Автор Тема: Нов Лаптоп с Debian 'trixie' ?!  (Прочетена 79 пъти)

maxich

• Напреднали
  • Публикации: 121
    • Профил
Нов Лаптоп с Debian 'trixie' ?!
« -: Dec 29, 2025, 14:55 »
Здравейте

Някой досега инсталирал ли е Debian на Dell Vostro 5640 (Intel Core 7 ..) ?! Продават се нови лаптопи без операционна система и няма как човек с Линукс да си купи нещо, като фирмата- продавач заявява че не предлагат услуга за инсталация от свободната общност :: https://www.debian.org/releases/trixie/debian-installer/index

Като не знаеш дали ще тръгне, изобщо, да може да го ползваш без Windows, става много трудно да се премине на нещо ново, разбирате ли ?! Хем да си подбереш точния хардуер със съответните функции, които са ти необходими, хем да не знаеш, като ги купуваш, после с Линукса дали всичко ще работи . Ще намери ли драйвъри дори за SSD-то, процесора ..

Знаете ли продавач на нови лаптопи, готов да инсталира актуален Debian на устройство, преди да го е продал ?! Все пак това е софтуер, който може да се премахне, ако нещо не работи, нали ?! Някой досега инсталирал ли е Debian 'trixie' на по-нов лаптоп -- Intel Core 7 ..  -- с флашка, без CDROM

Виждам че има тема за нови лаптопи,  но въпроса тук е за Debian 'trixie', не пак за Ubuntu и др. дистрибуции

Кажете да обменим опит

И Весели празници
Активен

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 8870
    • Профил
Re: Нов Лаптоп с Debian 'trixie' ?!
« Отговор #1 -: Dec 29, 2025, 15:21 »
Производители продават машини с Линукс система на тях.
Не е нещо ново.

Но е безсмислено да се търси специално такова.
В България всяка стока трябва да може да се използва още с изваждането от кутията ѝ. Това означава, че всеки лаптоп или компютър трябва да имат система.
Обикновено, ако няма инсталиран Windows на тях, инсталират някаква свободна версия на DOS. Не ѝ помня наименованието.

Но не е нужно нищо повече.
Инсталирането на Линукс система стана тривиална дейност последните години и е по-лесно отвсякога.

С машина на Dell би трябвало да е още по-лесно.
Те са известни, че са привърженици на Линукс и на машините им тази система винаги е вървяла без проблеми.

Но не бих залагал на Debian, ако хардуера е прекалено нов.
Дебиан си гледат стабилността и там новите работи се появяват с голямо закъснение. В това число различни драйвери и библиотеки, които биха имали полза от новия хардуер.

По-подходящо би било да се инсталира Fedora или нещо върху Arch.
Гледам, че около CachyOS се вдига шумотевица.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

maxich

• Напреднали
  • Публикации: 121
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 29, 2025, 16:06 »
Нова стабилна версия на операционната система, една от най-надеждните и осигурени за Линукс -- Debian -- а в България още не е ясно дали има лаптопи -- с поне 16 GB оперативна памет, актуален процесор и LAN-порт.. -- за нея, така ли
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Dec 29, 2025, 17:08 »
В България се продават лаптопи и със 128GB памет.
Поне толкова поддържат.
Debian няма как да изисква 16GB.
Никоя линукс система не изисква такъв ресурс просто за да върви.

На моите има по 32GB. С повече не съм търсил или не съм имал нужда да купя.
Системата не изисква толкова ресурс.
Потребителския софтуер обаче, да.
Браузърът например може да харчи много.
Според това, какъв е и според колко таба има отворени едновременно.
Аз съм изяждал всичките 32GB на мойта машината, която ползвам всекидневно точно с браузъра.
За самата система и 2GB биха стигнали.
Според каква среда е инсталирана.
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 4979
    • Профил
« Отговор #4 -: Dec 29, 2025, 23:34 »
Аз само да вметна - Не бързайте да си изтривате Уиндоуса ..ако сте истински защитник на авторските права и т.п. Поне не и преди да проверите можете ли да си обновите БИОС и под друга ОС
Повечето от новите лапита са като апове от апстора и програмите им за обновяване на БИОС са само за под Уиндоус (да - може да си държите стария и вече без поддръжка Уин и след 20-30г. понеже 1. ви е лицензионен и 2. само той може да ви обнови БИОС 3. понякога и само той може да ви настрои БИОС и 4. НИКОГА не го свързвайте с интернет)

Аз лично последните години точно с Дел не съм се занимавал но всичките нови (2020+) лапита и китайски и корейски (Леново, Самсунг и т.н.) само през Уина обновяват БИОС и то понеже е само през техен софтуер не можеш да разбереш откъде го и сваля... уж /по закон?/ поддържат и от флашка, даже някой я имат тая опция и в БИОС, но като не знаеш откъде да свалиш и то правилния бинарен файл.. а апа им го сваля от некви случайни адреси - пробвал съм или са автоматично генерирани или пък искат неква автентикация дето само апа им я дава щото аз като пробвам същия линк външно през браузър и ..не ми дава.
- А някой освен обнонвяването, и настройването на БИОСа им е през ап от апстора (на Майкрософт естествено)
..въобще всичко отива накъм едно место - стават като умнофони(те) - един пръстен.. ъ-ъ-ъ, един ап - един стор (а всичкото после на нашите халки се пише - ще /ни/ ги разширяват докато може т.е. докато им даваме)

П.П. Аз също бих ви препоръчал (като на човек който /още/ има нужда да пита по форумите) да пробвате: 1. Федора 2. Убунту
Айде старите Слакери ги разбирам(е) - ако искат още да си седят на Слак, но те не/ма да/ щъкат по форумите ами /ще/ се оправят по самички. Е и Дебияна достигна тая точка на пречупване ако мога така да се изразя - хората вече искат по ново(му), а ония не могат, още я карат по старо(му) (който е учил диамат навремето на това му се викаше революционна ситуация, ма /истински/ револуции никой вече не прави, GenZ и по-новите реколти... е ако некой им я направи нема да се откажат, но иначе, само некви #MeToo #Occupy Wall Street  даже Гретито се тунингова но изпусна вълната и най-много да се покефят на V for Vendetta  и да го чекат да доде, без да си мръднат пръста)

--
Пич ами слагаш пробваш ако стане - стане , ако ли не преинсталираш Уиндоуса и пробваш с друга (е те тогава ще разбереш колко точно ти е лицензионен и колко му важи лиценза)
« Последна редакция: Dec 29, 2025, 23:48 от remotexx »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #5 -: Днес в 00:07 »
Ако сериозно възнамеряваш да инсталираш Линукс на това машинче, в случай, че все още не знаеш най-доброто при тази система, ами това е, че можеш да я пробваш, още преди да инсталираш.
Тъй наречените Life USB.
Почти всяка дистрибуция си има по няколко такива, с различни графични среди и можеш да ги хвърлиш на една флашка, да стартираш от нея и да си поиграеш, преди да решиш нещо.
На компютъра не оставят следи освен, ако не пишеш нещо по дисковете от заредената система.

Аз, а сигурно и всички, които се хващат с Линукс минават през една фаза, наречена dostro-hopping. Сменяме различни дистрибуции, които ползваме за по-дълго или по-кратко време, докато не ни омръзнат или нещо друго "по-готино" не ни грабне вниманието.
Докато не разберем, че накрая всички са едни и същи с дребни разлики, които в крайна сметка те карат да се спреш на едно или друго.
През това не минават хората, които ползват машините си за да вършат работа.
Ако работи, каквото им е нужно, са доволни и просто бачкат.
Но ентусиазстите преобладават.
Вероятно и ти ще минеш през това.

Аз започнах с Ubuntu, минах и през Debain, през различни техни производни, през производни на RedHat ( като CentOS ), през две български дистрибуции, през уникални дистра, които си вървят по техен си път, докато накрая и аз не направих избора си - Arch. Сигурно по някое време ще го сменя и него. От чиста скука.
Него? Нея? :D

Две са основните неща, за които да си помислиш, преди да се метнеш на някой от всички тези коне. За какво ще ползваш комтютъра и системата, е едното. И второто е, колко си склонен да учиш.
Защото Линукс предоставя много възможности и инструменти, с които може не малко да си поиграеш и не малко да се направи. Дребни, малки неща, с които като свикнеш, ще се питаш, как си живял досега без тях, под шапката на Microsoft и Windows.
« Последна редакция: Днес в 00:24 от 4096bits »
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Проблемация при инсталация на Debian 3.1r1
Настройка на програми
Leftfield 10 3321 Последна публикация Mar 07, 2006, 09:32
от v_badev
Колко диска са ми нужни за Debian
Кошче
meniak 4 3005 Последна публикация Oct 17, 2009, 20:39
от tonitochev
Въпроси за Debian
Настройка на програми