Автор Тема: PPPoE и pfSense във виртуална машина проблем!  (Прочетена 2866 пъти)

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Та, малко като продължение на другата ми тема, 2-3 реда по-отдолу, сложих pfsense-то във виртуалбокса, тръгна работата, от рутера който ползвам до момента тп-линк прима днсп и си го раздава на другите компютри, но като му включа директно кабела и махна рутера и нет няма!
Връзката ми е пппое до рутера тп-линк. В него съм нагласил вътрешната мрежа да ми е 10.20.30.1 и мрежа от 100-255 с маска 255.255.255.0. Във виртуалния рутер съм нагласил стандартната си мрежа 192.168.1.1. Единия кабел идва от тп-линка и влиза в компа с двете карти на който е сенсето и се явява WAN, а другата карта отива в суич към който включвам компа и други виртуалки в него. Всички си получават ип-та 192........., но като бучна кабела на нета директно в eth0 и от сенсето му променя, че вече не е днсп, а пппое и няма нет.
Голяма е вероятноста проблема да е от мак-а и като сменя устройство и трябва да им се обаждам да го зачистят и за това един мак го клонирам навсякъде. На тп-линка, на ланките като го бучвам директно и тука съм го написал на всички възможни места, но не тръгва!
Ако връзката я направя през настройките на "мрежови връзки" ще се конектне без проблем, но не искам по този начин! Някъде другаде трябва да се пипне, в конфигурацията на линукс-а или на сенсе-то, че да може само от него да се променя вида външна връзка.

Малко съм бос по мрежите и по тези http://timita.org/wordpress/2011/07/31/protect-windows-with-pfsense-and-virtualbox-part-3-installing-virtualbox-and-creating-a-new-vm-for-pfsense/   http://doc.pfsense.org/index.php/Installing_pfSense_in_VMware_under_Windows  2 тутуриала за Уиндоус се мъча да го приложа в Линукс.

С Убунту 10.04 съм.
Активен

dakev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 96
  • Distribution: OpenBSD, FreeBSD, NetBSD
    • Профил
    • WWW
Преди няколко месеца от любопитство реших да инсталирам pfsense на една машина, бях пуснал локално PPPoE от сървъра ми, но машината с pfsense въобще не се закачи, става въпрос за версия 2.x, просто PPPoE клиента не работи, при версии 1.x.x този проблем го няма. Ако се огледаш във форума им ще откриеш доста подобни теми.

п.с - Но не е невъзможно да се реши проблема.

Успех  :)
« Последна редакция: Oct 08, 2011, 10:51 от dakev »
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Ами аз имам на виртуалката и първа версия, 1.0.1 и трябва да взема да пробвам и с нея, но е малко чудно това в последната версия да е бъгнато пппое-то.
Активен

backinblack

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3201
    • Профил
Всичко е на 6 вече! Не знам снощи кво и как съм правил, но с еденицата тръгна, но не работи клонирането на мак адреса. Като го сложих на виртуалната ланка и се конектна без рестарт. Направих си още доста експерименти и с другите версии и накрая пак с двойката и тръгна.
Версии 1.2.2 и 1.2.3 не разбрах защо не искат да ми се инсталират във виртуалката. Още като тръгне да инсталира и дава някаква грешка и вбокса спира. Намерих ъпдейти към 1.2.2 , 1.2.3 и 2.0. Така си направих още три виртуалки с ъпдейт от 1.0.1 към другите.
Като сложа на виртуалката мака който ми е на рутера и стартирам и си се конектва, но ако е различен и там в интерфейса и да се вкарва и да не се вкарва, резултата е никакъв.
За сега разцъквам още и много се кефя на фейса и сигурно още тази вечер ще изпробвам на торенти как ще товари и държи. Смятам да и заредя 20-тина торента с над 300 сиидъри, че тп-линка на 5 торента блокирва и иска рестарт!

 
Активен