Здравейте преди около 1-2 години линукса ми беше голяма тръпка и го изучавах и бях понапреднал според мен но с течение на времето поради различни фактори трябваше тотално да го загърбя и да обърна внимание на други неща.
Знам, че въпросите ми сигурно са били задавани много пъти, но пък въпросите ми са много, поне знам какво точно да попитам. Предварително Ви благодаря за обърнатото внимание. Преди дистрибуцията която използвах беше Linux Slackware. Не искам да се влияете от фактора и да казвате, ами той е начинаещ това ще му е трудно или нещо от сорта. Мен не ме мързи да чета, но не ми се и чете мануал от 500 страници за нещо елементарно, примерно ако мога да прочета вместо това 50.
Хардуерни въпроси.
Сървъра, който бих искал да използвам ще играе ролята на:
- WebServer(PHP+SQL)
- Mail server(pop3 + smpt)
- Нещо като MS Exchange Server, имам предвид поне си мисля че става чрез него. Примерно се получава маил на
маимуна@ад.ком и той се препраща към всички които има достъп до този exchange server //пак повтарям не твърдя, че 100% се казва така.
На ден се предполага да НЕ пристигат повече от 200-300 писма. Да няма повече от 50 заявки наведнъж максимум 100 към уеб сървъра.
Интересува ме какъв хардуер ми е достатъчен за тази тип сървър от гледна точка на процесор, РАМ памет харддиск евентуално//за последното знам, че е относително, но ще гледам да мина без RAID контролери. Други въпроси не се сещам относно това.
Х1. Колко процесор?
Х2. Колко РАМ?
Х3. Колко хардиск?
Х4. Моля като цитирате някое от горните изброение споменавайте добра марка и модел, в случай, че знаете.
Софтуерни въпроси.
С1. Какъв да е уеб сървъра? //Преди помня, че АПАЧЕ беше досто добро, но сега може да е излезнало нещо по-добре.
С2. Моля споменете версия на уеб сървъра.
С3. Мейл сървъра. Ето тук се чувставам много зле

'> Нямам си идея за какво става въпрос

'> Искам да могат да си тегля пощата и с Outlook express. Засега не смятам, че ми е нужен уеб интерфейс.
С4. Някакво подобие на MS Exchange server

'> //ако така се казва
С5. Коя версия на Линукс бихте ми препоръчали//знам, че е доста относително затова ще ви попитам вие с коя версия сте на вашия сървър? А какво ще кажете за FreeBSD или OpenBSD, никога не съм се занимавал с тях

'>
С6. Споделете стабилно ядро, което мога да използвам.
С7. Помня, че преди имаше някакви защитити на ядрото под формата на пачове, не мога да се сетя как се казваха. Споделете за тях и има ли ефект.
С8. Какви база данни да използвам.
Всичките горе, ако може да бъдат for free

'> визирам базата данни

'>
Наистина ще ви бъда много благодарен, ако отговорите на моите въпроси.