Покажи Публикации - Nik123
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 74
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Днес в 18:43
E, ще продадат сега малко ваксини, джавелини де, американците на Украйна, и всички ще са доволни.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 23, 2022, 12:48
Ще пробвам и това, благодаря

Тая команда, предполагам, като юзър в терминала?
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Jan 23, 2022, 11:05
..Точно аз и ти можем да се измъкнем, но не съвсем. Ако например кажат, в съда могат да влизат само ваксинирани защитници/прокурори/експерти/съдии и т.н., клекваш. Независимо, каква ти е специализацията, то ти си пряко свързан с някакъв вид съд. Не можеш да си упражняваш професията..

Да, можем. Например аз, по всякакви дела, свързани с граждански и административен процес мога изобщо да не влизам в съд, а да си пускам писмено нещата и да си чета от офиса в системата. Дори и разпит на свидетел да искам, мога предварително писмено да си посоча въпросите. Е, вярно е, че в определени ситуации е по-добре да контролираш нещата на място, но.. пълно щастие няма. За някои видове дела вече дори е невъзможно да депозираш на място хартиени носители- промениха някои закони. За това съм благодарен на ковида, нещата рязко скочиха в "електрическа" посока.
Засега това не важи за първа и втора инстанция на наказателните дела, но първо, тях мога да ги прежаля, второ- и там се върви в същата посока, някои елементи вече са въведени- когато има задържан, на него му осигуряват видеоконферентна връзка от ареста (играх и такъв мач).Мисля, че и в твоята сфера ще е възможно- трябва ти интернет, всичко в НАП си отива с КЕП, ако имаш проверки/ревиизии пак така, може би при някои видове одит ще се наложи одитора да ходи на място, но не в държавна институция, а в завода, например, ако е одит по качеството.
А за ваксинацията в държавните институции го написах, понеже имам познанства с голям брой служители в такива институции и там е като наясякъде- мнозинството не искат и да чуят. Но там пък инструмента за натиск е друг- повечето са с кредити.

П.П. За част от хората в "компютърния" сектор, например програмистите, също мисля, че няма проблем да си бачкат от къщи. Имам такъв познат, води се на работа в Австралия, ама си пише тука, в БГ и тука си получава парите. Ама за това да кажат те, тук във форума имаме такива колеги :)
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 23, 2022, 10:36
Благодаря и на двамата!
Джет, това приложение ми намери почти всичките саундтракове, които си търсех.
Файър, а с това от твоя линк, доколкото схванах, мога да си свалям само музиката от някой клип.
 [_]3
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 22, 2022, 20:44
Колеги, я кажете някое сайтче за сваляне на .mp3 ? Free имам предвид, не такива с акаунти, регистрации, или платени. Интересуват ме два-три саундтрака от стари филми. Рових из нета, но все ми вади някакви или с регистрация, или платени, или някакво си приложение да свалиш.. Навремето имаше много фрий, но от много години не съм търсил нещо подобно и сега не намирам.

П.П. .wav формат също върши работа.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Jan 22, 2022, 16:23
За твоя сметка си е, ако си в нарушение. Ако не си, а те заскобят, тогава е друга работа. Досега не съм чул за неправомерно заскобване в синя зона, вероятно има и такива случаи. Но неправомерно вдигане с паяк съм срещал в практиката си (само че не в синята зона).
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Jan 21, 2022, 21:24
Теодор от Русе ще преплува Черно море по дължина, ако е през лятото, на вълна 1-2 бала, не-повече, на множество етапи и го осигуряват с подвижно място за почивка (някоя яхтичка, хидроплан) :)
Черноморската вода в географската ширина на Варна е максимум 23-4 градуса лятото (нищо, че лъжат по радиото с повечко градуси, та да идват туристи). След престой от няколко часа дори и в такава топла вода се преохлаждаш, за човешкото тяло е фатално да падне до такава температура. Е, ако тялото е в неопрен, може да изкара повече.

Мидите (особено черните) са естествен пречиствател на Черно море- обират всякакви боклуци (дори и нефтопродукти). Разграждат ги по някакъв начин и изхвърлят разграденото на безопасни съставки обратно в морето. Затова са важни популациите им, които намаляват в последните 15 години, особено с масовото приложение от рибарските кораби на дънен трал за рапани.

За сьомгата не знам :)))))))

П.П. За мидите имам и неприятни спомени. В ученическа възраст (техникума) беше голям кеф лятната ваканция да отидеш на море, особено за миди на Траката (варненците я знаят). Един път там извадихме много миди, на единия от приятелчетата родителите му имаха нещо като вила на Горна Трака и бяхме там. 7-8 пишлегари, всеки скача от буната, вади миди, После бабата на приятеля ни направи една тава мидена салата с лук, черен пипер, и както се полага - преди това мидите ги пекохме на ламарина върху огън. Натъпкахме се, после се скъсахме да повръщаме и години наред след това не бях вкусвал миди. Тежка храна са, не за наяждане, а за мезе.

А черноморската риба си е хубава. Ако е прясна. Чернокоп например, за скара.. И калкана не лъже, ама изобщо :) Стига да е истински калкан, а не "софийски" :)

"Софийски калкан" тука при нас казват на друга дънна риба- ватос, морска лисица. Хрущялна е, на външен вид прилича на калкана донякъде, по-дребна е, продават я на туристите за калкан, а цената на калкана е три пъти по-висока. Аз съм живял в София и имам приятели там, понякога ми идват на гости и винаги искат да си купуват риба- ходя с тях до Рибната борса и аз им я купувам, че нашите матрапази тука, като чуят софийското наречие, веднага се пробват със софийския калкан.


8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Jan 21, 2022, 20:39
Ами ще видим. В професиите ваксинирани/неваксинирани са същия процент, както общия за народа- включително и в ключовите за правителството здравеопазване/полиция/образование/областна администрация/приходна администрация/съд. И там не искат боцкане. Няма кой да сложат, ако уволнят неискащите.

П.П. Имах предвид, че накрая ще стъкмисат и процента ваксинирани и ще се сложи край на това безумие. Но това си е мое разсъждение, дали ще стане така, ще покаже бъдещето.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Jan 21, 2022, 19:42
Кирчо днес казал, че зеления сертификат щял да падне, като сме стигнели 60% ваксинация. Е то ще рече- никога  ;D Но има напредък, еврогейските стандарти са над 75%.
Накрая ще стъкмисат едни бройки ваксинирани за пред ЕС и ще стане работата.

Вече са ги нагласили 700 000 бройки ваксинирани (това е около 15% понастоящем от народа в БГ, според предварителните резултати от последното преброяване)- още 15% ще измислят без проблеми:
https://www.mediapool.bg/blizo-700-000-pensioneri-shte-vzemat-bonus-ot-75-lv-za-vaksina-news331354.html
Де ще ходи Кирчо, че и който и да е на негово място- вече и на слепите е ясно, българите в мнозинството си не искат ваксините за ковида. А нашата икономика, колкото и да е жалка, трябва да работи, иначе един *уй за бюджета. Данъчните почнаха още лятото да звънят на разни юзъри в Продавалника и да ги заплашват, че ако не си декларират доходите, ще им правят ревизии. Ваксина, сертификат и вечерен час бюджет не пълнят, особено на фон изкуствена стъкмистика с "безсимптомни заразени".

П.П. Подобен аналог имаме в нашата история, след Ньойския договор- едно от условията е било да унищожим по-голямата част от пушките "Щаер-Манлихер", основното пехотно оръжие на отделния войник. Е, на документи сме ги унищожили, документите са връчени на комисията на Съглашението, унищожаването е ставало понякога пред техни представители, оградата на Военната академия в София е от цеви на такива пушки. А на практика към 09.09.1944 сме имали 12 дивизии пехота (тогавашната наша дивизия е била около 12 000 активни щика по щат)  със същите пушки, 25 години след въпросния договор. Стъкмистиката има и хубави страни.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Едно въпросче- грешка при изпращане на мейл -: Jan 21, 2022, 19:40
Да, възможно е, не разбирам чак толкова. .пдф-а, който пробвах да пратя първоначално, беше подписан на друга машина с уиндоус, не на моята, но с моя подпис, и там съм го инсталирал. После го прехвърлих на моя комп и почнах с опитите, като не стана изпращането.
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Jan 21, 2022, 17:08
Временното блокиране на МПС в нарушение със скоба не противоречи на други закони, измислено е. Има едно правило в правото, че никой не може да черпи дивиденти от неправомерното си поведение (предавам го с мои думи, смисъла е тоя).
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Едно въпросче- грешка при изпращане на мейл -: Jan 21, 2022, 16:49
Продължение: .пдф-а, който се опитвах да пратя, беше подписан под Уин седмица, с КЕП (моя), с адобе рийдъра (на чужд комп). Не го изпращаше нито под уин, нито под магеята на лаптопа ми (магея шестица, уин 7 - имам и двете системи). Версиите на файърфокса еднакви- последната, и под седмицата, и под магеята. Файла първо си го бях направил в .док формат, като драфт, преди да го подписвам, и си го качих на лаптопа и драфт-а. Пробвах от лаптопа да го изпратя прикачен подписан като .пдф- не ще под уина, не ще и под магеята. Накрая ми писна, от драфта го отворих, подписах го с либрата под магеята, прикачих го в мейла, изпрати го без проблеми току-що. Резултати- подписан под уин 7, с адобе- не ще да го праща, подписан с либра под магея 6- прати го. Файърфоксите са еднаква версия, последна, и на уина, и на магеята.

Та, проблема е разрешен, благодаря на всички отзовали се.

П.П. И все си мисля, че е имало проблем в сървърите на мейл.бг, който просто са отстранили, докато аз си играя на проби под едната ОС, под другата, че хайде наново експортване от .док в .пдф и подписване наново.. и отидоха 2-3 часа, през това време мейл.бг са си отстранили проблема.
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Едно въпросче- грешка при изпращане на мейл -: Jan 21, 2022, 15:45
и с чист .док не става, пробвах на един познат, върна ми undelivered mail - към джимейл:

<мейла-на-познатия@gmail.com>: host
    gmail-smtp-in.l.google.com[2a00:1450:4013:c01::1b] said: 550-5.7.1
    [2001:67c:16b8:1::2:21      19] Our system has detected that this 550-5.7.1
    message is likely suspicious due to the very low reputation of the
    550-5.7.1 sending domain. To best protect our users from spam, the message
    has 550-5.7.1 been blocked. Please visit 550 5.7.1
    https://support.google.com/mail/answer/188131 for more information.

А съм му пращал преди, проблеми не е имало


П.П. Проблемът изглежда е в подписания .пдф. Сега пратих още няколко .док, на приятели, без джимейл, получават, пратих 2-3 мейла и бяха ОК. Ще си поиграя малко и ще напиша резултата.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Едно въпросче- грешка при изпращане на мейл -: Jan 21, 2022, 15:40
Подписът е само на прикачения .пдф, ама сега ще пробвам да пратя някакъв .доk файл
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Едно въпросче- грешка при изпращане на мейл -: Jan 21, 2022, 15:37
Пощата е mail.bg. Пращам с браузър, последния файърфокс, т.е. влизам си в мейла, мейл-клиенти не съм ползвал. Прикачвам подписан с КЕП .пдф и при SEND ми вади това- като таб в браузъра- Error. SMTP servers are not available.
Страници: [1] 2 3 ... 74