Понеже пак започва "вечния спор" ЗА/ПРОТИВ дадени дистрибуции, ще споделя моето мнение и опит.
Значи от около година за декстоп ползвам основно "Antergos/Arch-based" (преди това Manjaro) и определено ги предпочитам пред Ubuntu (дори и с liquorix-ядро).
Има много софтуер и то актуален и още по -важно, мога да правя много оптимизации по системата: linux-rt-bfq | zen ядро; sysctl оптимизации; трафик-шейпинг; prefetch/preload за някои големи пакети; custom niceness (verynice и още едно друго); някои оптимизации за файловите системи; ramfs-based profiles и вероятно забравям и още нещо

Другата ми система за дестоп е "Void", systemd-free, много бърза и доста подобна на Arch, по отношение на пакетите и актуализациите (работи сносно и на 2 GB памет

). Хибрид между БСД и Линукс.
В работата ползваме Ubuntu за повечето неща и Oracle-linux за един проект, тоест в бизнеса (комерсиално ползване) основно са тези.
Лично аз бих опитал и с Alpine за някои специфични неща, но фирмената политика си е фирмена (естествено и риска е за фирмата) обаче така според мен се губят някои възможности за оптимизации без естествено да се рискува много.
Мисля да си поиграя с RPi и вероятно ще ползвам Void, имат инсталационна медиа за доста подобни системи.
Та при мен е така, за десктоп гледам да ползвам нещо актуално, бързо и с голям избор на приложения, за сървър старото и изпитано, но все пак бих тествал и нещо друго или с някои safe-оптимизации (например за ext4, или да ползвам друга FS).
Дори мисля че това спокойно може да се направи на някоя dev или stage среда, където нещата не са критични

и след време ако е добро да се сложи и на production.
Но едва ли ще стане, времето все недостига и хората се придължат към сигурното и изпитаното.
PS: BTW имам и една инсталация на Slackel (Slackware-current + 2 custom repos/slapt-get), и от нея съм много доволен

PS2: Както споменах и преди имам и един Devuan-ascii (Debian-9 based), от него също съм много доволен