« Отговор #1 -: Jun 14, 2013, 23:13 »
Хихихихи! Значи сме поне двама дето сериозно мислим по въпроса с пълната независимост от енергото.
Та значи, първото нещо което ти требе е инвертор. Те са с различни мощности и работата им е да работят като упс, но с много и различни акумулатори и да осигуряват за дълго време автономност. Требе ти 15КВт инвертор в който да включиш директно кабела след електромера, щото и толкоз е главния бушон.
На мен примерно, и 5КВт ще ми стигне щото трите ми климатика на пълна мощност не консумират повече от 2,5КВт, но те никога не са работили на повече от 50% натоварване. Бойлера ми 2 и печката 4, но като не се включва всичко заедно, няма да има проблем.
Проблем е, че ще ми трябват около 20-30 по 200Ач акумулатори, а те са си бая цифра. Цената им е около 2,5 лефа та Ач, а живота им е определен брой цикли на зареждане и разреждане.
При нас си нямаме вЕтер и варианта ми е дизелов генератор. 30-40 КВт-товите са доста модерни и ефективни и произвеждания от тях ток излиза по-евтино от колкото от енергото, тихи са и тъй като е мощен, ще се включва само за малко и автоматично като падне разряда на акумулаторите.
Та, в крайна сметка, големия проблем е акумулирането енергията. Там са многото кинти. Какъвто и да е източника на енергия ти требе акумулатори много на брой и инвертеор и никакви компютри за контролирането на цялата система. Инверторите автоматично си превключват като падне акомулаторите, а генератора автоматично се включва. Ако ще ползваш някакви вентилатори дето да ти произвеждат ток, че там по Варна имате вЕтер, те ще си пълнят акумулатора, а от енергото ще допълваш това които си изразходил повече. Предимството ще ти е, че и тока ще ти е стабилен.
Моя апартамент е на 3-ти етаж в стар тухлен блок, но първия е магазини с високи тавани, а и апартаментите ни са високи и съм на нивото на 5-я етаж на панелката от среща. Мазето ми е зад ел. таблото, но изцяло под земята и зимата е доста по-топло от колкото на вън, което ще е добре за акумулаторите, че от студа много им пада капацитета, а лятото е доста по-хладно от колкото на вън, но се чудя, колко ли ток ще се губи по трасето от мазето до в къщи!