Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 194048 пъти)

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4132
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #1635 -: Aug 19, 2024, 20:35 »
Изровили някаква мумия, да напише пасквил срещу президента.
Хайде да се замислим над друго- до вчера пепейките ревяха срещу сегашния министър на ВР, а когато президента каза на кандидат-служебната премиерка, че не го иска (тоя същия), защо изведнъж пепейките ревнаха с обратен знак, а?

Ей ги тука, пепейките и дебилите срещу сегашния министър на ВР:
https://www.svobodnaevropa.bg/a/zashto-vatreshniyat-ministar-kalin-stoyanov-e-kritikuvan-ot-nyakolko-posoki/32889264.html

А сега изведнъж, след като президента каза, че е проблемен същият този министър,  котилото на посолството реве, и вади разни мумии, за да си облече претенциите в законна форма, колкото и смешно да изглежда отстрани? Защо така, тия травестити не си ли намериха място и идентичност, или защото загиват, вече няма значение какво плещят, а важното е да вдигат шум около себе си?

И за да не виси въпроса в пространството, ще дам моето мнение (което въобще не пречи други колеги да изкажат своето, напротив)- сегашният министър на ВР се спрягаше за човек на Пеевски. Изведнъж Пеевски стана пръв евроатлантик, което означава, че е официално припознат от посолството (че и го държат за топките с мангита, длъжен е да прокарва посолствената линия). И в един момент, пепейките, които изпадат в кошчето зад посолството, се налага да се преориентират, и да заобичат доскоро мразения от тях министър. И да намразят президента, защото не иска този министър (нищо, че бил на Пеевски уж, обръщат се нещата, Пеевски стана евроатлантик). За да се подмажат с отчаян апел на посолството, че вече грантовете стават мираж. И почнаха да вадят мумии от гробищата. С платени тези.
« Последна редакция: Aug 19, 2024, 20:54 от Nik123 »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #1636 -: Aug 20, 2024, 08:36 »
импийчнат (Гога, Нискън как се превежда тая дума на БГ) президент

Би трябвало да е — отстраняване от длъжност. Беше преди двадесет и кусур години, когато изучавахме конституцията, но не си спомням в нея да имаше механизъм за отстраняване на президента.

Зелени чорапи не харесвам, нямат мозък. Когато и да махнат Радев, все ще е късно. Разправях аз, че като си избираме военен, ще ни вкара във война. Ама народа го избра. Ей, сега сме във война и се обсъжда, къде точно ще ударрят руснаците с тактическо оръжие. Освен двете, натовски летища и столицата, други цели са двата моста на Дунава (за мост „Нова Европа“ ми е съвсем жал, оти и аз ще ям разбити атоми, нищо, че самия аз дълги години да съм искал да пусна атомна бомба тук).

Отдавна искрено желая да видя как един държавен служител плаща 32% върху изкараните си пари за ДОО,ДЗПО, ЗО и т.н. Не за друго - поне веднъж в живота си да разбере цената на това да си гражданин и да си изкарваш сам парите!

И да видиш, няма да го видиш. Аз плащам такива (а бе води се споделено с работодателя), но тези пари никога не съм ги виждал. Те изобщо не влизат в джоба ти, та да боли, като ти ги вадят. Те са ти спрени и дадени на държавата, преди ти да видиш заплата. Същото ще е и с малцината, държавни служители. Няма да им намалят заплатите, а държавата ще прехвърля едни пари от левия в десния си джоб. Между другото, много от тях наистина са клатикурци, но част от тях са необходими, ако не и всички, защото просто държавната машина не може да работи, ако ги няма.

Но и аз съм като Ботев и Левски, не държа да имаме държава.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1637 -: Aug 20, 2024, 09:07 »
импийчнат (Гога, Нискън как се превежда тая дума на БГ) президент

Би трябвало да е — отстраняване от длъжност. Беше преди двадесет и кусур години, когато изучавахме конституцията, но не си спомням в нея да имаше механизъм за отстраняване на президента.
..

В Конституцията термина е "прекратяване на поълномощията". На президента и/или вицепрезидента, основанията са две- нарушение на конституцията, или държавна измяна. Трябва мнозинство в НС - 2/3 от депутатите. Но не парламента решава, а ако има 2/3- повдига обвинение, решава Конституционния съд.
Малко по спомени карам, мисля, че беше чл. 103 и нататък от Конституцията.
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6647
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #1638 -: Aug 20, 2024, 13:10 »
Брей, тия големи дружки станали:

https://www.vesti.bg/bulgaria/peevski-ako-kalin-stoianov-byde-uvolnen-shte-go-pokania-da-vodi-lista-na-moiata-partiia-6206605
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1639 -: Aug 20, 2024, 13:44 »
Между другото, какво всъщност означаваха тия промени в Конституцията, ще се опитам да го нахвърлям кратко, личното си възприятие.
Три момента:
1. Депутатите да могат да са с двойно гражданство- тук е ясно защо, всякакви грантаджии и нпо-та да си пробутват своите хора, голяма част от които са я с американско, я канадско, я някое от Западна Европа, и са отгледани като "елит"- да няма разни сакатлъци, например като тоя с Кирчо;
2. Съдебна реформа- на практика от един Висш съдебен съвет, направиха два- това ще рече, и двойно повече кадровици (кадрите решават всичко)- за прокурори и съдии, и администрацията им двойна. Защо- ами като стана двойна тази ръководна и назначаваща кадрите (прокурори и съдии) администрация, ПП-ДБ (инициаторът на промените) да набута повечко свои хора. То така и стана;
3. Правомощията на президента- идеята да ги орежат, относно служебните правителства. Ограничиха хората, които могат да са служебни премиери, до т.нар. "домова книга" - председателят на НС, на сметната палата, омбудсмана и др., няма да изброявам всички.

Т.нар. "съдебна реформа" отпадна- Конституционният съд я махна. Да де, но новите хора в новите и заличени вече висши органи на съдебната власт (съдийския и прокурорския съвет) не ги уволниха, а ги преназначиха на други длъжности.

Относно ограничаване правомощията на президента, знаем кои са инициаторите, в оня запис от сборището на ПП, който Радостин Василев пусна из медиите, всичко е казано в прав текст. Но какво се получи- хората, които може да назначи президента за служебни премиери, са все от старата власт, няма баланс- председателя на НС, на сметната палата, омбудсман и прочие. И какво излиза- старата власт, която си отива, ще си има свое служебно правителство и ще си подготви новите избори. А кой е първа сила в последния парламент- ГЕРБ. Какво направи ППДБ- даде им служебната власт в ръцете. Самоубиха се тия тъпаци от ППДБ. Сигурно са си представяли, че пак ще са първа сила, и ще се циментират във властта за вечни времена, но.. Така се случва, когато се правят промени на парче и точно заради конкретна личност (президента, и то точно този президент).
Има и още един тънък момент- след 3 месеца, предстои попълване на състава на Конституционния съд. Защото на 10 ноември  изтичат мандатите на Филип Димитров и Мариана Карагьозова- които са назначени от тогавашния (през 2015) президент Плевнелиев. И на мястото на тези двамата, нови двама ще назначи сегашния президент Радев.

И сега, основното- този Конституционен съд, сегашният, отмени, образно казано, конституционните промени относно съдебната власт. Но не отмени промените относно правомощията на президента и служебните правителства- конституционните съдии по този въпрос се разделиха на две, поравно, и не стигнаха до решение. Т.е. въпросът остава висящ, относно промените в Конституцията за служебните правителства и президентът може пак да го повдигне.
Аз си мисля, че сегашния президент като назначи двама нови съдии в КС от своята квота, след като изтече мандата на тия двамата стари, ще повдигне пак въпроса за служебните правителства, и обновеният КС ще отмени и тях. И така трябва, според мен, защото не е редно един изчерпал се парламент и една отиваща си стара власт (без значение на коя партия), да запазва контрол чрез "свои" служебни правителства и да си подготвя "правилно" следващите избори.

П.П. Надявам се, да не е много досадно гореизложеното.
 [_]3
« Последна редакция: Aug 20, 2024, 14:00 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4250
    • Профил
« Отговор #1640 -: Aug 21, 2024, 09:32 »
А ние нашите милиарди все на вятъра ги хвърляме - ту за магистралки ту за самовари ама ядрени
https://tech.offnews.bg/it-biznes/nova-investitcia-vdahva-zhivot-na-proizvodstvoto-na-chipove-v-evropa-22080.html
Ей го е само 3.6 млрд. лв  дет се вика и от закуски може да ги спестиш ...

Или па нещо такова можеше ..
https://tech.offnews.bg/tehnologii/naj-barzata-tehnologia-za-zarezhdane-na-smartfoni-v-sveta-ot-0-do-22091.html
че да има бай Мангал с какво да изнася тока без да го хващат...

Е те тука вече няма начин да не сме ние - бърже да си признавате кой изтри тия 10 К .. те при нас май са само половината, а - 4К бързо да си признаваш къде са другите 6К :P а Господята стига да си приписвали заслуги (там според кой на които Господи се моли)
https://nauka.offnews.bg/chovekat/iztritata-informatcia-ot-choveshkia-genom-mozhe-da-ni-e-napravi-199046.html.
Че да не търсим учителя Йода, той веднъж така цяла изтрита планета намери..

П.П. А навремето един генерал разправяше че след 20г. Китайците щели да ни наварят, е не позна вече се почна  май...
https://nauka.offnews.bg/chovekat/vplitaneto-na-fotonite-mozhe-da-obiasni-barzite-mozachni-signali-koit-200828.html
« Последна редакция: Aug 21, 2024, 09:49 от remotexx »
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #1641 -: Aug 21, 2024, 12:48 »
П.П. Надявам се, да не е много досадно гореизложеното.
 [_]3

Не, че не съм го казвал и преди, но аз съм поддръжник на минимална държава, по възможност да няма, защото е деспотичен остатък от средновековието.

Затова според мен не ни е необходим нито президент, нито кабинет, най-малко ни трябва служебен. Същото се отнася за конституция и върховни съдилища или поне конституционен съд. Конституцията е брътвеж, остатък от Френската революция за някакъв си „обществен договор“, който никой от нас, никога не е подписвал.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5416
    • Профил
« Отговор #1642 -: Aug 21, 2024, 17:33 »
   А с какво предлагаш да заместим тези институции ?  :o
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1643 -: Aug 22, 2024, 09:31 »
"Tesla търси хора, готови да ходят половин ден с 13-килограмов товар срещу 48 долара на час, за да обучават роботите Optimus"

https://www.kaldata.com/it-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/tesla-%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD-%D0%B4%D0%B5-504741.html

Ако пуснат офертата в някоя от нашите маали, роботът ще се научи и да бяга с препятствия, да мъкне халумин и бакър, да гори гуми и да подава документи за сосиал.
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1644 -: Aug 22, 2024, 09:36 »
Те и роботите ще изпокрадат.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1645 -: Aug 22, 2024, 11:50 »
И пак Главчев е избраника на Президента. Ама то е "от няма и къде" или по-право от "няма кой друг".
Активен

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1646 -: Aug 22, 2024, 11:53 »
А тия нови партии никнат като гъби деа:

https://www.vesti.bg/bulgaria/ima-smisyl-nova-partiia-na-politicheskata-scena-u-nas-6206779
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #1647 -: Aug 22, 2024, 13:03 »
Spec1a ще изпадне в бяс. Виктория Василева е зелена. Аз не я помнех от Костов и Славун, научих за нея тази година. Но поне ще го успокоя, че няма шанс да влезе.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Acho

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1648 -: Aug 22, 2024, 13:05 »
Аз пък изобщо не я знаех коя е. То и сега толкова я знам де.
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #1649 -: Aug 22, 2024, 15:06 »
Ами сега е жътвата- идват избори.
Тая може да няма шанс да влезе, но ако прескочи 1% гласоподаватели, ще лапне държавна субсидия, там им е играта на всички тия никнещи като гъбки "политически проекти".
Активен