« Отговор #20 -: Jul 23, 2019, 05:37 »
Малко се получихме изгубени в превода.
Не съм твърдял, а мисля и Ремо, че нестабилния Дебиан не става за работа. Напротив. Написах, че съм го ползвал години. Просто ми омръзна от непрестанни обновления от десетки гигабайти, които не носят някаква особена потребителска стойност. Когато говорим за крайни потребители най-новото не е обезателно най-доброто, както е за разработчиците. Потребностите са различни.
За крайния потребител най-доброто е работещото, а това често не е вярно за най-последна версия. Но и за застаряваща версия не е добро, защото може да се окаже не работеща. Обаче цикъла на Дебиан е такъв, че се изправяш с такъв проблем или в края на цикъла или в стар стабилен.
Ставаше въпрос за друго. В последната версия на Дебиан е настъпила фундаментална промяна в процеса на създаване на Дебиан. Вече Сид не е лошото момче от квартала, а само условно е Сид. Той става изпитателно поле на изпитателната версия, неговите функции се поемат от експерименталните хранилища, а функциите на експерименталните хранилища от никой не се поемат.
Така поточната линия се превръща в стабилизиране на стабилизираното.
Философски това може да значи две неща.
Първото е, че свободния софтуер е взел да узрява като цяло. Резки промени не се очакват. По проектите работят професионални екипи по професионален начин и лоши счупвания се изключват още преди излизане на версии.
Второто е, че свободния софтуер е в перманентно нестабилно състояние. Непрекъснато се променя. Не е възможно да се различи нестабилна от стабилна версия. Всичко непрекъснато се променя.
Колкото и невероятно да звучи и двете твърдения се оказват верни. Динамиката на процесите е огромна, а компаниите са вкарали точни рамки на растеж.