.tar.xz

dpkg-deb command не ми върши работа, защото това го правя на магеята.

Ремотекс, с alien съм си играл 1-2 пъти, но все нещо не се получаваше. Миднайт командера ми идва малко труден, в смисъл не съм свикнал да боравя с комбинации на клавиатурата и все нещо осирам :)

Още не съм го "инсталирал" новия B-trust BISS, като го направя и видя дали работи/не работи, ще пиша тук.
« Последна редакция: Nov 16, 2025, 14:23 от Nik123 »
Активен

staniol

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #63 -: Jan 26, 2026, 23:20 »
Здравейте!

Включвам се малко късно към тая тема, защото прочетох поста на Nik123 за проблем с Biss на B-trust.
Аз също имах проблем с него през 2025г. Стартирам го и той извежда съобщение, че имало нова версия. Кликнах на опцията да не проверява повече, но при следващо пускане пак ме извести за нова версия. Реших да я инсталирам, но веднага съжалих, защото спря да работи, не можех да подписвам, а със старата версия нямаше проблем. Деинсталирах новата, като в архива, който си бях направил преди време, открих стара версия на Biss. Инсталирах нея и после дълго време игнорирах подканите за ъпдейт. Обаче ме дразнеше и ме глождеше, поради пак инсталирах новата версия. Реших да погледна и сертификатите на B-trust, като от сайта им изтеглих и импортирах всички налични, след което пробвах да подпиша с Biss и успях.

Извън горното, повод да вляза в този форум е, че днес имах проблем с Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП). Имах регистрация във форума, но съм забравил данните си за вход и се регистрирах отново. Както и да е. Започнах да пиша тема за това, че доскоро подписвах в ЕПЕП с ел.подписа чрез IcedTea Web, но днес излизаше грешка, а причините бяха цели редове, които пусках в търсачката с надежда да открия решение. За съжаление, без успех. Дори се обадих на Информационно обслужване, но там получих стандартни указания като от чат-бот и критика защо ползвам еди кой си браузър, коя джава и др.п. Вече се бях отчаял, когато четях поредните "решения" и видях, че някой предлага OpenWebStart. Веднага го инсталирах и чудото стана - подписах успешно в ЕПЕП.

После разгледах темите от форума и видях, че Nik123 е писал за това, че НАП са преминали към OpenWebStart, а от моите несгоди е видно, че и при ЕПЕП е същото, обаче явно промяната е направена в новата 2026г., защото последно подписвах в ЕПЕП през декември 2025г. и тогава нямаше проблем с IcedTea.
Важното е, че се намери решение. До следващия път.

« Последна редакция: Jan 26, 2026, 23:37 от staniol »
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4577
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #64 -: Днес в 18:08 »
Здрасти, колега. Да, и в ЕПЕП, и в НАП са от известно време на OpenWebStart - което си е базирано на IcedTeaWeb. При мен си бачка нормално.
За BISS- с предходната им версия всичко си беше наред, допреди 2-3 месеца, може и отгоре, когато пак нещо си пипаха вътре, и спря да работи при мен. И така и не го оправих оттогава, просто за момента не ми трябва- ползвам го само за Агенцията по вписванията, а там скоро не ми се е налагало да влизам. Като му дойде времето, ще го оправя  :)
Ако не искаш всеки път, като опитваш да подписваш в ЕПЕП, да се ъпдейтва OpenWebStart и да те бави, просто дръж заредено в рама StampiIt Local Servicе (/opt/OpenWebStart/javaws) - дето ти зарежда изтегленото от ЕПЕП (или НАП) stampitls.jnlp. Оная синята иконка на десктопа.

П.П. С каква дистрибуция си?
П.П.П. Видях в другата тема, Mint.
« Последна редакция: Днес в 18:21 от Nik123 »
Активен