Уф, колко я търсих тази тема. Не излиза и не излиза. Споменава се на доста места, но не открих оригиналната тема. Даже попаднах на една, където се споменава и 4096 коментира нещо от сорта, че няма нужда от това, оти АНС платили десет милиона само да се вкара дупка във въпросния шифър. Там не е споменал, къде го е чел, но вероятно може лесно да се намери.
Всъщност най-близката тема, е едно твое запитване за посоляване:
Key stretching, salt и криптиране на парола с RSAВътре разправя доста подробности за него, както и мъничко коментира паралелизма в случая. Но не е той човека, който говори за квантови свръх-компютри.
Там отговаря и на 4096, че тия десет милиона не били голяма работа, защото… е тук ще трябва намесата на Ремотех, защото най-вероятно само той разбира, какво всъщност е казал. Поне аз не познавам друг освен тях двамата да е толкова дълбоко запознат с алгоритми, микропроцесорни архитектури, механизми в ядрото, неща. Има някаква допирателна с Физика, та може и на теб да ти е по-ясно. Ама аз съм ламер.
Имаше един Чертица навремето дето много ги чаткаше нещата, ама той просто висеше в новините да се заяжда и никога нищо не обясняваше.
Което ме подсети, че срещнах кратък спор между Гейта и Спеца по темата RSA:
Разбиха 768-битов RSA ключЖалко, че е наистина кратко и са едва четири мнения общо.
=*=
Дупки за мен са възможни и на двете места. Първо алгоритмите. Всичко се основа на това, че резултата трябва да изглежда възможно най-случаен. Но пълна случайност няма и винаги ще има колизия, която още не е открита. Ами, ако е открита и заложена по подразбиране? Нещата са толкова сложни, че твърде малко хора могат да го видят.
От Сноудън още знаем, че същите АНС са вкарали в професорите на Интел, АМД, че даже и на АРМ такива дупки, за да могат да слухтят, каквото им падне. Така всеки с нещо по-ново от Intel Core Duo е потенциална жертва по всяко време в денонощието. И след като това излезе, а няколко години след това го разбра целия свят, какво се случи? Интел казаха — ще помислим по въпроса дали да започнем да мислим за промяна в спекулативния механизъм, ама няма да е в близките десетилетия. Нещо такова.
Относно реализацията — кървящото сърце показа, че хората не сме съвършени. В OpenSSL много години е съществувала абсолютно, глупашка грешка. И никой не я е открил. Сигурно дори АНС не са я видели. Пък и да я бяха видели, нямаше да кажат.
Това, че библиотеката е с отворен код, не е предпазена от грешки. Което значи, че заинтересовани могат да вкарат вътре, каквото трябва и няма да се забележи. И как да се забележи? Тези библиотеки представляват една голяма буца поредов (inline) асемблер и манипулация на битове.