Автор Тема: Как да забравим за увисването  (Прочетена 987 пъти)

plamen_t

• Напреднали
  • Публикации: 170
    • Профил
Така... Ето го и въпросът ми.
Може ли по някакъв начин да се каже на Х-а колко процесор да ползва?

Идеята е следната. Ако съм му указал примерно, че максимум може да ползва 95% от процесора и 95% от RAM паметта, то има вероятност, ако някоя графична среда блокира или някоя програма лагне много да мога да използвам останалите 5% памет и процесор и да премина примерно в конзолата и от там да убия процеса, който е създал проблема. Случвало ми се е да съм стартирал игри, които да са искали OpenGL и понеже преди нямах хубава видео карта са лагвали толкова много, че все едно са блоирали. И като използват целите системни ресурси да не мога на направя нищо. Не ми е толкова спешно цялото това ограничение на Х-а, но си мисля, че по този начин може още повече да се стабилизира Линукса.

Някакви идеи...
Активен

braun100

• Напреднали
  • Публикации: 119
    • Профил
Как да забравим за увисването
« Отговор #1 -: May 12, 2005, 11:57 »
ами може да пробваш с nice/renice, прочети най-добре хелпа.
с тях си задаваш приоритета на програмата(от -20 до +19). по -голямо число означава по нисък приоритет, когато стартираш програма с по-висок приоритет тя "има предимство" пред програмите с по нисък такъв.
Активен

rpetrov

• Напреднали
  • Публикации: 571
    • Профил
« Отговор #2 -: May 12, 2005, 12:12 »
ulimit ?
Активен

plamen_t

• Напреднали
  • Публикации: 170
    • Профил
« Отговор #3 -: May 14, 2005, 16:28 »
А въобще тази идея с ограничаването на Х-а дали има смисъл. Може ли да се смята, че ще работи в повечето случаи, когато увисне Х-а или някой мениджър на прозорци?
Активен

poisoner

• Напреднали
  • Публикации: 420
    • Профил
« Отговор #4 -: May 14, 2005, 17:28 »
аз не мисля че е добра идея да му се намаля приоритета, щото ако има програма с по голям, то тогава Х-са ще се влачи. А може и да не съм прав.
Активен

Buzly - All Videos and Movies
TOP MOVIES
маратонки онлайн