« Отговор #63 -: Jan 26, 2026, 23:20 »
Здравейте!
Включвам се малко късно към тая тема, защото прочетох поста на Nik123 за проблем с Biss на B-trust.
Аз също имах проблем с него през 2025г. Стартирам го и той извежда съобщение, че имало нова версия. Кликнах на опцията да не проверява повече, но при следващо пускане пак ме извести за нова версия. Реших да я инсталирам, но веднага съжалих, защото спря да работи, не можех да подписвам, а със старата версия нямаше проблем. Деинсталирах новата, като в архива, който си бях направил преди време, открих стара версия на Biss. Инсталирах нея и после дълго време игнорирах подканите за ъпдейт. Обаче ме дразнеше и ме глождеше, поради пак инсталирах новата версия. Реших да погледна и сертификатите на B-trust, като от сайта им изтеглих и импортирах всички налични, след което пробвах да подпиша с Biss и успях.
Извън горното, повод да вляза в този форум е, че днес имах проблем с Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП). Имах регистрация във форума, но съм забравил данните си за вход и се регистрирах отново. Както и да е. Започнах да пиша тема за това, че доскоро подписвах в ЕПЕП с ел.подписа чрез IcedTea Web, но днес излизаше грешка, а причините бяха цели редове, които пусках в търсачката с надежда да открия решение. За съжаление, без успех. Дори се обадих на Информационно обслужване, но там получих стандартни указания като от чат-бот и критика защо ползвам еди кой си браузър, коя джава и др.п. Вече се бях отчаял, когато четях поредните "решения" и видях, че някой предлага OpenWebStart. Веднага го инсталирах и чудото стана - подписах успешно в ЕПЕП.
После разгледах темите от форума и видях, че Nik123 е писал за това, че НАП са преминали към OpenWebStart, а от моите несгоди е видно, че и при ЕПЕП е същото, обаче явно промяната е направена в новата 2026г., защото последно подписвах в ЕПЕП през декември 2025г. и тогава нямаше проблем с IcedTea.
Важното е, че се намери решение. До следващия път.