Верно, че не е безплатно, ама струва по-малко от пренаписване от нулата.
Ами утре както расте броя на ползваните компютри, няма ли да стане още по-скъпо и да ли ще е толкоз скъпо колкото лицензите които сега се плащат?
Те доколкото знам купуват доста излишни лицензи

Така, че - включени са в цената...
Не, че няма да е добре да се избяга от МС - хайде, нека и те да имат някакъв дял, но да не е 100%.
Проблема наистина е с написването на нужния софтуер или нагаждането му за работа с друга ОС. Защото софтуерните фирми в БГ работят на европейски цени. Нищо, че плащат бългрски заплати на персонала си.
И ако софтуера е предназначен за пазара - цената му е една. Но ако се пише нещо по поръчка, за определен клиент - съвсем друга.
Имам един колега, който твърди, че щял за 1 месец да им пренапише всичко срещу 100.000 лева

доста оптимистично от негова страна.
Ами излагацията с хората, които бяха отишли при Ники Василев да му инсталират Open Office? Човека си каза с право - "Двама души в продължение на цяла седмица не могат да ми насроят компютъра да работи. Как да дам пари за такъв софтуер?" И е напълно прав. Макар в случая софтуера да няма голяма вина - просто е попаднал на неправилните ентусиасти.
Истината: в България няма достатъчно добри специалисти. Повечето избягаха. Тези, които са тук - работят в частни компании за заплати, каквито едно държавно учреждение няма да им изплати. А всичко е пари! Славата е преходна - с нея хляб не можеш да си купиш. За това и не се работи за слава.
Или, както казваше един познат: "Мерси къща не храни".