Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 191609 пъти)

spec1a

• Напреднали
  • Публикации: 5389
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #3375 -: Jun 05, 2025, 17:49 »
   Що статии на "видни икономисти" прочетох, и нито дума за факта,че
България става солидарен длъжник със всички от ЕС,ако трябва
да се спасява някоя затънала държава.
 Най-рисковите са ясни: Португалия,Италия,Гърция и Испания,
неслучайно ги наричат "групата на прасетата" (PIGS).

Да не говорим,ако от СЗО измислят пак някоя "пандемия".
Кризата може да бъде много по-сериозна от предишната.

Нито дума, защо така бе !?!  >:D

Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4234
    • Профил
« Отговор #3376 -: Jun 05, 2025, 18:44 »
Нали се сещаш че той тоя твоя факт работи и в двете посоки - като сте го толкова закъсали - ще ви добават и вас в групата - ще ви спасят, радвайте се бре  :D

Цитат
България като най-закъсала в ЕС става добавена в групата на затъналите и всички останали солидарно трябва да я спасят.
« Последна редакция: Jun 05, 2025, 18:47 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7740
    • Профил
« Отговор #3377 -: Jun 05, 2025, 19:03 »
Това е най-малкото.
Ще видиш, като отпадне валутния борд, как ще започнат да взимат кредити.
Ще ни разкатаят.
Пари ще има за всичко, включително за крадене, които после ще връщаме до 3000 година.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

• Напреднали
  • Публикации: 4122
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
« Отговор #3378 -: Jun 05, 2025, 19:07 »
Богатите щели да спасяват бедните, вместо да ги доограбят..  ;D
Активен

spec1a

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3379 -: Jun 06, 2025, 09:01 »
Нали се сещаш че той тоя твоя факт работи и в двете посоки - като сте го толкова закъсали - ще ви добават и вас в групата - ще ви спасят, радвайте се бре  :D

Цитат
България като най-закъсала в ЕС става добавена в групата на затъналите и всички останали солидарно трябва да я спасят.

Пишеш уникални глупости бе !

Какъв е държавния дълг на PIGS държавите,и какъв е на България ?
Вземи се поограмоти малко !
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3380 -: Jun 06, 2025, 14:35 »
Я дайте малко акъл, моля.. мъча се с уин 10 на стационарката на една позната. Машината е с интелски и7 процесор, от по-старичките серии, рам 16 гб, Ц дяла си е отделен харддиск, есесди. Няма проблеми по харда, тествах го за грешки (вярно, с уинския инструмент, който си е в десятката). Т.е. старичка е машината, но не е и за изхвърляне още. Десятката е ужасно бавна върху този хардуер. Магея лайв версия 7 от двд-ром, зарежда доста по-бързо, отколкото тъпата десятка от харда (на същата машина). Изключих разните му там програмки от аутостарта- вайбъри, адобе ъпдейтъри, тиймс и др. боклуци, разни програмки за времето и т.н., кортаната също, и пак е адски бавно това чудо. Увеличих му и суап файла до 8 гб, няма разлика.
Мога ли въобще осезаемо да го забързам това подобие на ОС? Без добавяне на рам памет?
« Последна редакция: Jun 06, 2025, 14:37 от Nik123 »
Активен

Acho

• Напреднали
  • Публикации: 6633
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
« Отговор #3381 -: Jun 06, 2025, 14:38 »
Вероятно се е омазала вече инсталацията, и иска чист инстал.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 400 Watt.

spec1a

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3382 -: Jun 06, 2025, 15:09 »
   А какво дава Task Manager ?
Като натоварване на с-мата като цяло,и на отделните процеси.

Може да е и скапан драйвер...
Активен

Nik123

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3383 -: Jun 06, 2025, 15:36 »
Ами като натоварване на процесора варираше от 12-13 до 40%. Отделните процеси не съм ги гледал. Не съм в момента на тая стационарка, няма как да дам данни сега. Но и аз взех да си мисля за преинсталация.

П.П. Бих изпраскал един линукс, направо ще хвърчи на тая стационарка, момичето ще се оправи, но заради работата ползва там разни майкрософтски истории- тиймс, адобе- дето няма как да ги подкарам под линукс, и се налага да се мъча с това говно. А не ми се струва нормално десятката така да влачи на 16 гб рам, процесор и7 и есесди хард.
« Последна редакция: Jun 06, 2025, 15:40 от Nik123 »
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4234
    • Профил
« Отговор #3384 -: Jun 06, 2025, 17:42 »
Виж дали няма някоя антивирусна - тия бозят най-много
Освен това може вече да има някой руткит или миньорчета разни които вече не се показват в списъка с процесите ..сега не знам но навремето имаше един друг пакет с инструменти Sysinternals които тогава още не бяха на Майкрософт (обаче после ония си ги/си го купиха Марк Русинович) та не знам там през техните утилки далие ще покаже различна картина там кое колко процесор ползва

Иначе от Бозата oсвен ЦПУ виж и ресурсите кое колко харчи
https://www.isunshare.com/windows-10/7-ways-to-access-resource-monitor-in-windows-10.html

П.П. Между другото там някъде из менютата имаше една опция - Show Kernel Time(s)
сега.. поне навремето така ги ловях руткитове, не знам дали ще важи, дали беше бъг илин ещо друго но там ония общите проценти кърнъл тайминга не се включва(ше) и те руткитчета, миньорчета и пр. се беха изхитрили да се пущат като процеси/драйвъро на ядрото и гледаш го общо 10% натоварване а под него червеното (kernel time) дигнало още 50%
Никога не гледай общата статистика/графика - винаги пущай да показва процсори (и нишки) поотделно, виждал съм как дали от бъг или друго некой апове товарят ссамо един процесор ма на 100% и сии мат афинитет към него обаче от греене ли що ли и прецаква работата и на останалите...
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 7740
    • Профил
« Отговор #3385 -: Jun 06, 2025, 20:39 »
Я дайте малко акъл, моля.. мъча се с уин 10 на стационарката на една позната. Машината е с интелски и7 процесор, от по-старичките серии, рам 16 гб, Ц дяла си е отделен харддиск, есесди. Няма проблеми по харда, тествах го за грешки (вярно, с уинския инструмент, който си е в десятката). Т.е. старичка е машината, но не е и за изхвърляне още. Десятката е ужасно бавна върху този хардуер. Магея лайв версия 7 от двд-ром, зарежда доста по-бързо, отколкото тъпата десятка от харда (на същата машина). Изключих разните му там програмки от аутостарта- вайбъри, адобе ъпдейтъри, тиймс и др. боклуци, разни програмки за времето и т.н., кортаната също, и пак е адски бавно това чудо. Увеличих му и суап файла до 8 гб, няма разлика.
Мога ли въобще осезаемо да го забързам това подобие на ОС? Без добавяне на рам памет?
Едно такова лапи подарих на брат ми преди три години, i7, 16 RAM, SSD.
Десятката върви прекрасно на него. Хвърчи.

Нещо се е омазало по системата или има работещи копачи на крипто, или някакъв друг паразитен процес.

След като жив линукс върви нормално, няма проблеми по хардуера.
Да проверяваш за вируси, не съм сигурен, дали ще свърши работа.
По-големи вируси от антивирусните няма, според мен.

Ако ще преинсталираш, дърпаш официално ISO от сайта на Майкросфт и след това отиваш тук: https://schneegans.de/windows/unattend-generator/

При инсталирането на Windows,  инсталатора ще погледне за unattended.xml. В този файл се описват опции, които важат по време на инсталация и можеш изцяло да пренебрегнеш всички диалози по време на инсталацята , а вместо това ще чете от въпросния файл и ще си сетва всичко от него. Включително лицензния ключ можеш да подадеш така.

Можеш да орежеш всичко ненужно, ( имаш тикчета за това на сайта ) и като цяло, след инсталацията системата ще е много по-лека.
Аз оставям диалога за създаването и избиране на дялове на диска, щото има опасност иначе да забъше всичко. Но можеш дори това да зададеш от този файл.
Оставям и въвеждането на потребителско име и парола да е ръчно и по време на инсталацията, както и свързване към мрежата.
А можеш и това да автоматизираш през файла.

След това дърпаш Ventoy.
Това може да ти създаде multiboot флашка.
Хвърляш му ISO-то и създадения от сайта unattended.xml.
https://www.youtube.com/watch?v=4AGZQJTyCOs

Не мога в момента да ти кажа къде и как, щото и на мен ми предстои да правя същото, но на виртуалка.

Инсталираш системата и човека ( искам да кажа, жената  ;D ), ще има нова, олекотена система, само с най-нужното.
И ѝ забраняваш да рови по нета и инсталира глупости.

Да допълня, че можеш да имаш множество такива xml файлове за автоматична инсталация за различни нужди.
Избираш по време на инсталацията, кое да ползваш.
Или по-скоро Ventoy ти дава да избереш, доколкото зная.

Можеш да погледнеш и един много хубав инструмент за Windows, който помага за доста неща.
https://christitustech.github.io/winutil/

Човека го развива от доста време.
« Последна редакция: Jun 06, 2025, 20:46 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.