Засега май няма нужда да пипам нищо, разпознава се, зарежда, работи както си беше на лаптопа, имам интернет, звук има (МП3-йките вървят), хранилищата работят (ъпдейтнах 1-2 програми {Firefox-a}, само графичния драйвер трябва да се занимая малко да инсталирам, на лаптопа беше Nvidia графиката със nouveau драйвер, сега на новия е процесорна графика АМД {Ryzen}, туй е само "-", че нямам пълна поддръжка на графиката, ползва на MESA LLVM-Pipe софтуерния драйвер, 2D

. Пак че успява автоматично да си намери някъв драйвер и да изкарва картина (и то на 1920х1080, максималната рез. която е, добре се вижда) дори само 2D да е, добре. Трябва да сложа amdgpu, сега чета указанията...
На новия комп имам 3 хард-диска, единия 128 ГБ М.2 NVMe SSD (на него има Вин 10 {за всеки случай за някоя игра ако реша да изтегля да играя} казах да сложат, ама Вин 11 не исках, със тея регистрации,които искат да правиш...), стария лаптоски 500GB на който има openSuSE-Leap-15.0, и още един имам чисто нов пак лаптопски (2.5" форм-фактор) 500 ГБ, дето си го купих за резерва преди 2 год. и оттогава само стои в чекмеджето, викам сега ще го сложа на новия комп и толкоз. И още един 500ГБ лаптоски имам от друг лаптоп, на него има Вин 8.1, ама и той е на 10 год. вече, иначе работи ама стои в чекмеджето щото купих на тоя другия лаптоп един SSD малко по-бързо да работи (щото е със Celeron-че, ама добре работи, въобще не грее, за общи дейности става

). Малко се понасъбраха хард-дискчета тук, поне имам достатъчно място... На тоя чисто новия хард-диск ще инсталирам някой друг Линукс, чудя се пак ли Дебиан да сложа, или MX-Linux, или SuSE, или нещо др. И колко дяла да направя за някоя друга дистрибуция -поне 2 ще направя, може 3. Най-много май MX-Linux ми се иска да инстална, на Дебиан базирано, може да ползва и неговите хранилища, нищо че свикнах със SuSE (SuSE ще го ползвам докато издържи стария хард-диск на който е), имам Live-Disk на MX-Linux на USB-Stick, разпознава всичко, и ми харесва това дистро (и името ми харесва - MX (Mepis+antiX) - едно такова кратко, кодово название

). Мн интересно на MX-a тези опции, които има на Live-usb-Disk-a (Frugal, Persistent и другите), дето можеш само от USB-Stick-a да си работиш без да исталирваш даже, макар че мен повече ми харесва да си имам инсталирана на хард-диска дистрибуцията.