Автор Тема: В кои случаи се изисква компилиране на ядрото  (Прочетена 668 пъти)

Archer

• Напреднали
  • Публикации: 56
    • Профил
Здравейте, отскоро се занимавам с Linux и все още доста от елементарните неща не са ми ясни. Искам да помоля някой да ми каже в кои случаи се изисква прекомпилация на ядрото. В момента искам да си кача Samba, но незнам дали първо не трябва да си компилирам ядрото(преди няколко дни качих Slackware 10 и нищо не съм компилирал).

Благодаря предварително
Активен

n_antonov

• Напреднали
  • Публикации: 1185
    • Профил
Нужно ти е, ако използваш специфичен хардуер или конфигурация (примерно RAID), чиято поддръжка не е включена в ядрото по подразбиране. Също така и обратното: ако смяташ, че ядрото по подразбиране е натоварено с прекалено много неща, които не са ти необходими. Тук идва разликата в дистрибуциите: различните дистрибуции комплектоват ядрото по различен начин - някои го правят по-монолитно, други го правят максимално модулно. В първия случай с "олекотяване" на ядрото можеш да постигжнеш някакво малко подобрение в производителността. В във втория е безсмислено да компилираш, за постигане на олекотяване, но може да се наложи, ако трябва да включиш статично нещо в ядрото, за да работи с твоята система (примерно драйвер за RAID1 или SATA). Другата причина, поради която можеш да прекомпилираш ядро, без да е задължително, е ако искаш да го оптимизираш за определн процесор (примерно P4, AMD и т.н.).

Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules