Автор Тема: Двупосочен английско-български речник с python 3  (Прочетена 1349 пъти)

rado84

• Напреднали
  • Публикации: 112
  • Window Manager: Cinnamon
    • Профил
Интересно! Въобще не очаквах да има такива или изобщо някакви отговори по темата, очаквах само анатеми и псувни. Което напоследък се е превърнало в стандарт в линукс общността и затова първоначално въобще не бях сигурен струва ли си да пускам тема тук. Защото някой иска помощ за нещо, даваш му я и вместо да каже поне едно "благодаря", почва да те псува и с "ти ли ще ми кажеш как да правя нещата?". И като види, че не му стига мозък да се справи сам, се връща за още помощ, сякаш си му длъжен с нещо, ама помагащият кораб вече е потънал. И естествено след няколко такива "срещи" започваш да се чудиш има ли смисъл да споделяш каквото и да било, където и да било или да си запазиш нещата за себе си, а останалите да ги оставиш да си трòшат главите...

Но... недоволни винаги ще има (за тях имам два крачола), а в крайна сметка направих програмката за себе си, защото KBGOFFICE е на последни издихания и е въпрос на време въобще да спре да тръгва. Едната фолбек GTK2 библиотека вече сдаде багажа и няма замяна, а кога и приложените към КБГОФИС qt4 библиотеки също ще бъдат пратени на майната им - също не се знае.

Сорсът е в .py файла. Нарочно не съм го компилирал - прави редакцията и тестването на код по-лесно. Ако някой толкова държи на бинарен файл, да си го компилира сам.

Относно ИИ - ИИ ми даде код за съвсем друга програма, която няма нищо общо с този речник. После видях, че мога да използвам онази програма като темплейт за речника. Единственото, което ИИ написа изцяло, беше кода за прочитане на '.dat' файловете, защото видях голям зор с тях. Оригинално са краднати от някакъв уиндоуски речник в средата на 90-те и постепенно са били допълвани с нови думи. Последното допълване е било през 2014-та от разработчиците на КБГОФИС.

Ако исках да лъжа и да се преструвам на програмист, нямаше изобщо да спомена ИИ и щях да си припиша заслугите, както правят тия от КДЕ. А истината е, че просто се опитвам да поддържам живо нещо, което е почти умряло и го правя с много малкото, което разбирам от програмиране, в т.ч. и от Питон.

За кодировката: в момента в кода има това:

Код:
        try:
            text = part.decode("utf-8")
        except:
            text = part.decode("cp1251", errors="ignore")

и работи. Защото не е ясно каква им е кодировката на тези файлове и за по-сигурно ИИ добави тази част, за да е сигурно, че текстът ще излезе като текст, а не като марсиански символи. A пък командата "file en-bg.dat" връща просто "data" и толкоз.
Като го направя с редакцията, която някой предложи няколко поста по-нагоре, програмата изобщо не иска да тръгне, така че за момента ще я оставя с "try-except" блока.

Първоначалният вариант на програмата беше да търси с натискането на всеки клавиш - както КБГ и както "SA Dictionary 2012" за уиндоус, но това караше програмата да се забавя и накрая просто да крашва, така че се наложи да сменя кода и да го направя да търси, едва след като напишеш думата и натиснеш ентър.

Не принуждавам никого да ползва този речник, просто реших да споделя нещо, което работи и което може да е полезна алтернатива на почти умряла програма.

И НЕ - НЕ СЪМ ПРОГРАМИСТ, НИКОГА НЕ СЪМ ТВЪРДЯЛ, ЧЕ СЪМ ТАКЪВ!
Щях да бъда, но некадърни учители ме отказаха преди години и започнах сам да си се уча "оттук, оттам" по малко.

А това да кажеш, че ИИ е написал целия код е глупост. Все едно да кажеш, че ИИ е написал всичките ми скриптове, което не е така. ИИ просто ми обясни какво е променлива в bash script и как се използва, оттам нататък всичките близо 300 скрипта, които събрах в кейс скриптове, са си изцяло мое творение и пригодени за автоматизация в моята система.

Целият код на съвсем друга програма беше написан от ИИ - програма, чиято функция е просто да покаже данни на екрана. За речника използвах готовия код като темплейт и започнах да го променям, за да стане за речника. Играх си почти цяла седмица с копиране и нагаждане на код, за да стане това, което е сега. Но с четенето на дат файловете не успях да се справя и затова трябваше да питам ИИ как да стане. Именно тази дълга играчка беше причината да го оставя некомпилиран - просто променяш кода и го пускаш, вместо да си губиш времето с компилиране и после тестване. Освен това - какво по-opensource от това да го оставиш некомпилирано? :)
Активен

RESIST OS Cinnamon; Core i7-12700F; RTX 3070 Ti 8 GiB, 62.62 GiB DDR5-4800 (5200).

4096bits

• Напреднали
  • Публикации: 9225
    • Профил
Редакцияна на програмата работи при мен. Променен е само файла за GTK.
Няма причина да не работи, защото допълнителния код не прави никакви съществени изменения в логика или нещо такова.
Само заменя едни символи с други.

Транскрибирането няма да работи коректно, защото не съм въвел всички символи по IPA в mapping.
Просто трябва да се допълнят и останалите.
Въведени са само тези, които бяха в кода на оригиналната програма.
Изрових кода ѝ от Sourceforge.

За да не вкарат всички символи за транскрипцията, предполагам че просто използват такива от ascii или cp1251 които приличат на външен вид.
Дано да са ascii, че ако има cp1251 символи в транскрипцията, това биха се заменили навсякъде и малко се усложняват нещата.

.dat файла има проста структура и да се направи нещо да се допълва с нови думи, няма да е сложно.

Иначе изрових всички символи, които се ползват в транскрипцията.
То има и още, но са за други езици.
Тези, които се ползват от нас са ай тия:

[iː ɪ e æ ɑː ɒ ɔː ʊ uː ʌ ɜː ə e aɪ ɔɪ əʊ aʊ ɪə eə ʊə θ ð ʃ ʒ tʃ dʒ ŋ ɑ ɒ ʌ ə ˈ ˌ ː]
Тук са показани и двойните, но това няма много значение - копирах всичко.

Може да се допълнят липсващите в mapping от променения код, който предложих, когато се установи дума, в която все още се появяват странни символи в транскрипцията.

Другия начин е да се парсне речника и да се подмени изцяло траскрипцията със съответната за думата.

В интернет има много ресурси в различни формати, с думи и транкрипцията към тях.
Като тук например: https://github.com/open-dict-data/ipa-dict

Ако се прави това, може направо и целия .dat файл да се конвертира до UTF-8 и да се приключи с ненужната гимнастика.

Да уточня, че кода, който дадох е само на една от функциите в целия файл на  Python от GTK версията.
В нея е добавена тази таблица, която нарекох mapping и е променен последния ред в тази част:
Код:
try:
            text = part.decode("utf-8")
        except:
            text = part.decode("cp1251", errors="ignore")
« Последна редакция: Mar 09, 2026, 01:32 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

rado84

• Напреднали
    • Профил
На мен повече ми се иска да намеря начин да конвертирам .дат файловете към по-модерен и четим формат - я обикновен .txt, я .json от въпросния open-dict или дори sqlite db, ако щеш. Въпросът е да е нещо лесно за редакция и допълване с нови думи и/или изрази. Засега обаче всичките ми търсения се провалят, но не защото няма възможни предложения как да стане, а защото самото конвертиране се проваля - на инструментите не им харесва скапаният .дат формат.

Транскрипцията не съм я и поглеждал даже да я оправям, защото я знам. Речника го ползвам единствено за проверка на правописа на някои думи, които до ден днешен ми "бъркат в мозъка" с изкецания си правопис, като например "hypocrisy" или пък тази, която няма запомняне и винаги трябва да я копирам: "unconsciousness". Знам как се произнаят и двете, и всички останали, просто на някои правописът им ми е труден и затова ми трябва локален речник като моя или като КБГ.

Но... ако намеря начин да конвертирам речниците към нормален формат без да трябва да преписвам дума по дума, то и транскрипцията ще може да се оправи и поддържа.

Edit: разбрах защо не искаше да тръгва с твоя код и се учудвам, че при теб изобщо е тръгнало!

Python не приема / или // за коментари. Приема единствено # за коментари.
И сега, след като го поправих и махнах коментарите ти, ето какво излиза в транскрипцията:

90% от bash скриптовете, които си пиша, са на python и покрай тях научих някои тънкости на Питоня, като например това, че е много капризен на тема отстъпи и ако не внимаваш, е*аваш майката на скрипта. И по принцип в Python правилният отстъп е 4 символа (интервала). Ако имаш цикъл с for loop, командата в луупа трябва да е с отстъп 8 интервала, иначе забрави да тръгне.  ;D

Edit 2: трябваше да добавя още мапинг, за да започне да излиза както трябва. Добавих

Код:
"ў": "ə",

и сега вече "transfer" излиза с правилна транскрипция:

Код:
[træns'fə:]

Явно, че и на тази програма ще трябва да направя релийзи в гитхъб и след малко се захващам с това. Версия 0.0.2 е тази с твоя код и добавения от мен мапинг. Но първо трябва да видя дали този код ще работи в Qt версиите.

Edit 3: айде, вече си има и релийзи!  ;D
https://github.com/rado84-github/2-way-dictionary/releases
« Последна редакция: Mar 09, 2026, 05:36 от rado84 »
Активен

RESIST OS Cinnamon; Core i7-12700F; RTX 3070 Ti 8 GiB, 62.62 GiB DDR5-4800 (5200).

4096bits

• Напреднали
    • Профил
Споделил си публично програмата в GitHub и се опитваш да я спасиш.
Добре ще е, транскрипцията да си е наред, ако ще я ползва и някой друг.

Хубаво е, че понаучаваш Питоня.
Улеснява живота.
Това, което аз направих си е вградена функционалност към инструментите за манипулиране стрингове в Python - на текст.

Относно конвертирането до JSON или в нещо друго...
Ами, ако искаш да е четимо, почти няма нещо друго.

Впрочем, ти почти си го направил.
Разделил си .dat файла на парчета (думи, заедно с превод), след това разделяш думата от превода.

Тук може да се направят вече две неща.

Да се създаде празен речник на Python. Този тип за данни с ключ/стойност. На други езиси го наричат hash table, map, object, hash map, table.
Та, да се вкара думата като 'key', а превода като 'value' на този речнки.
Прави се това в цикъла, който в момента съществува.
След като се парсне целия файл, имаш един голям dict на Python, който просто превръщаш в JSON и го хвърляш във файл.
Това е просто конвертиране от формата в .dat файла, в JSON

Второто нещо, което може да се направи вместо първото ми предложение е, да се направи както си трябва с този JSON.
Целия JSON обект да има едно поле, в което се указва езика, а под него данните. Те да включват и отделно поле за транскрипцията.

Например:
Код:
{
"language": "en-bg",
    {
    "word": "plank",
        {
        "transcription": "[plæŋk]",
        "translation": "Текста на превода"
        }
    },
    ...,
    ...,
}

Бях погледнал, колко са думите в двата .dat файла.
Едното файлче беше 43,000+ или 46,000+, другия беше към 48,000+ думи.
Не съм работил с големи по размер JSON файлове, но зная, че са бавни за обработка. Не съм сигурен, дали и тези са големи.
Зная, че се обработват и 1000 пъти по толкова. ;D
В Python ще са превърнати в dict обекти и това може и да помогне за бързината на търсене. Може би.

Оптималния вариант би било бази данни (sqlite3 нарпимер), защото са оптимизирани за търсене, заемат по-малък обем на диска, обаче не са четими. За въвеждане на дума и попълване на речника, ще трябва да се създаде и съответната функционалност директо в програмата или на ръка да си вкарваш данните през конзолата и интерфейса на sqlite3.

Другото е, че ще трябва да се преправи и системата за търсене.
Да се имплементира fuzzy find за въпросния dict.
Нещо като тава би работило:
Код:
for word in dict.kays():
    if "plank" in word:
        <добавяне на 'plank' към листа с намерени думи>

Може да има и по-бързи начини, не зная. Някой професионален програмист, ако им тук, да каже.

sqlite3 си има вградена функционалност за такъв тип търсене, но както се видя, не е никак сложно да се направи и за текстов обект, какъвто е JSON (dict obect в Python).

Погрешно го нарекох, като fuzzy find. Направо се търсят точни съвпадения.
« Последна редакция: Mar 09, 2026, 12:58 от 4096bits »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
Има някаква билиотека за определяне на кодировката.
Не съм я пробвал досега.

charset_normalizer
Активен

rado84

• Напреднали
    • Профил
JSON го дадох просто като пример за нещо различн от дат, което да може да се отвори и с текстов редактор. Мисля да се хвана да инсталирал някоя лайт БД, за да видя кое как става (досега не ми се беше налагало да работя с БД и затова не знам как става). Идеята е речникът да е максимално лесен за редакция и по възможност с малък брой скобички и подравнявания, че там ако объркаш подравняването (както и в Питон), е*аваш макята на всичко и после ходѝ намирай проблема.

А "спасяване"... не бих го нарекъл така. По-скоро поддържане работещо. Защото с КБГ-то ми писна кажи-речи всяка година да си играя на котка и мишка с библиотеките, които непрекъснато отпадат от употреба и после са трудни или невъзможни за намиране. С GTK3 поне съм се подсигурил за много дълго време, а за QT5/6 имам един познат, който е по-навътре с този фреймуърк и когато може, помага с конвертирането на кода от GTK към QT. Което от друга страна означава, че ако някой ден той каже, че не може повече или че изобщо няма да се занимава с кодене, QT версиите ще останат "заседнали" във времето, докато GTK ще продължи да бъде поддържана. В такъв случай ще се наложи или да намерим някой от общността да конвертира от GTK към QT, или да прибягвам до AI. Последното ще е само много краен случай, ако няма друг начин. Щот' нали на Уиндоус 11 кода му го пише AI (поне така казват), а всички знаем до какво доведе това.  ;D 
Активен

remotexx

• Напреднали
  • Публикации: 5390
    • Профил
А бе що не се пробвате и на Пърл  ;D
https://www.youtube.com/watch?v=RCHhAEjEjKw
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
А бе що не се пробвате и на Пърл  ;D
https://www.youtube.com/watch?v=RCHhAEjEjKw
Кой тук имаше подпис, който казваше, че Perl бил единствения език, който изглеждал еднакво преди и след криптиране на кода? :D

Форума ни не се ли обръщаше към нещо на Perl?
« Последна редакция: Mar 10, 2026, 06:53 от 4096bits »
Активен

4096bits

• Напреднали
    • Профил
Снощи преди да си легна набързо сглобих това.
Превръща .dat файла в json.

Но изглежда почти половината думи са без транскрипция или аз нещо не правя, както трябва.
Защото скрипта елиминира напълно всичко между [ и ], както ние пишем транскрипцията и търси думата във външен файл и заменя транскрипцията направо.

Ако във външния файл думата не е намерена, транскрипция за нея няма да бъде записана в новия файл.

Един начин да се избегне това, ако оригиналната транскрипция е налича в .dat файла, е да се използва предишния метод - подмяна на символите, както беше направено в примера в някой от предишните постове.
За това обаче, ще трябва да се въведат в mapping абсолютно всички символи, за да е коректно всичко и съответно, това да се добави към скрипта, където трябва.

Външния файл, в който се търси за транскрипция на думата е взет от https://github.com/open-dict-data/ipa-dict/releases/tag/1.0
Името му е директно вписано в скрипта и си го търси в текушата директория на скрипта.
Нарочно го направих така, вместо да се дава като параметър, защото второто може просто да не проработи - ако се зададе друг json файл, може да е форматиран по друг начин, с други ключове и да не го прочете изобщо.
Ако се подменя с по-пълен файл, трябва да се подменят и съответните ключове във функция search_pro в началото на скрипта.

Друг вариант да се въведе транскриция за всяка дума, е да се пита в интернет в някой сайт за това.
Можех да го пробвам, но не ми се занимаваше, че исках да си лягам.
Там можеше да се сблъскам и с проблеми с блокаж на IP адреса ми, ако ги ударех с 20 000+ заявки.

Скрипта се стартира с: python dat2json.py en-bg.dat
Скриптчето не прави никакви проверки, дали файла (en-bg.dat) съществува или пък някакви други, за коректност на подадените параметри.
Той параметъра е само един - името на dat файла.

Същия скрипт може да се ползва и за bg-en.dat, като се махне/коментира напълно частта, която търси за транскрипция и съответния ключ в променливата new_record.

Код:
import json
import re
import sys
from pathlib import Path

dat_file = Path(sys.argv[1]).resolve()

def search_pron(word, data_file):
    try:
        pron = data_file["en_UK"][0][word.lower()]
        return f"[{pron.strip('/')}]"
    except KeyError:
        return ""

def to_json(dat_file):
    with open(dat_file, "rb") as dat:
        data = dat.read()

# en_UK.json от https://github.com/open-dict-data/ipa-dict/releases/tag/1.0
    # може да се замени с ne_US.json за американско произношение
    with (
        open("en_UK.json", "r") as transcriptions,
        open(f"{dat_file.parent}/{dat_file.stem}.json", "w") as result,
        open("no_transription.txt", "w") as missing,
    ):
        records = data.split(b"\x00")  # взето от GTK3 версията на програмата
        words = len(records)
        print(f"Words in {dat_file.name}: {words}")

transcr = json.load(transcriptions)
        new_data = {dat_file.stem: list()}

counter = 1
        no_pron = 0
        # transcr_pn = re.compile(r"\[.*?\]") # "\[[^\]]*\]"
        transcr_pn = re.compile(r"\[[^\]]*\]")  # r'\[.*?\]'
        for record in records:
            # взето от GTK3 версията на програмата
            if not record:
                continue

record = record.decode("cp1251", errors="ignore")

# взето от GTK3 версията на програмата
            if "\n" not in record:
                continue

pron = ""

if transcr_pn.search(record):
                word, translation = record.split("\n", 1)
                translation = transcr_pn.sub("", translation).strip()
                pron = search_pron(word, transcr)
            else:
                word, translation = record.split("\n", 1)
                pron = search_pron(word, transcr)

if not pron:
                missing.write(f"{pron}\n")
                no_pron = no_pron + 1

new_record = {word: {"transcription": pron, "translation": translation}}

new_data[dat_file.stem].append(new_record)

print(f"\rProcessed: {counter}/{words}", end="")
            counter = counter + 1

json.dump(new_data, result, ensure_ascii=False, indent=2)

print("\n\nDone!")
        print(f"Words without transcription: {no_pron}")
        print("List available in no_transription.txt")

if __name__ == "__main__":
    to_json(dat_file)
« Последна редакция: Mar 14, 2026, 21:51 от 4096bits »
Активен

rado84

• Напреднали
    • Профил
Аз пък през последната седмица спя макс по 4 чàса (няма някаква конкретна причина), мозъкът ми е на каша и отказва да работи, така че това с конвертирането ще го мисля, ако или когато мозъкът ми се оправи.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Запис на файл във цикъла (не селед изпълнението му) Python
Общ форум
NikolaiTalev 2 6315 Последна публикация May 19, 2014, 10:41
от NikolaiTalev
Едно питане за python
Web development
korea60 11 11545 Последна публикация Jul 05, 2014, 11:06
от zxz
Python и неволи с форматиране на дата
Web development