чорба или яхния? то на яхнията никога не съм виждал да се слага нещо различно от стандартните е накрая някой я кавърдисват - други не
на боб чорбата и въобще чорбите съм виждал да слагат какво ли не
на боба обикновено домати (на кубчета, напоследък и цели но от тия малките - чери)
некой баби фърляха вътре и джанки (зелени и кисели) и пак ставаше вкусничко
още целина, магданоз - но не всички ги обичат тези (нашите обик. не слагаха)
Между другото добре сварения боб и на салата не е лош, аз даже мой го предпочитам на салати (повече наяжда някак си) може с лимочне, с туршии или с пресни зеленчуци.. зачезнаха вече старите рецепти - зелева чорба с праз, салата от ряпа (настъргана), цвекло и т.н.
Ех сега ми се прияде... коприва яхнийка (прясно наскубана) ама... то в деншно време къде да си купи човек прясна коприва
https://www.youtube.com/watch?v=UGLpigvhfKAсамо дето наш'те обик я правят по редичка яхнийка (по-скоро каша) и без яйца - спомням си че с кисело мляко беше много върежна
П.П. за джанките не помня точно дали беше боб, леща или нещо друго ..отдавна беше
а бе като се заприказвахме (на бяло сладко ама без сладкото) някой знае ли рецепта за малеби, интересува ме по-точно какаъв беше оня сладко-кисел сос ...така де сироп с който го заливаха (то по ученически и студентски столове малебито обикновено си беше живо нишесте)
Мдаа... сега като се замисля и други неща не се получаваха при бабите (в по-малки количества) - напр. кадаиф
също и обик. не могат да правят банички като тия по баничарките - повечето баби даже не можаха да ми кажат какъв точно вид са тия банички само едно бабе ми каза че такава "дърпана" баница не можела да прави... та предполагам такъв тип са (не са с готови кори де и нямат яйца)
П.П.П. Ейй Никсън, как така
забравихме наденичката, за къде бобец без наденичка
А да не забравяме и Балкантурист
така де виждал съм и вариант "Ропотамо" от оня рехав бобец с който пълнеха рибните консерви там вътре още с грах и кисели краставички, ама тая е по-добре студена.. и като казах студена - любимата ми салата:
https://matekitchen.com/recipes/zhatvarska-salata/има само едно условие - трябва да ядете по-бързо от "ракиджиите" защото...
За тази салата има само едно условие – да я поднесете с добре изстудена ракия. Грехота е да бъде похабена без подходящото за нея питие.--
тайните дето само един господ знае... и стари баби
Първата стъпка при всички рецепти с боб е подготовката на боба. Предварителната обработка на боба се налага поради две причини: от една страна, за да уври по-бързо и да не остане „хрупкав“, от друга, за да не ви се подуят коремчетата след като похапнете сладко купичка вкусна боб чорба. Всяка баба има своя тайна за варене на боб: някои слагат една чаена лъжица захар, други една супена лъжица ракиа, или пък малко хлебна сода. Дали тези тези трикове имат ефект е спорно. Има обаче един 100% доказан метод за по-бързо сваряване на боба: накиснете го в студена вода за около 7-8 часа. Така ако го накиснете вечерта преди да си легнете на сутринта ще е готов за варене.- А най добре е предварително сварен и омекотен бобец от консерва - лично мое мнение и спестява горните галимации