Автор Тема: Въпрос за една команда.  (Прочетена 813 пъти)

neptun

• Напреднали
  • Публикации: 134
    • Профил
Въпрос за една команда.
« -: Apr 04, 2005, 10:23 »
Имам един малко тъп въпрос.Като искам в конзола да разбера нещо повече за някоя команда и си пиша примерно
 команда --help , но като направя това за някои команди ми излизат по няколко страници информация като първите страници преминават много бързо през екрана и аз реално виждам само последната.Въпроса ми е има ли начин да ми показва нещата страница по страница и как става.И още нещо като съм пуснал някаква команда която не може да бъде завършена ( например ping като нямам интернет ) как мога да я прекъсна за да ме върне в конзолата?Благодаря предварително.
Активен

Ако имате някакъв въпрос за линукс на който никой не желае да ви отговори пишете ми на лично съобщение.Не се притеснявайте ако въпросът ви ви се струва тъп.Никой не се е родил научен.Въпреки , че още не съм експерт в областта на линукс , ще опитам да помогна според възможностите си.

Andrew

• Напреднали
  • Публикации: 93
    • Профил
Въпрос за една команда.
« Отговор #1 -: Apr 04, 2005, 10:39 »
Защо не го пуснеш през pipe??
Примерен код
команда --help | less

Колкото до прекусването:
* стандартната комбинация за прекъсване на работеща програма е ctrl-c
* можеш да замразиш временно изпълнението на програма с ctrl-z. Замразена програма можеш да пуснеш отново с fg [пореден домер на замразяване] или да я пуснеш във фонов режим с bg [пореден номер на замразяване]

Man на bash може да ти е от полза.
Активен

neptun

• Напреднали
  • Публикации: 134
    • Профил
Въпрос за една команда.
« Отговор #2 -: Apr 04, 2005, 10:46 »
Много благодаря.Сега ще пробвам.
Активен

Ако имате някакъв въпрос за линукс на който никой не желае да ви отговори пишете ми на лично съобщение.Не се притеснявайте ако въпросът ви ви се струва тъп.Никой не се е родил научен.Въпреки , че още не съм експерт в областта на линукс , ще опитам да помогна според възможностите си.

Hapkoc

• Напреднали
  • Публикации: 2117
    • Профил
Въпрос за една команда.
« Отговор #3 -: Apr 04, 2005, 10:52 »
Да добавя, Ctrl+PageUp ти връща нагоре буфера на екрана, Ctrl+PageDown те сваля пак надолу. Работи и в конзолата и в xterm/konsole/gnome-terminal/etc.
Активен

astronom

• Напреднали
  • Публикации: 254
    • Профил
Въпрос за една команда.
« Отговор #4 -: Apr 04, 2005, 10:55 »
"Въпроса ми е има ли начин да ми показва нещата страница по страница и как става"

Има. Става с така наречените pagers, като less, more и др. Изхода от командата се пренасочва чрез канал по следния начин:
Примерен код
$ <команда> | <pager>

Например:
Примерен код
$ ls -al | less

"като съм пуснал някаква команда която не може да бъде завършена ... как мога да я прекъсна за да ме върне в конзолата?"

Чрез изпращане на сигнал към командата, който да прекъсне изпълнението и. Сигнали се изпращата с командата kill, но можеш да прекънеш изпълнението на текущата команда с Ctrl+C, което всъщност изпраща сигнал SIGINT (Interupt).
Съветвам те ако искаш да работиш с конзола да намериш и прочетеш някакъв документ - guide или reference.

Edit: Това което ти е казал Наркос също върши работа, но ако изхода на командата е по-голям няма да можеш да видиш всичко, защото все пак има някакво ограничение на запаметената информация от изхода на командите.
Активен

Г. Д. Сотиров