Покажи Публикации - nslave
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 10
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Q4OS 4.10 - впечатления -: Nov 08, 2022, 09:22
Преди години за едни вехти компютри ползвах комбинация от Debian minimal install (използва се netinstall iso-то, но трябва да имаш интернет), като от инсталатора избирах да ми сложи само ssh, което може и след това да се инсталира де. Като накрая се получаваше малка инсталация като обем, без графична среда. После слагах slim за логин мениджър и openbox. Недостатъка е, че всичко трябва да си го настройваш, защото openbox-а е доста минималистичен. Трябва да си инсталираш панел за стартиране на програмите и други али-бали, но ако ти се занимава може да стане леко и приятно за работа.

Предимствата на това решение са, че си вързан с официалният debian, а не с някакъв странен дериват. Относно apt-get, мисля че вече не се препоръчва той, а директно apt да се ползва.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Apr 21, 2022, 09:51
   Мисълта ми е,че е абсурдно градският транспорт във Варна да е много
по-скъп от този в София,все пак морската столица е по-малък град от София.
   Очевидно Портних и останалите герберасти извършват сериозни злоупотреби.

И наистина не знам как варненци търпят всичко това !?!

Не само е по-малък, ами е значително по-малък. Но градският транспорт винаги е бил безсмислен и вероятно хранилка за разни хора. Винаги е на загуба. Пред няколко години по някакви програми инвестираха доста пари в него, добре че поне автобуси купиха, защото другите им идеи въпреки че работят в момента отнеха много повече време от необходимото за реализация. Това с картата за всички линии е сравнително ново явление... до преди година изобщо нямаше опция да се купи такава, не че на цена 135лв някой ще си я купи де. Вероятно фигурира само заради някакво изискване за усвоените пари. Защото дори и при текущите цени на горивата на повечето хора ще им излиза или същото или по-евтино да си карат някой барутник и да не се занимават с глупости. А в автобусите да продължават да си се возят само ученици и пенсионери. Съжалявам за офтопика, но явно ми е болна тема, че явно ми се ще да сме малко по-съвременен град ама не се получава :)
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Apr 20, 2022, 11:43
Нашите варненски герберасти от общината искат да вкарват синята зона и в почивните дни. По София и Пловдив как е, събота и неделя плаща ли се за паркиране?

По спомен в София мисля синята зона беше и уикендите. Предполагам, че живущите в зоната ще са доволни и уикенда да е активна, тъй като вероятно е сложно да се паркираш в относителна близост до дома си когато няма синя зона.

В общи линии наистина ще е добре обаче да се създаде и смислена алтернатива от гледна точка на градският транспорт, защото поне във Варна положението е трагично. Поне автобусите са до голяма степен подновени, но например преди няколко седмици се качих в някакъв, който вероятно е от детството ми на служба. Мръсотията в него мисля, че беше също от детството ми. Разговор не можеш да проведеш от шума в него, малко трудно е и мисъл да чуеш честно казано, но вероятно не са чак толкова много тези автобуси.

Друго е по-интересно. Цените към днешна дата на карти - 135лв за 1 месец за всички линии. 1 месец за 1 линия е 45лв. Ако средно в месеца има 22 работни дни и ползваш автобуса само за ходене на работа, то с билетчета ще излезе 44лв. И накрая съвсем отделен е въпроса, че нещо което ще ти отнеме 10-15 минути с кола, може да отиде поне час с автобус да отидеш и да се върнеш.

Та наистина ще е разумно да вземе да се помисли и за публичният транспорт и ефективността му, вместо само да се чудят как да ни вземат парите.

Навсякъде ги има такива лауреати, дето спират на инвалидните места.

То това ми се струва, че вече е до народопсихология... тарикати на дребно сме си.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 03, 2022, 11:42
Изобщо не съм про руски настроен. Това, че симпатизирам повече на Русия, отколкото на САЩ и ЕС не означава, че ги подкрепям. Но, ако си чел всички изказвания назад, там някъде питам, какво щеше да направи САЩ, ако бяха избити хиляди нейни граждани?

И още един въпрос ... Какво щеше да направи САЩ, ако Русия отново искаше да присъедини Куба като свой сателит и да разположи бази там? Както иска да направи параванът на САЩ НАТО с Украйна. Съвременна ракета би стигнала до Москва за по-малко от пет минути, което е никакво време за реакция. И да, Русия ще отвърне на САЩ и Европа, обаче столицата им ще бъде заличена. Ако ми отговориш честно на горните два въпроса, можем да продължим  да си приказваме.

В общи линии си задал отговори, а не въпроси. Ясно е какво ще направят. Това оправдава ли текущите действия според теб?
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 03, 2022, 10:22
Какъв отпор! Ако Русия искаше на всяка цена да завладее Украйна, нямаше да има отпор, а щяха да прегазят всичко за ден. Не става бързо, защото руснаците внимават,  цивилните жертви  да са възможно най-малко. Това е единствената причина, която може да забави такава армия.

Разбира се, пропагандната машина си работи и не малко хора се връзват.


А сега по БНТ даваха кадри от Шипка и имаше няколко руски знамена. Пропагандаторите сигурно ще си оскубят косите, като видят кадрите.  :D

Какво значи ако искаше? Преминавайки границата с войска, очевидно показва, че иска. Със сигурност внимават, защото все пак е хубаво като спечелят да е останало нещо там за владеене. Не мисля, че има причина да се смята, че на Русия и пука за цивилното население, било то нейното или чуждото.

Едит: Прави ми впечатление, че по-често срещам думата пропаганда в изказа на про-руски настроените хора. Не знам дали е случайно или съм се заблудил нещо.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 03, 2022, 09:15
Не мисля, че някой си представя Украйна да спечели война срещу Русия. Но съвсем ясно й заявиха, че няма толкова лесно да се случи това, което целят. Дори и да я окупират и да си сложат тяхно си правителство, колко време ще успеят да го задържат при този отпор, който им дадоха?
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 02, 2022, 17:10
Поне не намирам информация да са свалени. Четох, че били май малко трудни за сваляне поради бавната си скорост и малкото количество топлина, което излъчват. Но като цяло нищо не разбирам от тези работи и само се доверявам на това, което съм прочел :D
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 02, 2022, 16:50
Доколкото разбирам Украйна разполага и с безпилотни дронове Байрактар TB2, което вероятно доста е помогнало.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 02, 2022, 16:28
За обещанията и самолетите Кирчо не е виновен, тази "информация" я пуснаха други. Ние толкоз самолети нямаме. И Кирчо не е обещавал такова нещо.
Това е първото, което излиза при произволно търсене "самолети украйна българия помощ" :
https://zashtoto.com/2022/03/01/otkade-tragna-partenkata-che-balgariya-daryava-na-ukrajna-16-mig-29-i-14-su-25/

Ако това е вярно, звучи като да са искали да изпишат от наше име самолети на ЕС към Украйна, а Петков за щастие се е усетил как искат да ни сложат между чука и наковалнята.
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 02, 2022, 10:43
Тия поне да бяха сложили истински войници, като правят героичния образ на Порошенко.
Забележете "войника" зад дясното рамо на Порошенко, как му пада пълнителя (0:22):
https://www.youtube.com/watch?v=6SOVTHjHjbw&feature=youtu.be
Всеки, който е пипвал АК, знае, че ключалката на пълнителя е доста твърда и ако е поставен правилно пълнителя, шанс никакъв да падне сам. Да речем, "войникът" в бързане и стрес не е поставил пълнителя правилно (то се вижда, че не е поставен правилно)- все пак, по ТВ ще го дават, Порошенко говори.. дотука добре.
Обаче, всеки, който е минал някакво военно обучение, знае, че пръст на спусъка и в спусъковата скоба не се слага, освен ако ще стреляш. А тоя "войник" и колегата му зад лявото рамо на Порошенко, слагат пръсти на спусъците, сигурно по-яко изглежда.
Никакви войници не са, а актьори. Той даже и се развесели човека, като падна пълнителя.
Е, оня зад лявото рамо поне не си натика пръста в спусъковата скоба.

Какво значи жълтата лента на ръката му? За един приятел питам.

И аз се чудех, според източници в нета- с жълта лента са украинските военнослужещи, с бяла- руските на РФ, с червена- руските на ДНР и ЛНР.

Жълтите са доброволци.
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Руско-Украинска война от 2022 год. -: Mar 02, 2022, 09:51
Тия поне да бяха сложили истински войници, като правят героичния образ на Порошенко.
Забележете "войника" зад дясното рамо на Порошенко, как му пада пълнителя (0:22):
https://www.youtube.com/watch?v=6SOVTHjHjbw&feature=youtu.be
Всеки, който е пипвал АК, знае, че ключалката на пълнителя е доста твърда и ако е поставен правилно пълнителя, шанс никакъв да падне сам. Да речем, "войникът" в бързане и стрес не е поставил пълнителя правилно (то се вижда, че не е поставен правилно)- все пак, по ТВ ще го дават, Порошенко говори.. дотука добре.
Обаче, всеки, който е минал някакво военно обучение, знае, че пръст на спусъка и в спусъковата скоба не се слага, освен ако ще стреляш. А тоя "войник" и колегата му зад лявото рамо на Порошенко, слагат пръсти на спусъците, сигурно по-яко изглежда.
Никакви войници не са, а актьори. Той даже и се развесели човека, като падна пълнителя.
Е, оня зад лявото рамо поне не си натика пръста в спусъковата скоба.

Какво значи жълтата лента на ръката му? За един приятел питам.
12  Сигурност / Системна Сигурност / Re: TLS атаки -: Feb 24, 2022, 12:11
На прима виста, предполагам въпросните връзки, които виждаш към шифрираните портове са пак атаки за гадаене на пароли и потребители, което не е особено голям проблем, стига да нямаш елементарни пароли на потребителите.

По-големият проблем е, че openssl има известни от вече доста време уязвимости точно във версиите 1.0.?, като може би най-сериозната е Heartbleed.

Може би е разумно да провериш конкретната версия, която имаш на какви уязвимости е податлива и ако няма сериозни такива, би трябвало да ти е сравнително спокойно.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Feb 21, 2022, 11:07
Не съм особено голям фен на облачните услуги, но си имат позитиви. Най-важният според мен за един бизнес е, че могат много по-добре да си планират разходите по този начин. Всъщност може да не е много по-добре, но е много по-лесно.

Отделно както вероятно сте забелязали, динамиката на нещата доста се е повишила и трябва да се действа бързо, а облачните услуги го позволяват.
От бизнес гледна точка напълно разбирам защо са толкова популярни.
От техническа гледна точка също е интересно да се реализират неща с такъв мащаб, но въпреки това предпочитам локално хостваните решения. Като цяло може би просто ме дразни окрупняването на всички елементи от ежедневието ни, но си е естествен процес от който трудно ще избягаме сякаш.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Feb 18, 2022, 11:32
   "Кирчо и Курнела" се разпищолиха до невероятна степен - ще
теглят голям външен дълг,и то не само тази година.Няма никаква
финансова дисциплина,загробването с дългове вече е факт.

   Ама да не ги заритат по някое време,а  >:D

Дългът сам по себе си не е нещо лошо. Какво ще се прави с взетите пари е важното. Ако се инвестират в нещо смислено ще има позитиви, ако се раздадат на разни хора в съмнителни поръчки вече е проблем.
15  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Смях -: Feb 09, 2022, 16:47
Кайсиите мисля, че си останаха класика. Много добре му се е получило.

Преди време бях попаднал на тази "гръцка" песен и искрено се забавлявах - https://www.youtube.com/watch?v=rsYK9Vxmn10
Страници: [1] 2 3 ... 10