« Отговор #3313 -: May 30, 2025, 17:12 »
Аз бях миналата година в Турция. Даже писах тук и впечатления.
Бях и в Ескишехир - вярно, в северозападната част на Анадола е. По пътя дотам, след Истанбул и няколко градчета наоколо, са пушинаци и камънаци, дърво рядко се вижда. Обаче всичките обработваеми площи се поливат. Де що има някаква площ с насаждения, се полива- или поне около пътя, докъдето поглед стигаше. Канали не видях, но водонапорни кули, тръби, маркучи и пръскалки из нивята- доста.
И много далекопроводи - като нашите 20-киловолтовите, но техните са доста по-високи. И много заводи. За какво ли не- от керамика, мебели, до автомобилни. Фиат там има производство и тази марка коли е доста разпространена в Турция.
Като промишленост и земеделие, срещу тях да бягаме, не можем ги стигна.
Но по улиците, вкл. в Истанбул, Анкара (мегаполисите), се срещат нинджи- от ония забулените с фереджетата. Партията на Ердоган ги стимулирала такива, така казваха местните, и нашия екскурзовод. Той ни показа и един нов завод, като излизахме от Истанбул- на площите около него засаждаха фиданки някакви. Човека обясни, че при тях така било- идвал някой си инвеститор, искал да строи завод- ок, нека строи, но бил длъжен и да залеси някаква си там площ, около завода.