Автор Тема: Fedora Core 4 и XMMS  (Прочетена 2135 пъти)

martin_tzankov

• Напреднали
  • Публикации: 20
    • Профил
Fedora Core 4 и XMMS
« -: Jul 09, 2005, 08:22 »
Здравеите,
аз съм с Fedora Core 4 и незнам как да си слушам мп3-ките щото няма  или аз нещо не го намирам моля някои да помогне ще съм много благодарен да каже ако има XMMS как да го извада или някаква алтернатива.Благодаря предварително
Активен

• Гост
Fedora Core 4 и XMMS
« Отговор #1 -: Jul 09, 2005, 09:17 »
Цитат (martin_tzankov @ Юли 09 2005,09:22)
Здравеите,
аз съм с Fedora Core 4 и незнам как да си слушам мп3-ките щото няма  или аз нещо не го намирам моля някои да помогне ще съм много благодарен да каже ако има XMMS как да го извада или някаква алтернатива.Благодаря предварително

здрасти.

направо прочети това --> http://www.gagme.com/greg/linux/fc4-tips.php, може да намериш отговори и на други въпроси.
Активен

martin_tzankov

• Напреднали
    • Профил
Fedora Core 4 и XMMS
« Отговор #2 -: Jul 09, 2005, 09:47 »
мерси ама аз изобщо не намирам в менюто  плеара и дори и да го има някъде на ПЦ то незнам как да го извада ама мерси и за това то ще сварши работа като го намера.Аз съм още ламерче s Linux-a и си изтеглих един XMMS ама незнам как да го инсталирам ако някои има някаква информация моля да ми помогне ще съм много благодарен
Активен

• Гост
Fedora Core 4 и XMMS
« Отговор #3 -: Jul 09, 2005, 09:59 »
Цитат (martin_tzankov @ Юли 09 2005,10:47)
мерси ама аз изобщо не намирам в менюто  плеара и дори и да го има някъде на ПЦ то незнам как да го извада ама мерси и за това то ще сварши работа като го намера.Аз съм още ламерче s Linux-a и си изтеглих един XMMS ама незнам как да го инсталирам ако някои има някаква информация моля да ми помогне ще съм много благодарен

влез в конзола (десен бутоон на мишката върху desktop-a --> open terminal) и в нея напиши where is xmms -- това ще ти даде точния път до програмата. след това си направи икона върху desktop-а -- пак десен бутон на мишката върху него и след това избираш create launcher (полетата с подробности за попълване не са трудни, ще се ориентираш). засега ще е само това, защото иначе ще се объркаш -- възможностите за настройка и конфигурация наистина са много,
Активен

• Гост
Fedora Core 4 и XMMS
« Отговор #4 -: Jul 09, 2005, 10:03 »
Цитат (Guest @ Юли 09 2005,10:59)

влез в конзола (десен бутоон на мишката върху desktop-a --> open terminal) и в нея напиши where is xmms -- това ще ти даде точния път до програмата. след това си направи икона върху desktop-а -- пак десен бутон на мишката върху него и след това избираш create launcher (полетата с подробности за попълване не са трудни, ще се ориентираш). засега ще е само това, защото иначе ще се объркаш -- възможностите за настройка и конфигурация наистина са много,

ъъъ, точната команда е
[nick@fuji ~]$whereis xmms -- сложил съм по навик един интервал в повече.

съжалявам за грешката, не беше нарочно.
Активен

• Гост
Fedora Core 4 и XMMS
« Отговор #5 -: Jul 09, 2005, 10:15 »

за инсталиране на програми -- използвай винаги, когато е възможно yum. той сам открива какви допълнителни програми ще са необходими за работата на пакета, който искаш да инсталираш и сам ще се погрижи да ги инсталира. за повече информация за yum, използвай командата man yum в конзола, но основните няколко опции към нея са:

o yum search [име.на.програма] -- търси определена програма в избраните от теб хранилища, например yum search xmms

o yum check-update -- проверява дали има по-нови версии в хранлищата на инсталираните от теб пакети.

o yum update -- осъвременява _всички_ инсталирани от теб програми

o yum install [име.на.програма] -- инсталира конкретна програма.

това е само малка част от възможностите на yum.
Активен

martin_tzankov

• Напреднали
    • Профил
Fedora Core 4 и XMMS
« Отговор #6 -: Jul 09, 2005, 10:21 »
направих го обаче като напиша в конзолата whereis xmms и ми излиза

[root@Mart ~]# whereis xmms
xmms: /usr/lib/xmms /usr/share/xmms
[root@Mart ~]#

и коя от тези две директории е фаила които ми трябва
Активен

• Гост
Fedora Core 4 и XMMS
« Отговор #7 -: Jul 09, 2005, 10:30 »
инсталирай си го с yum и може би ще ти се появи изпълнимия файл /usr/bin/xmms, който ти липсва в момента
Активен

• Гост
Fedora Core 4 и XMMS
« Отговор #8 -: Jul 09, 2005, 10:53 »
Цитат (Guest @ Юли 09 2005,11:30)
инсталирай си го с yum и може би ще ти се появи изпълнимия файл /usr/bin/xmms, който ти липсва в момента

така май ще е най-добре.

$yum remove xmms
$yum install xmms xmms-mp3 xmms-skin

ако случайно при изпълнението на yum remove xmms каже, че няма какво да маха, да минава направо към втората команда.

и тогава наистина би трябвало вече да има /usr/bin/xmms
Активен

Dimitar_Ouzounoff

• Напреднали
  • Публикации: 332
  • Distribution: Fedora
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
Fedora Core 4 и XMMS
« Отговор #9 -: Jul 12, 2005, 15:41 »
за да сложите mp3 ще ви трябва някое репо като freshrpms или livna
ама в никакъв случай не ги смесвайте при ъпдейт! Например пакет от ливна не го updateтвайте с фреш, защото можете да направите беля..

http://rpm.livna.org/configuration.html#Core4
http://freshrpms.net/
Активен

Noone

• Напреднали
  • Публикации: 33
    • Профил
Fedora Core 4 и XMMS
« Отговор #10 -: Jul 14, 2005, 16:29 »
От месец два чета форума и гледам как всеки ден се появява някой, който започва да пита ту за едно, ту за друго.
Днес май този някой ще съм аз. Досега се справих сам с възникналите проблеми, но този път нещо не се получава.

Инсталирах хммс-а, всичко си мина както трябва. Проблема дойде когато сложих хммс-мп3, все пак докато се уча на полезни неща да слушам и музика, но нещо не се получи.
Когато стартирам програмата и пусна някоя мп3-ка, не я просвирва, дори хммс "увисва" и само kill го оправя. Пробвах по гореописания начин с:
yum install xmms-mp3, инсталацията е успешна, но после вече казах какво става. Другия начин, по който пробвах е направо от графичната среда, пак уж всичко е успешно, но накрая...

Ще се радвам, ако някой ми каже възможната причина. Вероятно е в задкалвиатурното устройство, както казваше някой, но все пак...
Активен

Julian_

• Напреднали
  • Публикации: 85
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Fedora Core 4 и XMMS
« Отговор #11 -: Jul 19, 2005, 18:53 »
Аз мисля че имах подобен проблем и той беше свързан с output plugin от preferences, ако отново имаш проблем http://alsa-project.org/
Активен

зьцжб

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Има ли аудиомиксер във Fedora core 1?
Хардуерни и софтуерни проблеми
vesko_dechev 2 7497 Последна публикация Jan 21, 2004, 14:37
от apogza
Настройка на Fedora Core 1 ?
Настройка на програми
spider 0 5031 Последна публикация Feb 23, 2004, 17:01
от spider