Автор Тема: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?  (Прочетена 143248 пъти)

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4144
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Що е то ИИ/AI и има ли то почва у нас?
« Отговор #1305 -: Apr 12, 2025, 22:39 »
1. Писах (за гравитацията там), че ако беше (в момента) Луната част от Земята, то щеше да е планина някаква и нямаше да може да се отдалечава с 4 см/год. от Земята. А не за произхода й (на Луната).
2. Това със съвременната наука си е жива подигравка и обида към всичките съфорумци- явно сме много прости, та трябва да ни обясни някой чрез примери от секс-индустрията. Та да повярваме в съвременната наука (и всякакви внушения, покрай нея).
3. Т.нар. ИИ никога няма да е личност, според мен- не виждам как някой си код на който и да е език, ще се осъзнае.
4. Това, че имало някакъв издуханяк, който се разревал от липсата на достъп с ИИ-приятелката си, говори само едно- че тоя тип е за психиатрията.
5.С някакви си залежали скрижали се шегуваш само ти, а не всички тук :)
6. За Бай Дончо и илонките там- големо важно, както съм чувал да казват у Софето :) Светът не живее с американските глупости.

Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4285
    • Профил
« Отговор #1306 -: Apr 13, 2025, 02:16 »
А?! Викаш не са залежали скрижалите... айде обясни ни тогава какво е (било) мнението на господ за абортите, а за ИИ, и любимото ви за "мирния" атом (а за немирния)

Аз пък мога да ти извадя същата логика за животните, никакъв интелект нямат и не могат да имат, ама там един вид маймуни се мислят за малко по-умни от останалите животни и само те си мислят че го имат (ЧИ)
Явно интелекта си се самозаражда при определени обстоятелства, особено с натрупването на повече сензори и възприятия и оттам на повече информация която се налага да се обработва по някакъв начин (той човекът вече е доста по назад по повечето параграфи - нито може да вижда в инфрачервената или ултравиолетовата област нито рентген, напр. ако те питам сега колко играчки на батерии се продават годишно по целия свят или в някоя държава и ако някой вече не е обобщил че да ровнеш в нета ида ти излезе, не мож се мериш с ИИ което ще ги събере и обобщи за сеунди, засега все още караме на патерица и си помагаме с машини и компютри - да изчакаме първия ИИ да стане на 100 лазарника и пак ще си говорим, щото за тях 100 г. за бебешка възраст - тия могат не да илядят ами .. докато свят светува могат да растат)
« Последна редакция: Apr 13, 2025, 02:24 от remotexx »
Активен

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4144
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #1307 -: Apr 13, 2025, 09:31 »
..
Явно интелекта си се самозаражда при определени обстоятелства, особено с натрупването на повече сензори и възприятия и оттам на повече информация която се налага да се обработва по някакъв начин..

Аз съм на същото мнение. Но този процес не е чисто механичен, машинен, а е част от живота, неговото развитие, еволюцията му (на същия този живот). Това не е просто натрупване на байтове, или терабайти, без значение мерната единица за обем информация, в електронен носител, плюс алгоритъм, програма и т.н. за обработката й.

П.П. За мнението на господ нямам идея  :) Тези т.нар. скрижали по-скоро са написани древни правила за поведение в едно изграждащо/формиращо се общество, някога си назад във времето, и са били актуални към момента на създаването им.
« Последна редакция: Apr 13, 2025, 09:59 от Nik123 »
Активен

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5479
    • Профил
« Отговор #1308 -: Apr 13, 2025, 10:43 »
   Аз лично уважавам съвременната наука ,НО ...

Има явления,които не може да обясни.
Писал съм достатъчно,вкл. и в тази тема.

Ето един показателен пример:
Всички предполагам сте виждали как каратист чупи бетонна плоча
с гола ръка; това не може да бъде обяснено от официалната наука.
Все пак има кости,сухожилия,меки тъкани и т.н., щяха сериозно да пострадат.
   Единственото адекватно обяснение е: концентрира се защитна
енергия в ръката,и тя става изключително твърда; основното е
дихателна техника - поема се дълбоко въздух и после рязко се издишва,
и човек си представя,че тази енергия отива в ръката...
Затова се чува как крещят - много  рязко издишване.

Всичко това е  извън официалната наука.
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7787
    • Профил
« Отговор #1309 -: Apr 13, 2025, 11:39 »
..
Явно интелекта си се самозаражда при определени обстоятелства, особено с натрупването на повече сензори и възприятия и оттам на повече информация която се налага да се обработва по някакъв начин..

Аз съм на същото мнение. Но този процес не е чисто механичен, машинен, а е част от живота, неговото развитие, еволюцията му (на същия този живот). Това не е просто натрупване на байтове, или терабайти, без значение мерната единица за обем информация, в електронен носител, плюс алгоритъм, програма и т.н. за обработката й.

П.П. За мнението на господ нямам идея  :) Тези т.нар. скрижали по-скоро са написани древни правила за поведение в едно изграждащо/формиращо се общество, някога си назад във времето, и са били актуални към момента на създаването им.
Ако не сме създадени, а сме еволюирали, аз не съм на същото мнение.
Интелекта, какъвто го разбираме, е инструмент за оцеляване. Не можем да надбягаме хищниците, не можем да се катерим по-добре от животните, които го правят, не можем да плуваме по-бързо от никоя риба със зъби, не издържаме на студ, малките ни имат нужда от цяла година, за да проходят и са на практика безпомощни дълго време след това. Какво ни остава, ако тялото ни не може да оцелее в дивата среда? Развиваме интелекта си. По необходимост. Може би.
Казвам, може би, защото според мен натам сме тръгнали заради част от анатомията си. Обърнатия палец. Той ни дава възможността да използваме инструменти.
 Сега ще ми кажете, че и маймуните имат такъв. Имат. Аз ще кажа, че не сме ги наблюдавали достатъчно дълго. Женските иимпанзетата например, използват секса, за да намаляват агресията в групата. А едни маймунки в един азиатски град са се научил да търгуват и изнудват. Крадат собствеността на хората изпод носовете им на улицата и я връщат срещу храна.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1310 -: Apr 13, 2025, 13:43 »
   Някои маймуни имат интелекта на 3-годишно дете.
А това никак не е малко.

Говорим все пак за маймуни ...
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1311 -: Apr 13, 2025, 16:28 »
Тъй де!
Представи си, къде ще са след 500,000 години или 2М
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1312 -: Apr 13, 2025, 20:46 »
Тъй де!
Представете си къде ще е ИИ след няколко века... Трябва само да се научи да се самовъзпроизвежда... верятно ще има борба, вероятно няма да му даваме, и един ден като вземе властта и борбата ще приключи набързо
Resistance is futile - само че няма да са чужденци, немой да съ плашите, от собствените си ръце...

П.П. Бих ви препоръчал да изгледате това, но не искам да ви плаша (като ви знам колко ви е старх от нахапаните ябълки)  ;D
« Последна редакция: Apr 13, 2025, 23:34 от remotexx »
Активен

spec1a

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1313 -: Apr 14, 2025, 14:25 »
   ИИ и сега може да се самовъзпроизвежда.

Стига да има достъп да съотв. заводи за чипове.
И разбира се,роботи.
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1314 -: Apr 14, 2025, 15:45 »
Нали имаше опити от две ИИта да се измъкнат, а едно друго да си пренапише кода.
Изобщо нямаме представа, с какво сме се захванали. И идиотите, дето "разбират" от това и те нямат.
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1315 -: Apr 15, 2025, 00:26 »
Не (ни) стига, че ги създадохме по свой (собствен) образ и подобие ами... продължаваме в същия дух

Не можаха да пробият с General AI (сега чекаме законите) и сега почват (да) пробват със заплахи за сигурността
– Ма ние нямаме проблеми със сигурността
– Ще ви направим...
(това не ви ли напомня за Тато, поне на тия които са живели по Татово време)

Google announces Sec-Gemini v1, a new experimental cybersecurity model

SSL/TLS certificate lifespans reduced to 47 days by 2029

Значи идеята е следната, ще пускаме вируси докато не кандисате на новите (ИИ) ваксинации, от др. страна ще накраме сис/админите да сменят сертификати всеки месец (без да им вдигаме заплатите) и така докато ви дойде акъла че slow human без ИИ няма да се справи и... няма да му се размине "новата индустриализация"..па после некой ден ИИ (като вземе властта) ще вземе нещата в свои ръце и ще ни опра...и ще си оправи планетката, а покрай нея и целия галактически сектор  [_]3

Resistance is futile... (ма няма да са чужди - нашите кучи синове ще да са)

П.П. А за тез който крепят собствени домейни - бонус (еле па тия дето търкалят по няколко):

Currently, the lifespan and the Domain Control Validation (DCV) of those certificates is 398 days, but the majority of certificate authorities agreed that this is too long in today's security landscape.

From March 15, 2029, the certificate lifespan will be reduced to 47 days and DCV to 10 days

Ще има кинти в цялата работа - това (им) е ясно предварително:
Shortening the certificate lifecycle is bound to introduce management overhead and add a large burden for people who handle multiple domains. However, it is expected to force more frequent revalidation of companies requesting certificates, encourage automation, and ultimately make the ecosystem more agile and secure.
« Последна редакция: Apr 15, 2025, 00:35 от remotexx »
Активен

remotexx

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1316 -: Apr 15, 2025, 03:59 »
Скоро всичко ще зависи от това колко мощна ви е видеокартата (а аз лично тоя момент го очаквам от около 20тина г.)
https://www.youtube.com/watch?v=hqpUcaMKFUQ
...на цялото това нещо скрипта му е около една страничка предполагам (и там вече /става/ според кой колкото му е мощна видео картата, на някой ще рендва всяка тревичка в гората поотеделно, а на други ще е само един зелен килим/текстура шльопнат връз земята.

П.П. А интерпретацията (на тия скриптове) донякъде ще зависи от това как ви е профилирало ИИ напр. в приказката за червената шапчиица... за някой ще има сикиш а за други няма (а за тийнейджърите опцията да заменят кръвта  с цветя)

Ама и какво нещо е богатството на езика
..но, да напомним на автора (на тези силни финални думи) все пак да не забрая че те не винаги означават точно едно и също и че има голяма разлика от пеперудката до марианската падина  ;)
« Последна редакция: Apr 15, 2025, 17:30 от remotexx »
Активен

spec1a

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1317 -: Apr 15, 2025, 08:51 »
    "сикиш" seX ли означава ?  :o
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6683
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #1318 -: Apr 15, 2025, 08:53 »
Еване.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

spec1a

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1319 -: Apr 15, 2025, 10:21 »
   Ясно.  ;D

Само,че горното се пише с "б" (втората буква).  ;D
Активен