По-скоро аз съм пльоснал глупости, от незнание

Ще опитам да поясня от моята камбанария - не съм експерт нито по дебиан, нито по Q4OS, нито по кой да било линукс, аз съм потребител:) Това, което видях, е, че когато инсталирах Q4OS, ми искаше да сложа някаква парола. Въведох там някаква си елементарна, и я запомних. Когато от графиката (ТДЕ) искам да стартирам контрол панела и примерно, в System administration да се ровя, ми искаше парола, вкарах тази, от инсталацията, и става. Но ако трябва да инсталирам/премахвам нещо от системата, трябваше да ползвам sudo. Понеже ми е малко чуждо, и объркващо, аз съм си свикнал юзъра-юзър, руута- руут- като искаш да пипаш по системата- влизаш си руут и си пипаш там. Tука колеги дадоха инфо, а после и аз се зачетох из нета и точно това изрових, и то от форума на Q4OS (дето го писах в предния пост):
In case you need, for some peculiar reason, full root login, just type in terminal:
$ sudo passwd -u
$ sudo passwd
and configure root's new password.
-
https://www.q4os.org/forum/viewtopic.php?id=3754Не съм го пробвал, защото тоя лаптоп (с кю4) я го ползвам в седмицата веднъж, я не, както писах- на село е, но в момента ме сърбят пръстите да го пробвам и при първа възможност ще го направя.
За мен объркващото в цялата ситуация с това sudo и в тая ОС е, че сякаш няма класически юзър и класически руут. Даже май не се изразявам правилно, или не разбирам, или и двете. Аз съм си свикнал с магейските неща- логваш си се с юзъра, там с графиката, ако нещо ще инсталираш-премахваш, влизаш си в терминала, su-l root, паролата на руута (юзъра си е с негова си парола) и си правиш там каквото искаш, като руут. После exit, връщаш се в юзърския терминал, затваряш го и толкова.
А в кю4- при инстала ти иска някаква парола, въвеждаш, там приключва всичко, рестартва, ползваш си системата и компа, но ако пипаш нещо там apt-get install, apt install и т.н. - всичко като команди отпред със sudo. А аз съм си свикнал само с едно su -l root да си влизам в руута и оттам вече всичко, каквото ми трябва, еквивалентите на apt ... - urpmi, urpme и т.н. Като руут.
Та така де, сигурно в очите на всички тук съм изписал простотии, но това ми е странно - тая парола, дето ти предлага да я вкараш при инсталацията Q4OS каква е аджеба- юзърска ли, руутска ли? Явно не е юзърска, щом я иска при разни операции, а тогава юзъра без парола ли е?
Иначе освен моите лични неудобства със sudo, не мога да кажа нищо лошо за тази дистрибуция и тази графична среда.