Покажи Публикации - backinblack
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 213
46  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Red hat -: Mar 25, 2018, 16:48
Нормалните хора изграждат партньорства, а не се опитват по български да са специалисти по всичко :) !
За това и работата им върви и могат да си платят и за добри услуги. Нали се сещате, че, ако няма кой да ги плаща тези цени, Ред Хат отдавна да са фалирали, а не да се развиват и растат :) , а също така са и основните, които развиват Линукс ядрото, а както сами знаете, пОгромистите не са евтини и дори за опен сорс без пари не работят :) .
47  Нетехнически теми / Коментар / Re: Рашките изпъкняват насрещния план -: Mar 10, 2018, 10:52
И ся, кво беше за онзи процесор, от който започна темата :) ?
48  Нетехнически теми / Коментар / Re: Рашките изпъкняват насрещния план -: Mar 10, 2018, 02:13
Мдааа, за милиардите на Путин и "обкръжението" му, много говорят, но никой не ги е виждал!!!! Виж, аз не мога да си обясня,  как така не могат да ги намерят и конфискуват!!!! На всеки друг могат, а на Путин и обкръжението му не могат! А спрягаха само за Путин, че имал към 50 млрд!!!

Като даваш примери кой от кого крадял, ами виж примерно за Епъл и други се коментираше, че с разни офшорни врътки са платили по-малко и от 1% данъци! Казваш, тези олигарси крадели от народа! Няма да споря дали крадат или не крадат, но пък и фирмите, които управляват печелят и си внасят печалбата в държавния бюджет. Ето примерно, Роснефт е с 50.1% държавно участие. Акционери са БП и още много други големи компании! Фирмата се търгува на борсата! Как мислиш се краде от една публична компания, която се търгува на международните борси!!!??? Такива са и Газпром и още много други ДЪРЖАВНИ компании!

Друг въпрос! Виждаш САЩ колко пари харчат за бази по света за финансиране на войни и смяна на правителства. Обясни ми на мен, кой плаща този масраф и кой обира печалбата от него, че аз не мога да стопля, какво печели от всичко това американския данъкоплатец за който здравната система от години е недофинсирана и още куп други социални дейности!!!???? 
49  Нетехнически теми / Коментар / Re: Рашките изпъкняват насрещния план -: Mar 10, 2018, 00:49
Цитат
Проблема е, както гледах в един документален филм (за желаещите мога а дам инфо, че сега не му помня името). Та там оябясняват, че производителността на труда  респ. заплатите вървят успоредно по една линия, горе долу с 30 градуса наклон нагоре. Това от 18хх години насам за Щатите, щото за там имат данните. През 195х години на пазара на труда влизат и жените (правилно, преди това не са работили, само единици). Какво се случва обаче с графиките към онзи момент - линията на производителност продължава възхода под същия ъгъл, но заплатите стават почти хоризонтални, та до наши дни. Разликата я убират 1% хора и усвояват 95% от националните блага.

Технологиите са се подобрявали от както маймуната е станала на човек, а с технологиите и обществения строй! Феодализма е сменил робовладелския строй, защото идва един момент, че работника трябва да бъде мотивиран, а не насилван! Да се насили да работи може онзи с кирката и лопата, но не и този с багера! След още развитие на технологиите идва времето, капитализма да измести феодализма. В един момент, технологиите толкоз много се развиха, че, ако хипотетично не е толкоз голямо световното неравенство, то един човек физически не може да изконсумира това, което може да произведе! С развитието на технологиите расте и световното неравенство! Статистиката отчита, че само от 2008-ма насам се е увеличило няколко пъти! Световната икономика е в криза, но кризата се дължи на световното неравенство. В момента една част от света притежава толкоз много, което физически не може да потреби, дори и няколко живота да живее, а друга част гладува! Беден работник няма с какво да купува за да се върти икономиката. Капитализма се изроди в неолиберализъм, който си е чисто модерно робство. Капитализма вече е мъртъв. Идва ново и то е ББД. Хората се заменят с роботи, но роботите не купуват стоки, а за да се върти икономиката требе алъш вериш да има. Китай и Русия строят социални държави и се борят се неолиберализма. Двете държави вървят по различен път, но на преден план е социалното. Бог да ни е на помощ, ако неолиберализма победи!
Едно време имаше един много хубав филм "Милионите на Брустър". Човека някакъв бейзболен играч, на който му се явява богат бездетен роднина починал. За да получи голямото наследство от 300 млн, трябваше да похарчи 30 млн за 30 дни! В момента се тества ББД на няколко места, но аз като гледам, така се тества, че целта е да се провали, но въпреки това се отчитат и добри резултати.
У нас под предлог за борба със сивата икономика се убива малкия и среден бизнес, защото видите ли, малкия бизнес не плаща данъци, а големия пък много данъци плаща! От над 10-15 години, законите у нас са такива, че е невъзможно да се стартира собствен, малък бизнес без да се мине през сивата икономика, а който веднъж вече влезе - трудно излиза!
Русия постоянно я критикуват, че имала голяма сива икономика! Не, това там не е сива икономика свобода за стартиращия бизнес и по-малко бюрокрация за средния. За Китай също се говори за корупция и сива икономика! Не, точно под формата за борба със сивата икономика се налагат законите за убиване на дребния бизнес.
50  Нетехнически теми / Коментар / Re: Рашките изпъкняват насрещния план -: Mar 09, 2018, 12:24
Цитат
Това е и проблема на онова време. Едва ли само вашето семейство и тираджиите са били най-работните хора в тази държава.
Радвам се, че вашето семейство е било от помазаните и сега гледаш с розови очила към миналото, но при мен и при повечето хора, които познавам, живота не течеше по този начин. Аз бях малък и не мога да говоря от личен опит, но за всички около мен мога и ако не ме мързеше да пиша, че пак дълго стана, щях да ти разправям малко истории.

Аз преди това обяснявах, че така беше не само нашето семейство, а почти всички други! Ние имахме 500 квадрата покрита площ оранжерии, а около нас имаше хора с по няколко декара! Други гледаха животни, трети някакъв занаят/работилница. Само миньорите не работеха допълнително, щото вземаха големи заплати, които пропиваха.
Прочети пак старите ми коментари!
51  Нетехнически теми / Коментар / Re: Рашките изпъкняват насрещния план -: Mar 08, 2018, 21:14
Пак казвам, ядене и пиене на вересия и като дойде време да се плащат дълговете системата каталяса. 1985-та били станали тези дългове - това в пак ли в отчета на БНБ го видя. Не можеш да правиш комбинати гиганти без да имаш суровини и всичко да е наред. Не може народа да имитира дейност на работа, да заливат с брак и всичко да е наред - наред ще е до време.

Комунетета ги няма в мениджмънта и осраха позициите.
След десети повториха и потретиха - резултата е един (Луканова зима, Виденова зима, царски имоти/Белене/Каскади/Водни огледала, Орешарски специалисти и разни дето си заносаха банките на Кайманите) - сега чакате Европа да плаща за панелки и магистрали.

А какви далавери ставали преди десети - ако нямах червен гръб те съдят за нетрудови доходи (личен опит)

Ама, много си заблуден! 89-та, като ни хвана тъй наречената демокрация, България имаше 8 млрд долара дълг, който с лихвите възлизаше на 12! Но имаше имущество, държавна собственост за много пъти повече! Само за половината от БТК по костово време даваха 2 млд! А имаше още доста златни кокошки! СОМАТ се го подариха за жълти стотинки, Балкан кар го съсипаха, да не говорим за недвижима собственост навън! Сега имаме дългове много по-големи, а собственост у държавата не остана почти никаква!Тъпия Горбачов съсипа всичко! Не само СССР, ами и тези около него!
Югославия по онова комунистическото време беше най-добре! По-добре беше от която и да европейска държава! Имам предвид живота на хората! От една страна социалистическа или комунистическа, както искаш го наричай, но от друга страна не спъваха частната собственост, освен наемането на работници, защото комунистическата идеология отхвърля експлоатацията на човека от човек! Но пък не спираха хората да пътуват на вън, кой където си иска. Сърбите ходеха и в Европа да работят. За тях нямаше цензура. Имаха наистина от двата свята най-доброто! За това и първото нещо, което направиха след като събориха СССР беше да унищожат Югославия!
У нас, единственото лошо беше ограничението за пътуване и цензурата! Всичко друго си беше ОК!
52  Нетехнически теми / Коментар / Re: Microsoft Store -: Mar 08, 2018, 20:24
...но предпочитат да си платят и Уиндоуса и фотошопа и....... всичко останало, а не да се мъчат с безплатните алтернативи...
Човешката психика е крехко нещо. Никак не е трудно да заробиш някой, да му прибираш паричките, и да го накараш да се чувства щастлив от това. Пазарния дял на някои OS и офис пакети са прекрасен пример за това.

Мне, просто, никой не може да бъде специалист по всичко! Един такъв добър специалист, който си изкарва хляба с Фотошоп или Солид Уорк, само докато разучи тези алтернативи, с които при всички случаи ще има много опции дето да не му достигат и ще изкара за това време много повече от колкото да си плати лицензите им. Тези дето се опитват да пестят от всичко, рано или късно разбират, че така пари не се вадят :) .
53  Нетехнически теми / Коментар / Re: Рашките изпъкняват насрещния план -: Mar 08, 2018, 20:17
Здравейте,

Като гледам всеки пише това в което е убеден, но предлагам да дам някои цени и заплати от онова време и сами си правете сметката :-)
Ако количеството месо, мляко, ел.енергия и др. неща които можеш да купиш с една средна заплата Ви се струват грешен показател , така да е !

Значи билетчетата бяха 6 ст. и 4 ст., едните за рейса, другите за трамвая, не помня кои за кое бяха може да е и обратно; сиренето беше 2,X лв. килограма, кашкавала май около 3 и нещо лв.

Обикновенните вафли бяха 4 ст., а морените 8 ст., хляба май беше 20-тина стотинки - Добруджа.

Дините лятото бяха по 10 ст. килото (купуваше се с чували).

За парно, ток и др. нямам спомени но и тя бяха много евтини.

Заплатите при тези цени бяха 170-200 лв. (аз започнах със 170 но вече през 1988 и цените бяха почначи да се качват но вероятно с 10-20 %). Минималната заплата май беше 120 лв.

Предполагам има и други които все още помнят това време и могат да дават повече и по-точна информация.

Това са цени с които съм живял, пазарувал и т.н., не само да съм слушал ;-)

Поздрави,
Румен

И аз 87-ма започнах със 160 лева заплата шлосер в текстилно предприятие. Отоплявахме се на ток с 2 сухи радиатора Смядово и акумулиращ печка 4КВт и нашите плащаха зимата има-няма 20-30 лева ток! Сега с такова отопление няма да стигне заплатата на двамата в семейството за ток само, а да не говорим и за наем, ако не искат да живеят заедно с родителите си!
54  Нетехнически теми / Коментар / Re: Рашките изпъкняват насрещния план -: Mar 08, 2018, 20:12
Анонимко, а?!
Извади си сърпа и чука от задника, да видиш, че по-добре се живее така.
Единствените хора, привърженици на старото време, които познавам, са мързеливи. И то дори не всички мързеливи хора, които познавам, а само тези от тях, които не ги интересува нищо в този живот. Така, че предполагам анонимния е от тях и сега му е по-лошо.

Много си се объркал! Точно от онова старото време останала приказката, че на работата ще си починем, а в къщи че си отработим!
По онова старото време, моите родители гледаха 500 квадрата покрита площ оранжерии и само от тях изкарваха за 3 месеца колкото заплатите си за цяла година. Аз и сестра ми бяхме също ангажирани да помагаме. Други имаха доста по-големи оранжерии! Някои отглеждаха животни и имаше държавна политика за изкупуване на мляко и за клане за месо. Тези, които от личното си стопанство предаваха млякото на сердиката получаваха пари за това и фураж. Доста шлосери развиваха занаятчийска дейност. Само миньорите странична работа не хващаха, щото вземаха големи заплати, които пропиваха.
С пари от оранжериите си купихме чисто нова жигула по втория начин, носех дънки и дънкови ризки от кореком, видео си купихме, когато само тиражиите имаха, цметен телевизор също от кореком Шарп с дистанционно с кабел :) ! Имаше възможност да се работи, да се печели и да се купува всичко хубаво.
Днес от боклуци хубавата стока трудно се открива, а колко от хората могат да си позволят дори и боклуци и дори и с повече от 8 часа бачкане е друг въпрос.
Направо викаш да вдигаме обратно Берлинската стена.
Затова трябва да сме сигурни, че рашките го духат - за да няма мобилизации.
Глад бой и санкции.
А жена ти от коя Украйна е, ако не е тайна?

Иначе беше романтика - чакаш 10г. за панелка и 10 за Москвич и мечтата ти е да станеш партиен секретар.
С $13 млрд долара заеми и г*за под наем на рашките - можеше билетчето да е и 1ст.

Към 25000 лева беше чисто нова Лада, като си купиш ред от някой, дето е чакал :) , ама имаше възможност обикновения работник да ги изработи тези пари. Както казах я от оранжерии, я от животни или по друг начин.
Всички предприятия осигуряваха жилища на работниците си. Моите родители със заплати 300 лева на майка ми и 400 лева на баща ми, обикновени работници без връзки плащаха 17 лева наем за панелка 3 стаи и кухня, 80 квадрата. 5 години преди демокрацията им разрешиха да си я купят за 10000 лева. Други с пари и желаещи да живеят в собствено жилище се включваха в кооперации. Едни такива 4 етажни с гараж, мазе и таван с по 3 или 4 входа. 120 квадрата апартамент излизаше към 28-30000 лева, но даваха и кредит с 1-2% лихва. 120 или 140 квадрата май беше максималното разрешено за самостоятелно жилище. И по онова време, тези 1-2% лихва се струваха много и всеки бързаше да си погаси предсрочно кредита, ама нямаше наказателни лихви за предсрочно погасяване.
Децата в повечето семейства бяха мобилизирани да помагат с каквото могат и за това нашето поколение е научено на труд за разлика от младите. Не ни липсваше и време за игри.
Жената е от едно село на 100-тина километра от Киев, Гмирянка. Не е от тези размирните райони. Всяка къща по 5 декара двор има, а някои по повече :) .
55  Нетехнически теми / Коментар / Re: Microsoft Store -: Mar 08, 2018, 19:52
Аз имам Вайбър на моите машини. Защо да няма?
https://www.viber.com/products/linux/

ПП: Това че ти трябва софтуер писан за друга операционна система, но не искаш да платиш за нея си е твой проблем. Алтернативи си има, а за хората които искат фотошоп и тнт (за професионална работа), си има Уиндоус.

Аз лично, не работя нито с Фотошоп, нито със Солид Уорк, па не съм и погроматор, ама като гледам хората, не всеки работи с "безплатен" Фотошоп, Солид Уорк и други такива, но предпочитат да си платят и Уиндоуса и фотошопа и....... всичко останало, а не да се мъчат с безплатните алтернативи.

Само констатирам!
56  Нетехнически теми / Коментар / Re: Рашките изпъкняват насрещния план -: Mar 08, 2018, 15:56
... обучаваха българи, и ни даваха безплатна техника. Че и петрол даваха. Че и АЕЦ са ни направили хората, цялата ни енергетика е изградена с тяхна помощ.
За което получиха от Т. Живков златния резерв на България.

Ееее, ама поне част от златния резерв оставаше, а новите ни взеха всичко, което ни дадоха руснаците, а това, което не можаха да вземат го съсипаха, че и не само златния резерв взеха, ами и златните мини!
57  Нетехнически теми / Коментар / Re: Microsoft Store -: Mar 08, 2018, 15:52
Абе, вие замислялили сте се, ако човек си купи един добър уоркстейшън, за какво може да го използва пълноценно с Линукс десктоп ОС ?????? Фотошоп не върви, Ивентор или Солед Уорк също! За склодово-счетоводен софтуер пък да не говорим!!!!
Ееее знам, че ще кажете, че има алтернативи, ама си работете вие с тези куци работи!
Освен за зяпане на сайтове и комуникация за друго нищо не става! Ама то за комуникация, няма и Вайбър!
58  Нетехнически теми / Коментар / Re: Рашките изпъкняват насрещния план -: Mar 08, 2018, 15:48
Смея да твърдя, че най-мързеливите от онова време са днес най-големите "демократи" и най-силно мразещите онова време! Нищо, че са пак също толкоз гладни и бедни и все комунистите са им виновни!
59  Нетехнически теми / Коментар / Re: Рашките изпъкняват насрещния план -: Mar 08, 2018, 15:46
Анонимко, а?!
Извади си сърпа и чука от задника, да видиш, че по-добре се живее така.
Единствените хора, привърженици на старото време, които познавам, са мързеливи. И то дори не всички мързеливи хора, които познавам, а само тези от тях, които не ги интересува нищо в този живот. Така, че предполагам анонимния е от тях и сега му е по-лошо.

Много си се объркал! Точно от онова старото време останала приказката, че на работата ще си починем, а в къщи че си отработим!
По онова старото време, моите родители гледаха 500 квадрата покрита площ оранжерии и само от тях изкарваха за 3 месеца колкото заплатите си за цяла година. Аз и сестра ми бяхме също ангажирани да помагаме. Други имаха доста по-големи оранжерии! Някои отглеждаха животни и имаше държавна политика за изкупуване на мляко и за клане за месо. Тези, които от личното си стопанство предаваха млякото на сердиката получаваха пари за това и фураж. Доста шлосери развиваха занаятчийска дейност. Само миньорите странична работа не хващаха, щото вземаха големи заплати, които пропиваха.
С пари от оранжериите си купихме чисто нова жигула по втория начин, носех дънки и дънкови ризки от кореком, видео си купихме, когато само тиражиите имаха, цметен телевизор също от кореком Шарп с дистанционно с кабел :) ! Имаше възможност да се работи, да се печели и да се купува всичко хубаво.
Днес от боклуци хубавата стока трудно се открива, а колко от хората могат да си позволят дори и боклуци и дори и с повече от 8 часа бачкане е друг въпрос.
60  Нетехнически теми / Коментар / Re: Рашките изпъкняват насрещния план -: Mar 08, 2018, 15:36
Щще идеш да се биеш и умираш за рашите, ама друг път.
Мозъчето ти доста годинки е плакнато (партийния ти билет още се подава от джоба ти).

Писах, че, ако бъда принуден! Демек мобилизиран!
Между другото, жена ми е украинка и имам представа как брат и там вече 3 пъти се откача от мобилизация в АТО да воюват срещу ДНР и ЛНР за кефа на американците без самите украинци да го желаят, но това е съвсем друга тема!
Демокрация, демокрация, но при обявяване на военно положение си длъжен да заминеш на където ти кажат!
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 213