И какъв е моят начин на разсаждение?
Че трябва да върша това, за което съм нает! Никой не е длъжен да ти помага, още повече - да го караш да върши нещо, което не му влиза в задълженията - само защото може....
Е, за радост такива рано или късно се провалят, и бизнеса им умира. И аз много се радвам на това!Разбери - не може само да мислиш как работника ти е ДЛЪЖЕН да изпълнява всички твои прищявки, и ако не иска - да го нарочиш за лош моментално
Ти какво искаш да ми кажеш - че ще ме наемеш за шофьор примерно, а аз ще съм длъжен да ти мета офиса... ей така, за да ти помагам? Мислете трезво и реално - искаме да сме европейци... ами нека тогава работим като такива! Айде, иди накарай колегата ми админ в Германия да свърже ел. инсталацията, или да пусне LAN мрежа някъде? Моментално ще те препрати към ел. техника и кабелджията... а тук - хайдееее, имаме си хора за всичко, нали така?
Аз пък се дразня на този начин на мислена - работника е принизен с нещо по-ниско и от тревата, и има само задължения... длъжен е да "помага"... длъжен е да ти чете мислите... длъжен е да няма почивни дни, празници, да си прекрати отпуската по твое желание. Е, така не става. И от такива работодатели ползвта е по-малка отколкото тази от най-мързеливия работник.
Наистина, няма смисъл да спорим. Нито аз ще отстъпя, нито ти.
И двамата сме от части прави, и т.н.
Но се замисли дали ще ти е приятно да си някъде, назначен на длъжността Х, а всъщност - да те карат да "помагаш", изпълнявайки няколко други длъжности!
Аз моите неща съм си ги споделял и с работодателите, но казах в предния пост - компромиса от моя страна, и страна на колегите е, че освен със системна администрация се занимаваме и с оправяне на работни станции, правим ел.инсталации, LAN окабеляване и т.н., а компромиса от страна на работодателя е, че ако искам да си тръгна в 16 вместо в 18 часа - нямам проблеми! Или ако остана до 1-2-3 през нощта - на другия ден отивам като се наспя, или изобщо не отивам.
Това са двустранни отношения... и така трябва да бъде, за да има разбирателство.
Дали бих си мръднал пръста за всичко това, ако те мислеха, че само аз съм им длъжен?