« Отговор #41 -: Днес в 21:26 »
Написах ти цял ферман, от който обяснението, какво е Debian и какви са предимствата и недостатъците му, не беше малка част.
Твоята машина е с чарколяци от началото на 2025.
Debian Trixie е с ядро 6.12, което е от ноември 2024.
Точно това, което ти казах - стар софтуер.
Инсталирай по-ново ядро и стартирай от него.
Защо Ubuntu-то е имало прекрасен звук? Защото е било с по-ново ядро и просто ти е засякло "картата" и си е бачкало нормално.
А преди това, пробва ли да разкараш alsa и да преинсталираш pipewire заедно с другите неща към него ( pipewire-puse, pipewire-alsa, wireplumber)?
Малко да развенчая някои митове относно линукс по принцип...
Всеки говори, че понеже Arch e rolling release и се обновява постоянно с най-новото ( няма версии, а просто ъпдейти ) била нестабилна дистрибуция.
Аз съм забелязал, че това ми е било най-стабилно работещото дистро досега.
Един път имах проблем, по моя вина, щото не бях превил ъпдейти прекалено дълго време, а те разработчиците взели та сляли някои от хранилищата и докато се усетя, какво става, мина цяла седмица в търсене, къде е проблема.
Проблема си бях аз.
В някой от ъпдейтите е имало и корекция в /etc/pacman.conf, а аз съм изтървал точно този. След това файла не се е пипал при последващите ъпдейти.
Един път също нещо беше станало с Nvidia-та, но там са външни BLOBs и момчетата нямат никакъв контрол. Бързо върнаха нещата назад, докато от Nvidia не си оправиха бакийте. И те бързо се справиха.
Имам трия ядра. Едното си е текущото, едно LTS и едно RT.
Тази система просто бачка. Изобщо не я мисля.
Но така мисля, че е вече с всяко дистро.
Debian била стабилна .... да, такава е.
Но вече всички са такива.
Нещата се изгладиха и изпипаха много с времето и годините.
Сега всичко се сглабя и нарежда от скриптове, които са шлайфани дълго време и няма засечки.
Ако искаш нещо екзотично да правиш с дистрото, което сглабяш, правиш си твои скриптове и там вече сигурно и бъгчета може да се появят в дистрото след това.
Но по принцип, всичко просто бачка без да се чупи.
Ако търсиш несъвършенства и бъгове, ще намериш. Има ги във всяка система.
Но е на светлинни години по-напред в това отношение от Windows. Особено 11-ката.
С Mac не мога да сравнявам, защото такова съм ползвал не повече от 2 часа.
Ако изобщо си прочел до тук, ще го спомена отново.
Според мен проблема ти е в старото ядро, което идва с Trixie.
Инсталирай по-ново ядро.
Не съм сигурен, как това ставаше при Debain. Разрешаваха се някакви stable, testing, хранилища, не помня вече.
Който ползва Debain да казва.