Покажи Публикации - go_fire
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 429
1  съобщения и събития / Предстоящи събития / Re: Linux-bg конференция, Октомври 30 2010, София, ректората на СУ, Френски институт -: Jun 04, 2021, 19:03
Роботе, надмина себе си:

Цитат на: play-free-online-poker-games-for-fun
Fatal error: Class 'WP_Widget' not found in /home/fsmcy7iheobz/public_html/flower/wp-content/plugins/LayerSlider/wp/widgets.php on line 10
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Pop!_OS впечатления -: Jun 04, 2021, 13:58
Имах такъв. Обожавах го! Но в моите ръце животеца му оттече.

Опасявам се, че с този Поп твърде много ще искаш от него. По-скоро си за моя Антикс или де да знам Mocsha сигурно ще е добре, макар да не съм пробвал новата.

Въпреки, че този е и5, моя беше Коре Дуо Центрино.
3  съобщения и събития / Предстоящи събития / Re: Инстал фест в ПМГ Враца -: Jun 04, 2021, 12:12
Ами той си е редовен потребител, но нещо се случва с комптъра или телефона му. Преди няколко години големия ми син беше нащракал нещо на умнофона си и почнаха да се пуска порно от негово име в spybook. Едвам го спряхме. Той беше малък тогава и много се притесни.

А Радо аз го харесвах, макар наистина да е леко луд. Ама то кой в днешно време е нормален?
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Pop!_OS впечатления -: Jun 04, 2021, 09:22
Система им харесвам, че някак си почти са успели да решат проблема с шпиономанията на Интел. Не е напълно, защото никой не знае АНС (NSA) какво друго са сложили вътре освен това и Спектъра на Сноудън.

Но техните машини са нов Епъл – скъпо и лъскаво. Не са за беден линуксар като мен. Но, ако си с прекрасна заплата между това и горе-споменатото, по-добре него. Имат и телефон.

доп.
===

Ти все бягаш от SystemD, пробвай някой път, може да ти хареса.

Няма особени изгледи. Причината да пробвам Антикс беше, че миналата седмица диска с Дебиан 8 и КДЕ, който ползвах, сдаде багажа след няколко години вярна служба. Та този жив диск идва точно със SD, nm и сюрията тъпотии, които ме караха единствено да попържам.

Освен това, може от доста време да не ползвам Rox Desktop, но Rox като файлов управител е отличен инструмент.

Така и не пробвах ytfzf, но тия дни ще му обърна внимание.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Pop!_OS впечатления -: Jun 04, 2021, 09:03
Аз си падам по по-прости дистрибуции. Миналата седмица опитах новия Антикс:

https://antixlinux.com/antix-19-4-available/

Определено е много приятен, но се натъкнах на проблем, който не можах да разреша. А точно предния ден бях писал на новак във форума, че ако има проблем, някой го е решил преди теб.

В моя случай, безжичната ми мрежа е на тринадесети канал и просто не я виждаше. Пробвах какви ли не чудеса, не я вижда и това си е. Помислих даже, че е от биоса на платката (скапан Броудком). Така и не разбрах, какъв модул прикачва на ядрото, но го виждаше правилно. Аз опитах с модпроб-а да закача този, който при мен работи на всякакви не-Мепис (щото пробвах и малко по-стария Мепис с КДЕ) дебиански дистрибуции. Не стана и не стана. В крайна сметка реших, че не е от connman, защото закачих connman на Exe GNU/Linux и си работеше отлично. Макар в миналото да съм имал ядове с connman и е17. Освен това и iw също не виждаше мрежата за разлика от десетки други, дори когато си в същата стая и сигнала е 100%. Такива работи.

Та, Поп не съм пробвал, но ако на теб ти хареса, значи е твоето.

Успех!
6  съобщения и събития / Предстоящи събития / Re: Coliberator 2016 - конференция в Букурещ -: Jun 03, 2021, 12:18
Кашика е тук, но последните му дни бяха много натоварени. Довечера ще се занимая. Първо на лични ще го помоля да си смени паролата и ако това не помогне, ще видим.

Извинявам се, но засега трябва да бягам.
7  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Извънтемие от: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: May 31, 2021, 12:17
Ще те изненада ли, ако ти кажа, че и филмите на Круз харесвам :D

Много известни личности има в тази секта. Затова я водят сектата на богатите.

На Хабърт съм чел някои неща, но не бях вдъхновен. В годините на нашето юношество, фантастиката беше най-вървежния жанр в литературата.

Какво е казал или не, не знам. Ама и не ме интересува. Аз не съм сциентолог. Проблема си е техен.
8  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: May 31, 2021, 11:33
Моето беше ирония. Сциентолозите нищо не са ми направили. Намирам ги за сравнително безопасни въпреки всичко, което се пише за тях. Приемам го по-скоро като злословия, а не истина.

Може и да не съм прав, но така мисля.

Траволта е на същата снимка, дето е Де Ниро поради същата причина. Снимали са някакъв филм у нас, а Ню Имидж искат да поддържат добри отношения с туземците, за да не им сменят закона и да не им прецакат бизнеса. Лично аз съм доволен от положението ни на „малката Италия“ в киното. Така и ние намазваме професионализъм. Не много.

Този алкохолик е световен творец. А мутрата е средна ръка.
9  съобщения и събития / Предстоящи събития / Re: Конференция на „Линукс за българи“ и Microinvest - 25.02 -: May 31, 2021, 09:14
Редактирах шестте връзки и изпратих лично съобщение на pLazmys. Да видим, какво ще отговори.

Имам усещане, че е нападнат от вирус и не знае, че прави това. Първото му мнение си е валидно. Останалите изглеждат като оставени от робот.
10  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: May 31, 2021, 08:58
Иванчо Трите волта е всеизвестен актьор. Филмографията му е толкова дълга, че във Википедия е отделна статия. Аз самия съм голям, негов почитател и смятам, че едва ли има филм с него, който да не си заслужава гледането.

Предполагам не на всички е любим. Например си представям, как Спец. ще се включи в темата, за да каже, че е гаден сциентолог, а това е някаква, особено опасна секта на богатите в Америка.

Други ще оценят музикалния му талант. Все пак човека става известен от „Брилиантин“, макар да е снимал два други филма преди него. Там изгрява и Оливия Нютън Джон, с която е и последният му албум с коледни песни от преди десетилетие, но според Википедия, преди три години е вадил песен с недоразумението Хана Монтана.

Темата е за филми и затова ще се насоча в това, а и това е, с което го свързвам най-вече. Може би трябваше да напиша „Криминале“. Гледал съм го на кино веднъж, дваж и или не го разбрах (най-вероятно), или не загрявам, какво харесват хората на този напълно объркан филм. Тарантино е самобитен творец и някак си успява да ни влудява по нещата си, но като точно тук да се е по-престарал.

Както вече казах, който и филм да се гледа с Трите волта, едва ли ще е грешка. Аз обаче сега мисля да дам три екшъна.

Код: счупена стрела
Парола: риба меч
Първично

Давам ги подредени исторически.

Първия филм днес почти не се помни, но това не беше така през деветдесет и седма, когато предизвика фурор. Човек днес може да го гледа, а може и не. Преди няколко години го гледах последно.

Едва ли ще остане в историята на киното, защото е просто поредния екшън. На всичкото отгоре възрастта си му личи и то не точно в добрия смисъл. Но този филм беше от първите прредставители на новата линия в този жанр. Там се положиха желоните за много филми в следващото десетилетие.

Слагам го заради втория. Втория гледах преди няколко седмици по Fox. Не обичам телевизия, но трябва да се обръща внимание на семейството, иначе много фучат.

Рибата меч е не само с подобно заглавие, но и в същата стилистика, стилистиката на „Истински лъжи“ (с бате Арни) и „Мисията невъзможна“, която май тази година е имала или ще има нова серия.

Тук обаче възрастта стои добре. Филма тъкмо е прескочил в новото хилядолетие, макар вероятно да е сниман в старото. Филм се снима година или две обикновено. Не става за шест месеца.

Има много и интересни (дървено-) философски въпроси в този филм и ако друг го харесва, с удоволствие бих ги обсъдил, макар това да си е подсказване за негледали. Но пък, колко хора не са го гледали?

Все пак ще спомена първия от тях. Филма започва с проповед, че в киното липсва реализъм. От там нататък няма дори секунда в него, където да не се случват някакви напълно нереани неща.

Дори човек да го е гледал, филма си заслужава.

Последния филм, известен у нас като „Първично“, е с оригинално заглавие „Basic“ и филма по никой начин не е свързан с комптютри, дори само поради това, че в него има малко ефекти.

Последния филм няма общо с предишните два. Отново е екшън, но се залага повече на загадката за разлика от първия, където тя се изяснява първите минути или втория дето става ясна далеч преди края поради наивността му.

Освен това за разлика от другите два, този филм е евтин. В него участват едва седем човека. Няма зрелищни моменти. Почти нищо не се взривява, лети, чупи.

Всичко се върти около разкриване на истината. Не съм сигурен, но мисля, че го имаше целия в тубата. На който му трябват субтитри, има от де да набави.

Лошото на този тип филми е, че те се гледат веднъж. Ако човек го е гледал вече, изпитва неистовото желание, възможно най-скоро да си го пусне пак. А това е грешка. Защото при второто гледане, още в първата секунда започват да лъсват пукнатините, а такива в историята има доста.

Но, който не е гледал този филм, му го препоръчвам с чисто сърце.

доп.
===

За такива като мен, които винаги са се чудили, какво е „счупена стрела“:

https://en.wiktionary.org/wiki/Broken_Arrow
11  съобщения и събития / Предстоящи събития / Re: Bulgaria Web Summit, April 9 - 10 2011, Veliko Tarnovo, Bulgaria -: May 28, 2021, 13:55
 PLazmys  това е поредната твоя връзка водеща до 404. На всичкото отгоре мястото изглежда е на китайски. Ако не ми дадеш някаква основателна причина за тези връзки, ще започна да ги трия.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ubuntu 20.04 изчезващи файлове и папки от home директорият -: May 28, 2021, 12:27
Значи досовската кодировка въобще НЕ е cp866  а е MIK_(character_set)

Промених в цитата на мнението ти 866 да го направя на връзка, която е дадена пак от теб.

За времето, което говоря тези страници във Википедия (или поне за Мик) не съществуваха. По принцип може да се провери. Сега погледнах историята, още две и шеста е създадена тази за Мик. Имало я е. Не мога да се сетя дали не е била толкова подробна или аз някак си не съм успял тогава да стигна до нея, въпреки, че все още съм ползвал Гългъл. Все тая.

А и мен са ме интересували само букви.

Сега като се сложат една до друга, ясно се виждат разликите. Реда означен с „Е“ е отишъл на мястото на „Б“, а трите реда с псевдографични знаци са сведени до два. Това е позволило последните два реда единия напълно да се заменят разни ударени букви с гръцки такива (ползвани у нас в математиката), а на другия да се сложат знаци широко ползвани у нас като например „номер“ (№).

Да така погледната почти половината знаци са подменени в крайния вариант, но все така е видна връзката с оригиналната cp866.

доп.
===

Уф, много съм тъп. Не казваш, че Мик не е версия на 866, а уточняваш, че у нас ДОС преимуществено е нагласян на Мик. Чукча писател :(
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ubuntu 20.04 изчезващи файлове и папки от home директорият -: May 28, 2021, 10:46
В ДОС нещата са доста на ниско ниво. Там се работи на ниво растеризиране. Фактически не просто казваш, като се натисне това копче да се появи този знак, ами и какъв точно е този знак. Един вид пренаписваш част от самата операционна система.

Кирилизаторите за ДОС са поне пет-шест. Толкова ми беше дал DDantgwyn (странно за втори път тази седмица го споменавам). А може да има и още някоя. Две бяха най-масовите. И до днес на страницата на НАП може да бъде открит (стар!) софтуер за ДОС, който съдържа едната. Даже не знам колко е законно да го съдържа, защото това се плащаше и беше дело на частни производители. Друг е въпроса, че не познавам някой, който да е платил.

Този софтуер за ДОС все още се ползва понякога и ще се ползва в следващите двадесетина години. Все по-рядко е, но се налага.

По принцип не съм го питал за разрешение и вероятно няма да е доволен, че го споменавам. Но, колкото и да е скромен Ремо, той заслужава дълбока благодарност и похвала от мен. На последната ми месторабота, той изцяло доброволно ми помогна да решавам големи проблеми с точно една такава досовска история. Специалист от Америка помагаше на една мижитурка-писарушка от малко градче на края на географията. Това се случи само преди три години. Излишно е да споменавам, че с тогавашните ми доходи, по никакъв начин нямаше да мога да си платя за помощ на професионалист от подобен ранг. Нещо повече, дори работодателя ми тогава да беше обърнал внимание на проблемите ми, той също нямаше да може да си го позволи.

=*=

Ако говорим за Мик 86, то кодировката от която произлиза, наистина е IBM 866. Но тук въпроса всъщност е доста комплициран. Пак по обяснения от Ремо, Мик не се е появил изведнъж. Имал е версии и варианти преди да стигне до окончателния си вид от средата на деветдесетте. Съответно са се създали още куп проблеми.

Но за крайния вариант да кажа. За друг работодател от единадесета година ми се наложи да напиша прост макрос за M$ Word. Имахме ежедневна справка, вадена от стара система, но нямахме възможност да печатаме под ДОС и изобщо да инсталираме, какво да е на компютрите. Беше си корпоративна мрежа. Съответно единствено можехме да отваряме документчето в М$ Word да го оправим на външен вид и да го отпечатаме. Съответно на ръка трябваше да заменяме нечетимите букви.

За тази цел, изцяло ръчно трябваше да намеря, коя буква на кой знак съответства. Не бях успял да намеря някаква документация. И след като приключих, разбрах, какво са направили. Подменили са един ред със знаци от кодировката с малки, кирилски букви. Може би доста хора помнят, че съвсем в началото (още преди ДОС) всички букви бяха главни.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: May 27, 2021, 17:58
Не се заинтересувах особено от темата, ама някъде видях по-скоро като заглавие, че Лукашенко арестувал някакъв (явно опозиционен) журналист. В светлината на това, че преди месец позволи на полицията да стреля на месо със специален закон, явно яко се закучват нещата в Беларус.

Ама съм сто процента убеден, че нашенските почитатели на разните азиатски диктатори тип Путин-Ердоган–Лукашенко са ръкопляскали на тоя арест.

Едва сега разбирам, че не е било просто на летището, ами специално е върнал самолета. И то го разбирам от мемето ти, нямам намерение да си губя времето да чета новини за Беларус.

=*=

Дядо Славун не е точно дядо, макар бая да го е закъсал със здравето. А почва да се шуми, че изхода няма да е много приятен и не много далеч във времето. Дано са злословия. Желая му дълъг и щастлив живот. Не ми е сторил нищо. Същото желая и на раз-Бойко, нищо, че към него имам и чисто лична неприязън.

Но въпроса беше, че за курвите на Слави много се е писало през годините, но почти всичко е било спекулация. Славун умее добре да пази личния си живот. Едно за него е почти сигурно. Почти всички са били много висока класа. Така, че точно по тази линия можем само да му завиждаме.

Последното го казвам като мъж, а не точно като себе си. Аз съм задомен отдавна, имам спокойно семейство и определено нямам желание за разгулен живот. Който има добро семейство (или по-скоро е имал късмета да му се падне добра жена) може да ме разбере. Дори така трудно бих устоял на изкушения, но се моля да не ми се налага.
15  съобщения и събития / Предстоящи събития / Re: Конференция на „Линукс за българи“ и Microinvest - 25.02 -: May 27, 2021, 17:47

преброяване на полезните идиоти


Очевидно аз съм от безполезните идиоти, защото все още не загрявам. Български реотан, какво да правиш :'(
Страници: [1] 2 3 ... 429