« Отговор #11 -: Mar 28, 2005, 18:46 »
UNIXman, ползвал съм няколко години slackware, на който SLAX е базиран. Освен това не е необходимо да се ползва някоя определена дистрибуция, за да знаеш основни неща. Например, че binary, което е компилирано със CFLAGS="-march=i486.." няма да е така оптимизирано например за един AthlonXP. Освен това изолирано пускане на konqueror под fluxbox няма да го направи по-бърз, отколкото ако е пуснат под KDE, поради простата причина, че си пуска допълнителни процеси (като всяко KDE приложение), които при пускане под KDE са вече инициализирани.
От URL-а, който по-горе съм дал, можеш да видиш пакетите, които SLAX ползва, както и да разбереш за коя архитектура са прекомпилирани.
В случай, че искаш да си компилираш сам пакет, имаш избор от различни начини. Можеш да го направиш на ръка, като винаги четеш output-а на `./configure --help` и особено CFLAGS и CXXFLAGS. Ако искаш да правиш собствени slackware-пакети, си свали slack.desc файловете от някой slackware-current mirror и си ги промени, както ти хареса. Това съм го опитвал, между другото, и не бих ти го препоръчал, защото Патрик не използва ясно изразена система, която да ти позволи да автоматизираш процеса (или поне аз не намерих такава).
Естествено можеш да използваш дистрибуции, които са автоматизирали процеса на оптимизирана компилация за съответния процесор, което дава възможност за максимално използване на системните ресурси. Тези дистрибуции не са толкова малко и затова няма да ги изброявам, но доколкото имам понятие можеш да направиш подобно нещо с debian (може би на-разпространената дистрибуция, макар че аз никога не съм я ползвал), както и със сигурност с gentoo (може би най-бързоразвиващата се дистрибуция).
Компилацията на всеки пакет на съответната машина прави инсталационния процес доста дълъг (в зависимост от процесора се стига понякога до 4-5 дни) и това често отблъсква хората от подобни дицрибуции. Този недостатък, обаче, се компенсира от по-нататъшната работа, която е улеснена от бързината на цялата система, според мен.
Успех! :)