Страници: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 91   Надолу

Автор Тема: Още извънтемие  (Прочетена 63358 пъти)

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3218
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #480 -: Dec 05, 2023, 19:05 »
Възможно е, не мога да преценя. На теория източника на подгряването, в смисъл, ел. котлон, огън на дърва, или газов котлон, не би трябвало да влияе (като не слагаме в сметката микровълновата печка)- просто нагрява дъното на баката/тенджерата. Но най-вкусните чорби съм ги опитвал от голяма бака/казан.
Активен

malin1

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 611
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Openbox
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #481 -: Dec 05, 2023, 20:33 »
Най-вкусния боб дето съм ял е на хижа "Пирин". Омахах 5 порцийки със хляб и половина. И още щях да омахам, ама нямаше място просто, вярно, бях си огладнял. Легендата казва, че Добри Джуров идва със въртолето на хижата да яде боб.
А още ме бъзикат, че в Свищов омахах една шкембе чорба с единайсе филийки (и още ми трябваха, ама вече ме досрамя). Дотогава хляба беше без пари, като бонус към супата, ама след два дена не беше. Беше много гореща просто, не че моря хляба. Даже почти не ям хляб в къщи, освен ако не е на принцеси или сандвичи.
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5381
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Още извънтемие
« Отговор #482 -: Dec 05, 2023, 21:13 »
То и аз съм голям хлебарин. Без хляб съм за никъде.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3939
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #483 -: Dec 05, 2023, 21:37 »
   Така и така сме на кулинарна тематика ...  ;D

   Какви подправки слагате на боб чорбата ?
Все нещо не мога да я наглася на вкус,както баба ми я правеше.
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3312
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #484 -: Dec 05, 2023, 23:40 »
Аз само да вметна че курбана си ни е илядолетна традиция - само че навремето само за по-важни поводи са заколвали жертвено животно а днес и за по-маловажни.. който е ходил през ваканциите на село знае как е.. напр. малко по-сериозно ПТП и по-почупения казва "ей ако оживея - всяка година на тая дата курбан ще правя", а другия (дето го е потрошил) и той по същия повод пък казва "ей ако ми се размине /т'ва дето ме чака - че един вече го чака там да пише акт/ - всяка година на тая дата - курбан" ;D а по пестеливите пък го дават наобратно - напр. ако може с един мараф за два "ивента" (events) да се отчетат напр. роди му се дете по гергьовден -  Ааа то детето си мето си дошло (ми така де няма да черпи и за ЧРД и отделно за гергьовдемн, а ракията си я пази за сватбата - ако случйно дотогва не забравят къде точно я е заровил)
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6315
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #485 -: Dec 06, 2023, 04:34 »
Ами на боб какво да сложиш!
Джоджен слагам аз, сушена чушка ( тези двете просто задълже ), може би пушени гърди, ако случайно се присетя ( мнооого рядко се случва. Слагам го към подправкит, защото у боба главно за аромата, ако сложа ), чубрица също  ръся. Може би щипка черно пиперче. Такова слагам и без това на почти всичко.  ;D
Може би малко мащерка няма да е лошо. Трябва да пробвам.
Сол.
Шафран.
Къри.
Канела.

Добре де! След солта ме удари на извратения…  ::)
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3312
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #486 -: Dec 06, 2023, 08:16 »
чорба или яхния? то на яхнията никога не съм виждал да се слага нещо различно от стандартните е накрая някой я кавърдисват - други не
на боб чорбата и въобще чорбите съм виждал да слагат какво ли не
на боба обикновено домати (на кубчета, напоследък и цели но от тия малките - чери)
некой баби фърляха вътре и джанки (зелени и кисели) и пак ставаше вкусничко
още целина, магданоз - но не всички ги обичат тези (нашите обик. не слагаха)

Между другото добре сварения боб и на салата не е лош, аз даже мой го предпочитам на салати (повече наяжда някак си) може с лимочне, с туршии или с пресни зеленчуци.. зачезнаха вече старите рецепти - зелева чорба с праз, салата от ряпа (настъргана), цвекло и т.н.

Ех сега ми се прияде... коприва яхнийка (прясно наскубана) ама... то в деншно време къде да си купи човек прясна коприва
https://www.youtube.com/watch?v=UGLpigvhfKA
само дето наш'те обик я правят по редичка яхнийка (по-скоро каша) и без яйца - спомням си че с кисело мляко беше много върежна

П.П. за джанките не помня точно дали беше боб, леща или нещо друго ..отдавна беше
а бе като се заприказвахме (на бяло сладко ама без сладкото) някой знае ли рецепта за малеби, интересува ме по-точно какаъв беше оня сладко-кисел сос ...така де сироп с който го заливаха (то по ученически и студентски столове малебито обикновено си беше живо нишесте)


Мдаа... сега като се замисля и други неща не се получаваха при бабите (в по-малки количества) - напр. кадаиф  :P също и обик. не могат да правят банички като тия по баничарките - повечето баби даже не можаха да ми кажат какъв точно вид са тия банички само едно бабе ми каза че такава "дърпана" баница не можела да прави... та предполагам такъв тип са (не са с готови кори де и нямат яйца)


П.П.П. Ейй Никсън, как така забравихме наденичката, за къде бобец без наденичка  :o
А да не забравяме и Балкантурист  :P така де виждал съм и вариант "Ропотамо" от оня рехав бобец с който пълнеха рибните консерви там вътре още с грах и кисели краставички, ама тая е по-добре студена.. и като казах студена - любимата ми салата:
https://matekitchen.com/recipes/zhatvarska-salata/
има само едно условие - трябва да ядете по-бързо от "ракиджиите" защото... За тази салата има само едно условие – да я поднесете с добре изстудена ракия. Грехота е да бъде похабена без подходящото за нея питие.


--
тайните дето само един господ знае... и стари баби

Първата стъпка при всички рецепти с боб е подготовката на боба. Предварителната обработка на боба се налага поради две причини: от една страна, за да уври по-бързо и да не остане „хрупкав“, от друга, за да не ви се подуят коремчетата след като похапнете сладко купичка вкусна боб чорба. Всяка баба има своя тайна за варене на боб: някои слагат една чаена лъжица захар, други една  супена лъжица ракиа, или пък малко хлебна сода. Дали тези тези трикове имат ефект е спорно. Има обаче един 100% доказан метод за по-бързо сваряване на боба: накиснете го в студена вода за около 7-8 часа. Така ако го накиснете вечерта преди да си легнете на сутринта ще е готов за варене.
- А най добре е предварително сварен и омекотен бобец от консерва - лично мое мнение и спестява горните галимации
« Последна редакция: Dec 06, 2023, 08:49 от remotexx »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6315
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #487 -: Dec 06, 2023, 08:37 »
Баба ми правеше невероятна баница. И тиквеник. Изобщо тези работи много ги можеше.
Виждал съм я тази с теглените кори, как  я прави. Върти я над главата си и я удря в масата, за да я разтегли малко и след като се  пораздърпа кората настрани, а оставя на масата и започва да дърпа краищата ѝ, да уголеми и изтъни кората.

Това, което се добавя в тестото, за да стане така еластично и да не се къса лесно, е малко оцет.
За боба в днешно време - тенджера под налягане. Не обичам да ползвам консерви, ако мога да го избегна.
Тези тенджери на Цептер имат капаци за тях, които ги превръщат в тенджери под налягане. Всяка една тенжера, стига да е същия диаметър.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3312
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #488 -: Dec 06, 2023, 08:47 »
А! И под налягане става - как забраих

викаш старите (италиански) пицари ряпа да ядът, надали ще се справят по-добре от една нашенска баба...

 [_]3 за бабите
« Последна редакция: Dec 06, 2023, 08:50 от remotexx »
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5381
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Още извънтемие
« Отговор #489 -: Dec 06, 2023, 08:54 »
Търсих, търсих такава тема, ама така и не можах да намеря нещо подходящо. И затуй пиша тук в общата тема.

Честит Никулден на всички именници и всички които ще празнуват 6-ти Декември. Нека всички те да са живи и здрави, и много щастливи.

Наздраве !
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3218
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #490 -: Dec 06, 2023, 10:18 »
Благодаря! Ако има други адаши- честит имен ден, на останалите- честит празник! Май тук има и работещи по банките- и на тях честито! Живи и здрави да сме всички, останалото се подрежда.
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6315
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #491 -: Dec 06, 2023, 10:43 »
Да, честит празник!
Здравенце и късмет и повече смелост във всички решения! Един път се живее!  ::)
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3218
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #492 -: Dec 06, 2023, 15:55 »
..
П.П.П. Ейй Никсън, как така забравихме наденичката, за къде бобец без наденичка  :o
..

Не сме я забравили :) Аз предната седмица правих с наденица, ама не чорба, а яхния :)

П.П. За бобената чорба като подправки слагам само сол, черен пипер, смлян, и накрая гьОзум (джоджен му е литературното име, по варненски му викаме гьозум). Имам една туфичка див  на село и оттам си бера и суша. Там имам и саморасляк лющЯн (в Западна България му казват девесил), и от него си режа и суша за зимата. За рибената чорба. Айде наздраве, вече се почва при мен :)
« Последна редакция: Dec 06, 2023, 16:11 от Nik123 »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6315
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #493 -: Dec 07, 2023, 10:35 »
Не ги понасям тези празници. На следващия ден обаче  :D
Винаги преяждам  :-[
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3218
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Още извънтемие
« Отговор #494 -: Dec 07, 2023, 17:29 »
Мани, у нас остана за доизяждане за три дена занапред, след снощи :)

П.П. Ачо, какво става оттатъка? Не зарежда?
« Последна редакция: Dec 07, 2023, 18:53 от Nik123 »
Активен
Страници: 1 ... 31 32 [33] 34 35 ... 91   Нагоре
« назад напред »