Автор Тема: Неправомерен рестарт на Линукс  (Прочетена 792 пъти)

kwiksilver

• Напреднали
  • Публикации: 65
    • Профил
някой може ли да ми обясни на сравнително прост език (като за среден новак) какво се случва при неправомерен рестарт на Линукс система - не ми е важно да знам, просто ми е интересно - понеже съм чувал, че е по-сериозно, отколкото при такъв рестарт на уиндоус, освен това в линукс не можеш да пропуснеш проверката на диска, което ме кара да мисля, че наистина е сериозно, но какво точно става? виждал съм, че проверява inodes и намира разни грешки в тях...
Активен

zazzko

• Напреднали
  • Публикации: 626
    • Профил
Неправомерен рестарт на Линукс
« Отговор #1 -: Dec 11, 2004, 09:38 »
Ами и при Windows и при Linux е еднакво. Просто операционната система не успява да запише кеша на диска върху самия диск. Получават се незатворени файлове и други такива. Новите журнални файлови системи са малко по-дуракоустойчиви. Принципно ако направиш sync и демонтираш файловата система като read-only спокойно може да си блъскаш ресет-а на компютъра. Няма да има никакви проблеми.

v_badev

• Напреднали
  • Публикации: 1355
    • Профил
« Отговор #2 -: Dec 11, 2004, 10:00 »
Ако ползваш журнална файлова система като Ext3 или ReiserFS едва ли ще имаш проблеми. Случвало ми се е в рамките на един час 3 пъти да спре тока и трите пъти компютъра ми работеше ( аз използвам ReiserFS ) и след това си зареди нормално. Дори не се оплака за грешки.
Докато при Windows XP на същата машина с NTFS след натискане на ресет бутона проверява файловата система по 10 минути.
Активен

n_antonov

• Напреднали
  • Публикации: 1185
    • Профил
« Отговор #3 -: Dec 11, 2004, 13:25 »
Потърси в раздела "Статии" статията за файловата система ext3. В уводната част има кратка теория на това какво се случва, какво означва "чист бит", какво е журнал и т.н.
Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

kennedy

• Напреднали
  • Публикации: 2151
  • Николай Колев
    • Профил
« Отговор #4 -: Dec 11, 2004, 16:31 »
досега само веднъж ми се случи да ми се повреди информация при подобно действие. с ReiserFS докато играех UNREAL се получи токов удар. при зареждането ми изведе , че трява да си проверя файловата система, от там нататък, какви точно съобщения вадеше ... непомня, давахму да оправя нещо .....и ми повреди 1 файл на unreala, заради което и досега има малък дефект в играта (2 леко бъгнати текстури). това разбирасе е нищо в сравнение с токов удар на вин98 дефрагментиращ диск в това време .......
Активен

"за всичко иде час" Еклесиаст 3:1
всеки пост - отговор на въпрос
-----------------
24.12.2003 "MS Free"